Zaytung.Com
Zaytung
Uzun uzun yaz
SİNEMA

Bu Sene de İyi Uzay Yaptı: Constellation

-> İsmail Kartal,Avrupa'dan elenme nedenlerini açıkladı: ''3 günde bir penaltı atıyoruz...''
-> Fenerbahçe, Avrupa'da deplasman golü kuralı geri gelene kadar maçlara U-19'la çıkma kararı aldı...
-> Üç günde bir maç yorumlamaktan sürmenaj olduğunu dile getiren Ömer Üründül, Fenerbahçe - Olympiakos maçının ertelenmesi için UEFA'ya resmi başvuruda bulundu...
-> AKP'den devraldığı borcun yazılı olduğu afişi belediye binasına sığdıramayan CHP'li başkan, belediye binasına 3 kat daha çıkma kararı aldı...
-> Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtikten sonra jet hızıyla sefalete sürüklenen Türkiye'de şaşkınlık sürüyor: ''Tek adamın her şeye yetkili olup hiçbir şeyden sorumlu olmaması iyi bir fikir gelmişti...''
FOTOHABER

Metro İstanbul: ''Lütfen dikkat! Çeyrek final bu yöndeki son durağımızdır. Süper Lig'e devam edecek yolcuların...''

Mehmet Şimşek'in dış kaynak arayışları ilk meyvesini verdi...

BLOG

Sevgililer Günü’nü Minimum Maddi Hasarla Atlatma Rehberi…

VİDEOHABER

Adalet Bakanlığı, Dubai'de yaşanan sel felaketini herhangi bir CHP'li belediyeye bağlayabilen savcılara 1 maaş ikramiye verileceğini açıkladı...

ASTROLOJİ

KOÇ (21 Mart - 20 Nisan)

Süleyman Soylu'nun oh çektiği videolara telif atmasının ardından zam haberlerine üzülmek zorunda kalacağınız bir döneme giriyorsunuz... devam...

Belediyenin Almanya’ya eğitime gönderdiği 45 kişiden 43'ü geri dönmedi...

"Aslında dönecekler ama orada kurulu düzenleri var. Yoksa vatanımız cennet..."

Hay Allah, Canınız mı Çekti? İşte Size Birbirinden Keyifli Öykü Platformları...

FIFA, Futbolun Marka Değerini Düşüren Türkiye'yi Başka Bir Spor Dalıyla İlgilenmesi İçin İkna Etmeye Çalışıyor: ''Güreş vardı ya sizin, ata sporu...''

Adı sürekli şiddet, skandallar, siyasi baskılar, şaibeler ve maddi krizlerle anılan Türk futbolunun, kendi marka değeri bir kenara artık komple futbolun marka değerine zarar verdiğini fark eden FIFA yönetimi, Türkiye'nin kendisine başka bir spor dalı bulması için ikna girişimlerine başladı. devamı...

N'olmuş n'olmuş?

Zaytung Zone

''Amaaan şimdi eve gidip kim yemek yapacak?'' şeklinde düşünen takipçilerimizi diğerlerinden bi tık daha fazla seviyoruz, dürüst olalım...

Popmundo: Maceralar

Yerel Halkı Enflasyonun Düşeceğine İkna Etmek Üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı Bünyesinde 5000 Büyücü İstihdam Edilecek...

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında ABD'de bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ''Yerel halkı enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz" gerekiyor açıklamasının ardından harekete geçen Bakanlık, ilgili personelin istihdamı için düğmeye bastı... devamı...

AKP'de Seçim Sonuçları İlk Kurbanını Aldı: Tepkilerin Odağındaki İstakoz, Görevden Affını İstedi...

Seçimin ardından AK Parti cephesinde başlatılması beklenen temizlik harekatında ilk kurban belli oldu. Bir süredir yoğun kamuoyu tepkisine maruz kalan istakoz, bu akşam yaptığı yazılı açıklamayla görevden affını istedi...devamı...

Sinema

Yüzde 60 Fakirleşirken O Esnada Bunları İzliyorduk: 2021 Ekran Raporu...

Tam pandemi bitiyor derken şimdi de ekonomik krizden evden çıkamaz olduk. Duygularımız dolar gibi artar, çeyrek altınla beraber evlilik hayallerimiz suya düşerken ekran başına kilitlendik. Peki 2021’de bazen parasızlıktan bazen pandemiden çoğunlukla da her ikisinden birden evde oturup ekran başında akıl sağlığımızı korumaya çalışırken neler izledik? Buyrun her beraber hatırlayalım...

Tahminim o ki geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TV izlemede dünyanın ilk 3 ülkesi arasında olacağız. 2020 yılının TV izleme saatleri bilgileri, henüz 2021 sonunda açıklandı. 2020’de her gün ortalama 4 saat 33 dakika TV izlediğimiz ortaya çıktı. En fazla İzmir, en az Ankara TV izledi. Ülkemizin güzide kıyı şeritlerinde, yakında sahil havası alma bile dövize endekslenecek korkusundan anlaşılan o ki parlak ekranlara yapıştık kaldık.

Doktorlu dizilerin pabucunun dama atıldığı 2021’de ekranın trend mesleği ise savcılık ve avukatlık oldu. Hukuk kazanamayanlara bir yılda hızlandırılmış adalet dersi veren dizilerle ceza hukukunu ezberlememize ramak kaldı. Yargı, Son Yaz, Mahkum, Evlilik Hakkında Her Şey dizilerinde cüppeler başroldeydi.
 


Adalet güzel biri. Evet...

Yalnız hukuk trendi, dizilerin demirbaşı olan psikolog ve psikiyatristli dizileri henüz bitiremedi. Ruh sağlığımızın her gün bozulduğu gündemde, her salı Masumlar Apartmanı, her cuma Kırmızı Oda ile terapiye aksatmadand devam ettik.

Her yıl izleyicilere yemek yapmanın ve yapamamanın inceliklerini gösteren Masterchef, bu yıl da milyonları ekrana kilitledi. Saçma videolar ihtiyacımızı bu yıl da doyasıya karşılayan programın en çok izlenen videosu ise Tunahan’ın Masterchef elemesindeki gülme krizine sokan anları oldu. Görüntüler Youtube Türkiye’nin en çok izlenen 4. videosu olarak yıla imza attı.


Youtube yayıncılığı televizyona meydan okuyacak derken televizyonu Youtube’a taşıyan halkımız, Youtube’un en çok izlenen videolarının 2. sırasına Camdaki Kız dizisinin 1. bölümünü yerleştirdi. İlk bölüm videosuyla 15 milyon izlenmeye ulaşan dizi, son yılların en fenomen karakterlerinden biri olan korse kraliçesi Feride’yi 2021 yılında hayatımıza kazandırdı.

Listenin 5. sırasında Kardeşlerim dizisinin sezon finali, 6. sırasında ise Çukur dizisiyle dillere düşen Bu Sokaklar Acıya Kardeş Olur yer aldı. 7.'liği Aşk Mantık İntikam adlı Kore uyarlaması romantik komedinin birinci bölümü alırken, 8. sırada ise Gönül Dağı dizisinde söylenen Keriman şarkısı kendine yer buldu. Anlayacağınız citizen journalism Youtube’da doğacak derken Youtube’u pembe dizi cenneti yaptık.


Ama ülkemizden doğan yeni nesil yayıncılığın öncüsü 2021’de sürpriz bir çıkışa imza atan Sedat Peker oldu. Çocukken her pazar sabahı ekran karşısında Jetgiller ile milenyum çağının hayalini kuran nesil, milenyum çağında derin devlet-siyaset-mafya-yargı çukurunda debelenmeyi tüm incelikleriyle Sedat Peker’le deneyimledi. 10 videoyla tamamlanan birinci sezonun finali sessiz olsa da, ikinci sezonun heyecan dolu olması bekleniyor.


Bir dönem pazar sabahları 8'de kalkma nedenimiz ektedir...
 

Ekranlara sessiz sedasız veda eden tek “iş insanı” Sedat Peker değildi, Çakırbeyli ailesi de 2021’de ekranlardan sürüldü. Ne olduğu tam anlaşılamasa da, anlaşılan o ki eşkiya dünyaya hükümdar oldu.

Racon kesmemişler, kafamızı kesmişler abi…
 

Ekrandaki koltuk değişiminin en dikkat çekenlerinden biri de O Ses Türkiye’de yaşandı. Hadise’nin O Ses Rap’e geçmesiyle yerini Oğuzhan Koç doldurdu, Ebru Gündeş programdaki yerini aldı. Ancak O Ses’in reytingleri bu değişiklikle beraber ivmeyi aşağı yöne çevirdi. İzleyici yerli ses yarışmalarında aradığını bulamayınca, gözler yurt dışına kaydı. Almanya’nın O Ses’ine katılan Zeynep Avcı, Yalan şarkısıyla sanat başarılarına hasret kalan halkımıza adeta Eurovision sevinci yaşattı.

 

Yerli Dizilerin Dünya Karnesi

  • Derinden derinden dünyayı feth eden yerli diziler de 2021’i ilginç başarı notlarıyla tamamladı. Amerika’dan sonra dünyaya en çok dizi ihraç eden ülke Türkiye oldu.
     
  • Birleşik Arap Emirlikleri’nde yıllardır süren Türk dizisi yasağı kaldırıldı.
     
  • Game Of Thrones’un kırdığı en çok tweetlenen dizi rekoru Sen Çal Kapımı dizisi tarafından egale edildi. 7.8 milyon tweetlik rekor, 9 milyon ileti ile tazelendi. 52. bölümünde final yapan Sen Çal Kapımı dizisinin izleyicileri, “sonkezsençalkapımı” etiketi ile gündemi tweet yağmuruna tuttu.


 

  • The Economist, Kasım 2021’de yayımladığı haberde “Dünya narco dramalar yerine dünya masalsı Türk dizilerini izliyor” dedi.
     
  • Başrollerini Furkan Andıç ve Aybüke Pusat'ın paylaştıkları Her Yerde Sen dizisi, The Guardian'ın seçip önerdiği 52 romantik komedi arasında tek Türk yapımı olarak listede yer aldı.
     
  • İspanya’da fenomen haline gelen Kızım ve Kadın dizilerinin ardından şimdi de Sadakatsiz adeta çıkartma gerçekleştirdi. 2 milyon izleyiciye ulaşan Sadakatsiz, geçtiğimiz ay Barcelona - Real Madrid karşılaşmasından daha çok izlendi.


“Şerefsiz koca“lıkta bir dünya markası
 

  • Yakında Türkiye pazarına girmeye hazırlanan HBO Max, 10 Türk dizisini kataloğuna ekledi. Mucize Doktor, Babil, Sadakatsiz, Alev Alev, Sen Çal Kapımı, Menajerimi Ara, Kara Sevda, Kızım, Kadın, Baraj HBO Max’te yayına başladı.
     
  • Mucize Doktor, Arjantin’de %60 izlenme payına ulaşarak en çok izlenen dizi oldu. Türkiye uyarlaması, dizinin Amerikan uyarlamasını geride bırakarak dünya çapında başarı kazandı.
     
  • Latin Amerika'da televizyon sektörünün en prestijli ödüllerinden Produ Awards'ta Birkan Sokullu, Cansu Dere ve Sen Çal Kapımı ödüllendirildi.


Başarılara Gölge de Düştü

Dünya prömiyerini Türkiye’den seçilen ilk yapım olarak Avrupa’nın en büyük dizi festivali Series Mania’da yapan Gain’in "Hamlet" dizisi, 27. Cenevre Film Festivali’nin Uluslararası Dizi Yarışması bölümünde 10 finalistten biri olarak festival yolculuğuna devam etti. Aynı dizinin Türkiye’de ise afişleri sansürleniyordu.


Sansür demeyelim de güncelleme diyelim


Netflix’in Şimdiki Aklım Olsaydı prodüksiyonunu eşcinsel karakterler nedeniyle Türkiye’de iptal edildi, çekimler durduruldu. Ancak senarist Ece Yörenç, İspanyol meslektaşı Irma Correa ile beraber dizinin İspanyol versiyonunu yazdı. Şimdiki Aklım Olsaydı, Netflix İspanya orijinali olarak, If Only adıyla yeniden projelendirildi. Böylece, 2021’de iltica konsepti genişleyip dizileri de içine aldı. 

Ülkemizin “aynı görüşte” olduğu iddia edilen Taliban, Türk dizilerinin ülkede gösterimini yasakladı. Bu sırada ahlaksızlıkla savaşın ülkemizdeki cephesi, Exxen oldu. Konuşanlar programı RTÜK’ten ceza yerken, gelenek bozulmadı. Entrikaların birbiriyle yarıştığı Yasak Elma, sayamadığımız bilmem kaçıncı sezonuyla bu yıl da yasak aşkı meşrulaştırdığı gerekçesiyle cezayla taçlandırıldı.

2021 yılı, ayrılıkların da yılı oldu. Gözlerimizi yaşartan ilk ayrılık haberi yılın henüz başında Müge Anlı ile Tatlı Sert programından geldi. Dizinin uzmanlarından Arif Verimli, 10 yılın ardından yılın modasına uyarak tweet yoluyla, izleyicide görevden affını istedi. Dizilerdeki başrol ayrılıkları da çok konuşuldu. Masumlar Apartmanı’ndan Farah Zeynep Abdullah, Bir Zamanlar Çukurova’dan Murat Ünalmış, Menajerimi Ara’dan hastalığı sebebiyle Canan Ergüder ayrıldı. Sağlığına geri kavuşan Ergüder, şimdilerde ekranlara yeni bir diziyle dönüş hazırlığında. Elbette sadece ayrılıklar değil, kavuşmalar da oldu. Leyla ile Mecnun, Sex and the City, Friends, Dexter ve Sihirli Annem 2021’de geri dönen dizilerden bazılarıydı. Hepsinin çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz ama neyse…
 

Akıllarda Kalan İlginç Sahneler

Ekranlara veda eden Menajerimi Ara’nın 2021’de fenomen olan videolarının başında ise Serdar Ortaç’lı sahneler geliyordu.


Hayat onu neden yoruyorsun? Adam da bizi yoruyor sonra...
 
Yılın en çok konuşulan dizilerinden bir diğeri de rahmetli Masumiyet’ti. Rol arkadaşı Ertuğrul Postoğlu’na senaryo gereği tokat ederken adamın çenesini çıkarıp hastanelik eden Hülya Avşar, koca bir sezonu burunsuz oynayan ilk oyuncu olarak tarihe geçti.

 
 

Sadakatsiz dizisinin oyuncularından Burak Sergen, çekim döneminde korona olup yoğun bakıma alınınca, senaryoda da hastanelik olan ilk oyuncu oldu. Dizide kalp krizi geçiren karakteri canlandırmaya hasta yatağından bile devam eden Sergen, rol arkadaşlarıyla görüntülü konuşarak ekrana geldi. Ne de olsa show must go on değil mi?

Ekranların en ilginç sahnelerinden biri de bu sezonun cinnet dizisi El Kızı’ndan geldi. La Casa De Papel’deki boğa kovalamaca sahnesine özenildiği anlaşılan sahnede, genç kadın boğa tarafından kovalandı, dizinin jönü onu boğadan kurtardı. Hayret etmeye hazır mısınız?

 


Senenin fenomen görüntülerinden biri de Alparslan dizisinden geldi. Fahriye Evcen, senelerce hatırlanacak uluma videosuyla sosyal medyanın diline düşmekten kurtulamadı.


Ocak dışısın!  


Alparslan dizisinin bu sahneye rağmen izleyicinin gönlünü feth ettiği aşikar. Bu yıl doğan 2 bin 776 bebeğe Alparslan; 3 bin 39 bebeğe Sadakatsiz’den ilhamla olacak Asya adı konuldu. Trendleri yakından takip eden izleyici gündem yaratan isimleri bebeklerine koymayı seviyor anlaşılan. Seneye doğacak bebeklerin isminin Dolar veya Euro olması endişesiyle başbaşayız.

Biraz rahat nefes alalım, tuhaflıklara reklam arası verelim. Başımızı çevirdiğimiz hemen her yerde bu sene Salih Bademci vardı. Yalancı, İlk ve Son, Kulüp… Özellikle Kulüp dizisindeki performansıyla akıllara kazınan oyuncu, yılın en başarılı oyuncusu ödülünü de evine götürdü. Kulüp’teki performansından biraz izleyip, Türkiye televizyonlarının haline dertlenmeye ara verelim mi?

 

2021 ekranından kısa kısa:

  • Türk lirasının değer kaybı karşısında gazeteci Emin Çapa’nın canlı yayında “Hunimi getirin, hunim nerede” serzenişleri, fakirleşme hızında rekor kıran Türk halkının hislerine tercüman oldu.
     
  • Müge Anlı’nın programına katılıp eşini geri çağıran Serkan Kıyak adlı adam, karısının pideciye kaçtığını öğrendikten birkaç gün sonra intihar etti. Geçtiğimiz sezon da annesinin ölümü nedeniyle programa konuk olan Münüre Tunçel, programa katıldıktan sonra intihar etmişti.
     
  • Fenomen TV kanalı Flash TV şanına yakışır bir performansla ekranlara geri döndü. Nihat Doğan, Tuğba Ekinci, Ebru Polat, Bahar Candan ve Seyhan Soylu’nun yorumcu olduğu magazin programı kanalın yeni yıldızı oldu.

 
Yeni başlayanlar için Türkiye 
 

  • Geçtiğimiz yıl format kavgasından davalık olan Acun Ilıcalı ve Zuhal Topal, bu yıl TV8’de yayınlanan Yemekteyiz için buluştu. Para yine mutluluk getirdi.

     
  • Hayatımıza giriş amacı "Berat Albayrak iyiymiş ya" dedirtmek olan Nebati de yılın son ayında Hazine ve Maliye'ye olmasa bile ekranlara adeta güneş gibi doğdu. Nerdeyse her konuşması ayrı bir "Nasıl bir organizasyonun içine düştük lan biz?!" dedirten taze bakanın şimdilik en öne çıkan eseri ise tabii ki "gözlerimdeki ışıltı"...


     

  • And the Oscar goes to Zonguldak!
     



     

2021'i aratacağı konusunda şimdiden güçlü sinyaller veren 2022’de şimdiden herkese bol şans, ekran karşısında verimli saatler ve mümkünse iyi yıllar diliyoruz.

2020 yılının TV hatırlatmaları da şurada dursun.

(gizem kaboğlu bildirdi)


facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et

Yorumlar:

Sıradaki Sinema İçerikleri:

Sıradaki Haberler:

(11.4.2021)

Belediyenin Almanya’ya eğitime gönderdiği 45 kişiden 43'ü geri dönmedi...

"Aslında dönecekler ama orada kurulu düzenleri var. Yoksa vatanımız cennet..."

Vahit Gözgel, Emekli


Diğer yorumlar ->

(25.11.2020)

AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök: ''18 yıl önce araba var mıydı?''

"Genel Başkanları buzdolabı olmadığını iddia ediyordu. Bu yine biraz insaflı çıktı.."

Uğurhan Culak, Elektrik tesisatçısı


Diğer yorumlar ->