Trafikte Tartıştığı Bir Erkek Tarafından Vahşice Öldürülen Kadın Sürücü, Suudi Arabistan'da Kadınlara Araba Kullanma Hakkı Veren Yasayı Tartışmaya Açtı: ''E bu kadar fazla hak verince haliyle erkekler sinirleniyor...''
Suudi Arabistan, geçtiğimiz günlerde trafikte tartıştığı bir erkek tarafından yolun ortasında boğazı kesilerek öldürülen Fatima el Katif'in yasını tutarken, ülkede geçtiğimiz yıl çıkan ve kadınlara araba kullanma hakkı veren yasa da tartışılmaya başlandı.
Ülkenin her kesiminden tepki çeken vahşi cinayetin ardından katil olay yerinde sağ olarak ele geçirilirken, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Abdulaziz, sorumlunun mümkün olan en ağır cezayı alacağı konusunda kamuoyuna teminat verdi.
"Cinayeti kınıyorum ama..."
Akşam saatlerinde genç kadının öldürüldüğü sokakta bir araya gelen binlerce Suudi erkek, kadınlara uygulanan şiddete bir son verilmesi için acilen bir şeyler yapılması çağrısında bulundular. Protestocularla birlikte yürüyen Bakan Abdulaziz, olayın kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirtirken, "Ancak bu olayın ardındaki toplumsal yarayı da görmezden gelemeyiz. O adam nasıl o cinayeti işleyecek hale geldi? Bunu da sorgulamamız lazım" ifadelerine yer verdi.
"Öldürülmeyecek kadar hak" vurgusu
Geçtiğimiz yıl kadınlara araba kullanma hakkını veren yasanın çıkmasından itibaren Suudi erkeklerin kendilerini sıkışmış ve baskı altında hissettiğine ve ülkenin adeta patlamaya hazır bir bomba haline geldiğine dikkat çeken deneyimli Bakan, şöyle devam etti:
''Bir defa zaten kadınlar araba kullanma konusunda pek iyi değiller. Trafikte her an diğer sürücülerin sinirini bozacak bir şey yapabiliyorlar. Bu bir. Bir ikinci nokta ise kadının kocasının durumu. Şimdi düşünün adam evden çıkıyor ama aklı evdeki karısında. Acaba arabaya binip bir yere mi gitti? Gittiyse arabayı sürerken erkekler ona bakıyor mu? 2 araba arasına park edebiliyor mu? Edemiyorsa kim ona yardım ediyor? Nereden baksanız müthiş bir baskı, inanılmaz bir stres. Düşünmek istemese bile dışarıda araba kullanan bir kadın görünce bunlar ister istemez aklına geliyor. Bu psikolojide bir erkek cinayet de işler her türlü çılgınlığı da yapar. Çünkü erkek yani. Kafası atınca kendini kontrol edemez, önüne ne çıkıyorsa keser doğrar. Onu öyle kabul etmemiz lazım. Bu durumda sorumluluk da kadınlara düşüyor. Böyle bir hak verildi diye düşünmeden trafiğe çıkarlarsa maalesef biz de onları bir yere kadar koruyabiliriz..."
Hem Suudi aile yapısını korumak hem de yeni Fatıma'lar olmaması adına önümüzdeki hafta kadınlara araba kullanma hakkını veren yasanın tekrar değerlendirileceğini de sözlerine ekleyen Bakan Abdulaziz, "Hani tamamen bu hakkı geri almak da olmaz belki ama öldürülmeyecekleri bir seviyeye çekilebilir. Çünkü görüyorsunuz, kadınlara ne kadar hak verirsek hayatları o kadar tehlikeye giriyor. Yazık günah yani, onlar bize emanet varlıklar" derken, yapılabilecek düzenlemeler hakkında da şu bilgileri verdi:
"Ne bileyim mesela sadece yanlarında eşleri ya da babaları varken kullanabilirler ya da erkeklerin trafikte olmadığı saatlerde kullanabilirler. Onlara ayrı bir saat ayarlarız gün içinde. Arabalara dışarıdan şoförün hatlarını belli etmeyecek şekilde çarşaf benzeri bir branda zorunluluğu da getirilebilir. Sesli düşünüyorum şu an üzüntüden çok da kafam yerinde değil ama bulucaz bir şeyler artık."
''Kadın yok, ağlamak yok''
Protesto gösterisi için bir araya gelen Suudi erkeklere de duyarlılıklarından dolayı teşekkür eden Bakan Abdulaziz, ''Bakın burada, bu meydanda bir tane kadın yok, dolayısı ile ağlamak da yok, kadın cinayeti de yok. Kadınlara araba kullanma hakkını savunanlar umarım bu manzaraya bakıp bir düşünürler...'' derken, kendisiyle benzer hisleri paylaşan Bob Marley'in de canının rahmet istediğini belirterek, eylemcilerle birlikte Fatiha okudu. Bakan daha sonra ''E hadi okumuşken, bi Fatiha da rahmetli kızımız için okuyalım'' sözleriyle ellerini bu sefer hayatını kaybeden genç kız için kaldırdı.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et