Sizin İçin Ele Geçirdiğimiz 10 Final Sorusu (En az 3 tanesi garanti)
Bütün dönemi, sanki arkasından gelecek finalleri bana yapacaklarmışcasına yayılarak geçiren; bahar şenliklerinde iki damlacık fizik bakacağına, bir kuple calculus okuyacağına bu yıl 700.sü düzenlenen Şebnem Ferah konserlerinde kendinden geçen; şu an, şu dakika annesi odaya girse “Aferin evladın, aferin yavrum, öyle Zaytung oku sen, yarın Zaytung soracaklar zaten sınavda” çıkışmasına maruz kalacak gamsız Zaytung okuru, yine sana en büyük kıyak bizden, yine abilik bizde kalsın. İşte, hangi bölümden olursan ol, bu final döneminde karşına çıkacak, hocaların odasından çaldığımız 10 final sorusu! Tepe tepe kullan!
1. İktisat: Ceteris Paribus nedir? Tanımlayınız.
İktisat, hemen hepimizin bildiği üzere kıt kaynakların doğru şekilde yönetilmesinin yöntemini bulmaya çalışan bilimdir. Bugün mikrosundan makrosuna herhangi bir türüne bulaştığınızda karşınıza çıkacak ilk kaide: “Ceteris Paribus” olur. Terimle ilk karşılaşıldığında oluşan “Anavatanı Mançurya olan pembe gagalı huma kuşunun Latincesi herhalde” izlenimi kendini zamanla iktisat biliminin açıklamalarına terk eder. Ceteris paribus, Latince “diğer her şey sabitken” anlamına gelir. Ceteris paribus’u ilk keşfeden ünlü iktisatçı Adam Smith, Londra’da bu keşfini gerçek hayatta ilk kez denerken, “Usta 2 dakika durdur şu makineyi bişey ölçücem. Hayatım sen de bırak şu meyvesuyunu elinden, bi durdur tüketimi. 2 dakika ya, 2 dakika! Şu Londra esnafı 2 dakikayı çok gördünüz lan bana, bir gömlek üretelim arzı talebi bi dengeleyip görelim dedik, diğer sektörler bilim için 2 dakika dursun dedik yok arkadaş!” sözleriyle equilibrium’u göremeden sinirinden vefat etmiştir.
Pratikte mümkün olmayan "her şeyin sabit olması" halini filmlerinde yakalayabilen ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, bu başarısıyla defalarca ödüle layık görülmüştür...
2. Hukuk: Yargıtay içtihatlarını baz alarak, ibraz tarihi geçmiş karşılıksız çeklerde, ibra ile beraber cirantacıların gayri kabili rücu edilmesi ile oluşan...
“Cirantacıların gayri kabili rücu edilmesi...cirantacıların gayri kabili rücu edilmesi...Allah muhafaza cirantacılara hakikaten kötü bir şey yapıyorlar lan galiba” düşünceleri aklınızdan geçiyor, biliyorum, sakin olun. Aklınıza gelen bütün kırık Osmanlıca, eski Türkçe sözcükleri ardarda yazmaya başlayın, dur durak bilmeden yazın, hoca sizi ne kadar anlamazsa o kadar iyi bildiğinizi düşünecektir. Hukuk tarihi “teyzesi defterdar olan faytonla damda dolaşır” yazılmış bir kağıda bile “Noolur noolmaz, teyzesi hakkaten defterdardır başımıza iş gelmesin” diyerek verilmiş puanlarla doludur.
3. Fizik: Şekildeki basit makine sisteminde, P yükü F kuvvetiyle dengelenmiştir. Makaraların ağırlıkları ve sürtünme önemsenmediğine göre, F kuvveti kaç P’dir?
Şimdi siz şekli göremediğiniz için soruyu tam anlayamadınız, ama baştan söyliyim; şekli gördüğünüz zaman “olay lisede basit makine diye başladı, hangi ara bu denli büyüdü anlamak mümkün değil” diyeceksiniz. İki makara kukarayla, bir eğik düzlemle, bilemedin bir kaldıraçla başlayan bu yolculuk ne ara içine diferansiyel denklemleri aldı aklınız şaşacak. Bugün önemsemediğin o makara ağırlıkları, o sürtünmeler yarın öbür gün o denkleme daha bir bir girecek...Finalde bu tarz bir soruyla karşılaşmanız halinde boş bırakın, akşam eve gelin, -bu çağda artık internetsiz bilim olmaz- okulun web sitesini açın, orda bir yerlerde “arama” kısmı olacak. Hah, tam oraya şu cümleyi yazın: “Fizik 101 yaz okulu tarihi”
4. Sinemada Kadın Temsilleri: Bilge Olgaç sinemasını kadın temsillerine ilişkin örnekler vererek toplumsal gerçekçi Türk sineması açısından tartışınız.
İletişim Fakültesi’ndeki ilk yılın hep yalnız, hep okulun karşısındaki kahvelerde okey oynayanlara yancı olarak geçti di mi? İkinci sene artık bu gidişe, bu hüsrana bir dur demek istedin di mi? İsmine bakıldığında bu ders sana ne umutlar vadetti, kimbilir hangi Tuğçelerde yapılacak ödevler, hangi Çisillerde yazılacak tezler düşündün di mi? Olmadı...Olamadı...Madem konu sinema, soru hiç olmazsa Jenna Jameson’dan gelseydi iyiydi...O da olmadı...
Jenna Jameson (Seksi resimleri için tıklayın!)
5. İngilizce: Listening. For items 1 to 19 in this section, you’ll hear a statement for each item and a question related to it following by a BEEP sound...
Eğri oturalım doğru konuşalım. Burada öğrenci ne dese haklı artık. Sen İngilizce bilmeyen adama İngilizce öğretmek için ders açıyorsun ve bu dersin sınavındaki açıklamaları gırtlaklı bir İngilizce konuşan, teypten bir hanımefendiye yaptırıyorsun, olmadı ki. Daha kadın “statement” dediğinde koca bir dile küsen çocuklar oldu o sınıfta, “section” dediğinde nice interrail yapma hayali sekteye uğradı. Bunun yazılı halini daha biz “For items bir to ondokuz in this section” diye okuyoruz, yazıktır, günahtır. Hayır yıl sonunda da sınav yapıcaksın, onun adı da proficiency; Upper intermadieate'ı sorsan 40 yıllık İngiliz'e, belki anlamını bilir ama hayatında cümle içinde kullanmamıştır o sözcüğü! Yok, bu böyle olmayacak dostlar, yukarıdaki cümlenin ilgili kısmını “one to nineteen” diye okuyabilen arkadaşınız varsa ondan kopya çekin, çaresi çözümü yok bu işin. Haydi bir soru da eğitimini tamamen İngilizce alan dostlarımız için gelsin;
6. Calculus: Let x be the set of...
Let it beeee, let it beeee, let it beeee oo let it beeee...whisper words of wisdom let it beee! Konservatuvara gidecek çocuktunuz, helak oldunuz. Müzik kariyerine dönmeyi düşünmez misiniz?
7. Bilgisayar: Fortran 90 kullanarak 1 ile 999 arasındaki yarı asal sayıları bulup yazdırınız
Elalem Iphone’larını tokuşturup Facebook’ta arkadaş oluyor, siz önünüzdeki Nuh Nebi’den kalma o kaknem görünümlü Fortran’la yarı asal sayı arıyorsunuz. Sonra vay bütün kızlar neden işletmecilerle? Onu mühendislik yazarken düşünecektin arkadaşım. Ayrıca hiç bana öyle “ya bu Fortran varya, bütün önemli bilimsel hesaplamalar, mühendislik şeyleri hep bununla yapılıyor, süpersonikmiş aslında” laflarıyla gelmeyin, Fortran’ı geliştiren adam evde gizli gizli World of Warcraft oynuyor, programına, diline sizin kadar bağlı değil. Neyse, siniri bir kenara bırakıp sorumuza gelelim. Yandan bakın bakalım ne yazmışlar diğer çocuklar? Bak orda bi satırda i=i+1 yazmış, o bu program için sayaç. Tamam i’ler gider iki tarafta, 0=1 kalır. Buldunuz! Bilgisayar da zaten 0 ve 1 lerden ibaret değil mi nihayetinde?
- Altı üstü "hello world" yazdırdık. Ekranı gören pentagonu hack'liyoruz sanır...
8. Felsefe: Risk nedir?
Gelmeyin bu oyuna. Kesin bi pislik var...
9. Müzik Tarihi / Sinema Tarihi / Caz Tarihi v.b. bilimum seçmeli
Kolay olsun, kesin A gelir, o da olmazsa BB gelir diye aldın dersi, şimdi öylece bakıyorsun soruya. Hayır hoca kolay da sormuş: “Örnekleri ve caz tarihindeki yerleriyle 2 caz müzisyeni yazın”. Artık bu saatten sonra örneğini, caz tarihindeki yerini sana iletebilecek durumum yok, en azından iki isim yazalım 10 puanlık sorunun 3 puanını alalım. Yaz; 1) Louis Armstrong, 2) Fatih Erkoç
10. İstatistik: Yukarıda tablo haline getirilmiş olan veriler, 3 farklı ilacın 20 farklı kullanıcıda kana karışma sürelerini göstermektedir. ANOVA kullanarak ilaçların kana karışma açısından etkileri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olup olmadığını gösteriniz.
Hemen atlamayın soruya, önce bir bakın bakalım normallik testlerinden geçebilecek mi? Varyansları gözden kaçırmayın, homojen olup olmadıklarına bakılmalı. Heterojen çıkarsa ver elini Welsh Test! Veriler, gözlemler bağımsız mı, bu mühim. Birinci sınıftaysanız bunları cevabın direk başında “varsayın”, daha üst sınıflardaysanız üşenmeyin, gösterin, gösteremiyorsanız varsayın, varsayamıyorsanız paired t-test’le bakın bakalım olucak mı? Muhtemelen sonuç verecektir. ANOVA’da F değeri 1 ‘den küçük çıkarsa, eh zaten biliyorsunuz naapıcağınızı. Aslanlarım benim, biricik bölümdaşlarım, mezun olun hepinizi Zaytung’a aldırıcam söz, işiniz hazır.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et