Beyoğlu Belediyesi, Planlanan Yeni Yasaklar İçin Kulağa Hoş Gelen, Prezentabl Bahaneler Üretecek Yaratıcı Yazarlar Arıyor
Genel seçimlerin ardından önce çevre düzenlemesi gerekçesiyle sokaklardaki çift kişilik masaları, sonra komple tüm masaları kaldırtan, son olarak da İstiklal Caddesi üzerindeki sokak müzisyenlerine gürültü nedeniyle yasaklama getiren Beyoğlu Belediyesi, bir sonraki aşamada planlanan yeni yasaklar için kulağa çağdaş ve mantıklı gelen bahaneler üretecek yaratıcı bir kadro kurmak için kolları sıvadı. "İstiklal Caddesi'ni Hizaya Sokma Projesi - Hedef 2013" kapsamında Beyoğlu Belediyesi Kültür ve Sanat İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösterecek olan ekibin, temel olarak "Kentsel doku", "Gürültü Kirliliği", "Çevresel Duyarlılık", "Tarihi Miras" gibi 6-7 terimi çeşitli kombinasyonlarla cümle içinde kullanarak basın açıklaması yazabilecek, yetenekli, genç yazarlardan oluşturulması hedefleniyor.
Basın açıklamaları artık uzman ellerde
Özellikle geçtiğimiz hafta sokak müzisyenlerine getirilen yasağın ardından, henüz kulağa yeterince inandırıcı gelen bir bahane bulamaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan Beyoğlu Belediyesi, meseleyi uzman kadroların yetenekli ellerine bırakarak çözme yoluna gidiyor. Konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Beyoğlu Belediyesi Kültür ve Sanat İşleri Daire Başkan yardımcısı Süleyman Kesebirli, konuşmasına öncelikle "cadde üzerindeki dükkan sahipleri müzisyenlerin gürültüsünden şikayetçi" bahanesini beğenmeyen kesimlere sitem ederek başladı. Zaten sokakta müzik yapılmasıyla ilgili ısrara da bir anlam veremediğini ifade eden Kesebirli şöyle devam etti:Sokak müzisyenlerine çağrı
"Açıkçası nesi beğenilmedi o açıklamanın, niye tutmadı biz de bilmiyoruz. İçinde yeterince 'gürültü kirliliği' ifadesi geçmediği için mi? İlla bu kadar süsleyip püslemek mi gerekiyor yani? Yahu biz müdahale etmesek adamlar taa Peru'dan gelmiş burada müzik yapıyorlardı, siz daha ne konuşuyorsunuz? Şimdi Perulu vatandaşlarımızın başımızın üstünde yeri var, eyvallah ama elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin: Bu işlerin yeri burası mıdır? Bir insan neden kendi vatanında, öz milletine sanat yapmak istemez de kalkar dünyanın bir ucuna gelir? Bu soruları bu arkadaşlarımızın kendine de biraz sorması lazım. Şapkayı önüne koyup düşünmesi icap eder, ki biliyosunuz çok da acaip şapkaları vardır onların."Diğer müzisyenlerin de konuyu kesinlikle kişisel olarak algılamamaları gerektiğini belirten Kesebirli, "Tahammül, hoşgörü, kucaklayıcı siyaset evet doğrudur ama bu da kafa yani. Kaldıramıyor vatandaşımız, bir yere gelip patlıyor. E mübarek günde sen oruçlu adamın yüzüne baka baka sırıtıp enstrüman alet edevat çalarsan, bu adamın rencide olmamasını bekleyemezsin. Biraz empati rica ediyorum kendilerinden. Onların ailesine, babasının, annesinin yüzüne bakıp gülerek çok afedersiniz gitar çalsalar, o ne hisseder? Bunları da düşünmek lazım" sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.
"Yetersiz kaldığımız noktalar oldu"
Kendilerini bu kadar açıkça ve samimi bir şekilde ifade ettiklerinde her nedense bazı kesimlerin ve maksadı belli medya organlarının tepkilerine maruz kaldıklarından şikayet eden Kesebirli, her şeye rağmen özeleştiride bulunmaktan da geri kalmadı:"Gerçi suçun birazı da bizde. O çift kişilik koltuk meselesinde bazı ağzının ayarı olmayan arkadaşlarımız neyse söylemiş, dini hassasiyetler, ana, bacı, namus vs. ne geldiyse, bi filtreden geçirmemek suretiyle aynen aktarmış. Tabii ki söylenecek şey değil bunlar, her şeyin bi yolu yordamı var. Neyse sonra bu dışarıdaki masaları toplatma meselesinde aklımız başımıza geldi de kentsel doku, işgaliye ücreti falan derken iyi kötü bir şeyler uydurduk yine. Yani Allah muhafaza, ona da biri çıkıp 'gözümüzün önünde içmeyin lan şunu' dese ne olurdu kim bilir..."
"İhtiyaca göre kadro daha genişletilebilir"
Süleyman Kesebirli, yeni kurulacak yaratıcı ekibin ilk iş olarak sokak müzisyenleriyle ilgili gerçekten duyarlı ve çağdaş bir belediyeye yakışan ve mümkünse her kesimi ikna edici bir açıklama yazmaya çalışacağını söyledi. Uygulamadan verim alınması halinde aynı ekibin belediye tarafından planlanan yeni uygulamalarda da aktif bir şekilde kullanılacağını belirten Kesebirli, son olarak şunları kaydetti:"Başlangıç olarak 6 kişilik bir yazar ekibi düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem için nikahsız çiftlerin caddeye giriş çıkışıyla ilgili bir takım kısıtlamalar, cadde girişinde saç-sakal-tırnak denetimi, tek tip üniforma, etek boyu kontrolü gibi bazı düşüncelerimiz var. O zaman muhtemelen kadroyu daha da genişletmemiz gerekecek. Şu an bir sistem oturtmaya çalışıyoruz. Elbette ki eksikleri, hataları olacak ama inşallah ilerde bunlara hiç ihtiyaç olmayacak günlere hep beraber kavuşacağımıza da inancımız tam. Yoksa biz de bayılmıyoruz böyle lafı kıvıra çevire iş yürütmeye..."
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et