TJK Tarafından Düzenlenen "Atın Beygirin Peşinde Bir Ömrü Heba Edenlere Vefa Gecesi"nde Duygu Dolu Anlar Yaşandı
TJK'nın İstanbul, Bakırköy'deki merkez binasında dün gece düzenlenen törende, kulüp bünyesinde yarışan atların anasını, babasını, 7 göbek öteye kadar seceresini, hangi havada huysuzlanacağını, ne cins arpa sevdiğini, hangi jokeyle coştuğunu ezbere bilen onlarca yarışsever, plaketlerini TJK başkanının elinden alırlarken, geceye katılan eş, dost ve akrabalarından duydukları utancı da gizleyemediler.
Yarış atı sahiplerinin ganyan meraklılarına yoğun ilgi gösterdiği gecenin bazı önemli konukları, hipodromların ünlü isimleri Baturbey, Moonlighting ve Hydropaşa olurken, milyarlık yıldızların yarışseverlerin elinden havuç ve kesmeşeker yediği anlar da objektiflere yansıyanlar arasındaydı.
Gurur ve utancı bir arada yaşadılar
TJK Asbaşkanı Erman Sazlı'nın, "Şu an aramızda bulunan, bu plaketleri almaya hak kazanmış seçkin arkadaşlarımız alelade yarış meraklıları değil. Bunlar kendini bir şekilde kanıtlamış, günlerinin nereden baksan en az 8-9 saatini at, at yarışı, jokey, yem, galop, eküri ve benzeri kavramları düşünerek geçiren insanlar. Bugüne kadar bu işten senede adam başı taş çatlasa 20-25 TL gibi bir para da kazanmış olsalar, ortada bir şekilde harcanan bir emek var. Bunu görmezden gelmemiz düşünülemezdi..." sözleriyle açılışını yaptığı törende, at yarışına gönül vermiş ganyancıların yüzlerindeki gururla karışık derin utanç ifadesi dikkatlerden kaçmadı.
Gecede en tecrübeli ganyancı sıfatıyla söz alan 74 yaşındaki Melih Ustabey, Mabaker'ından Odinhan'ına bir ömrü verdiği atların ve atçılık camiasının kendisine gösterdiği vefadan dolayı organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
"Her şeyimi verdim ama değdi"
Yaşamı boyunca at yarışına 3 daire parası ve eski eşine ait yaklaşık yarım kilogram ağırlığında altın bilezik yatırdığını itiraf eden Ustabey, başarısında jokeyinden, Arabına, İngilizinden, seyisine, nalbantından, malzemecisine kadar birçok kişi ve atın katkısı olduğunu belirtti.
Ustabey, "18 yıl önce beni boşayan eşim Melahat Hanım'ın yoğun baskıları ve bir türlü susmak bilmeyen o üç çocuğa rağmen bugün bir noktaya gelebildiysem, tamamen bu arkadaşlarımızın sayesindedir." şeklinde konuşurken, "Gün oldu sade patates suyuna tirit yedim, gün oldu ayakkabımı sattım kupon yaptım; hatta yeri geldi at uğruna eşimden dostumdan para dilendim... Ama şu an şu salonda toplanan camia üyelerinin gözlerindeki ışıltıya, atların yüzündeki gülümsemeye bakıyorum ve diyorum ki: Değdi be oğlum Melih... Değdi be..." sözleri ise salonda dakikalarca alkışlandı.
Yarış atı sahiplerinden anlamlı jest
Ustabey'in ödül takdimi sırasında sarfettiği, "Ayrıca özel olarak teşekkür etmek istediğim bazı isimler var... Öncelikle Mabaker, sana sütçü beygiri diyenler utansın. Babürhan, seni anamdan babamdan çok sevdim... Ve Sevgili Halis Karataş, sen gerçek bir dahisin!" sözlerininin ardından bir çok davetli gözyaşlarına hakim olamazken, Moonlighting ve Sundurbey'in sahibi işadamı Beyhan Söylemez de Melih Ustabey'i, tüm yarış atı sahipleri adına jest olarak taktığı çeyrek altın ile onurlandırdı.
"Arkadaşlarımıza hayretle karışık hayranlık duyuyorum"
Gecenin sonunda mikrofonun başına geçen deneyimli jokey Halis Karataş ise, ganyan meraklılarına büyük bir saygı duyduğunun altını çizerek şöyle devam etti: "Yani ben bile bilmiyorum bindiğim at nedir, necidir, kimin evladıdır. Yarış oluyo biniyoruz, yarış bitiyo iniyoruz; ama bu arkadaşların o azmi, inadı, sebatı gerçekten takdire şayan. Keşke bu işten ellerine bir iki kuruş para da geçseydi ama işte piyasa şartları da çetin malumunuz. Ne diyim, Allah en azından bundan sonra akıl fikir versin..."
Baştan sona oldukça duygusal bir atmosferde geçen gece, TRT-3 at yarışı müziklerinden derledikleri bir seçkiyle davetlilere müzik ziyafeti sunan Başkent Üniversitesi Oda Orkestrası'nın dinletisiyle sona erdi.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et