Ekonomik Krizle Birlikte Kaybolmaya Yüz Tutan Bir Ramazan Geleneği: ''İftarda Fazla Yemeyin'' Uyarısı Yapan Diyetisyenler...
Ekonomik kriz ve özellikle gıda fiyatlarında yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle kadim bir Ramazan geleneği daha yok olma tehdidiyle karşı karşıya. "İftarda fazla yemeyin" uyarısı yaparak geçimlerini sağlayan uzmanlar...
İftarda fazla yemenin sindirim sistemine zararlarını anlatmak ve sahurda tok tutacak gıdaları sıralamak için her Ramazan ayı ortaya çıkan uzmanların yaşayan son temsilcilerinden Canan Karatay, mesleklerinin enflasyona yenik düştüğünü gözleri dolarak ifade etti.
"Vefa semt adıymış"
"Her yıl sayımız daha da azalıyor. 10 yıl öncesinin en gözde mesleklerinden biriydi Ramazan diyetisyenliği. Çok değil daha 3 sene önce bile bu işten geçimini sağlayan 400 kadar diyetisten ve beslenme uzmanı varken şu an ben dahil toplam 6 kişi kaldık. Eskiden Ramazan gelince kapımıza kuyruk olan gazetecilerden hiçbiri ne arıyor ne soruyor. Vefa sadece bir semt adıymış" diyen Karatay, en çok da bu vefasızlığın kendisini yaraladığını belirtti.
Kimse kapısını çalmayınca kendisinin bir kaç televizyon ve gazeteye gittiğini söyleyen Karatay, yaşadığı hayal kırıklığını şu sözlerle aktardı:
"Eski günlerin hatırına beni bir kaç dakikalığına bile olsa ekrana çıkarmalarını rica ettim. Bir 'iftarda önce çorba için, sonra 10 dakika bekleyip ana yemeğe geçin. Eti ve sebzeyi dengeli tüketin. Ama sakın 2 tabaktan fazla yemeyin. Tatlı için mutlaka en az 1 saat ara verin' diyip kaçacaktım. Ona bile musade etmediler. 'Kesinlikle olmaz teyze. Seyirci dalga mı geçiyorsunuz lan siz bizle diye kanal binasını basar. Bas git başımızı belaya sokma mubarek gün' diyerek beni resmen kovdular. Vaktiyle beni kapmak için birbirleriyle yarışan, para teklif eden adamlar 3 dakika ekranı çok gördüler..."
Hayırseverlere seslendi
Kederli beslenme uzmanı, bir süre uzaklara daldıktan sonra dolan gözlerini silerek röportaja geri dönerken, istese iftarda çok yiyebilecek, tek öğün için en az 7-800 TL harcayıp 4 kişilik ailesine doğru düzgün bir iftar sofrası kurabilecek olan vatandaşlara da bizim aracılığımızla seslenmek istedi. Son olarak "Artık bu işi basın yoluyla yapmanın bir anlamı yok belki ama isterseniz ben evinize kadar gelip sizlere 'iftarda çok yemeyin' uyarısında bulunabilirim. Para da istemiyorum, gönlünüzden koparsa sofranıza davet ederseniz o da yeter. Zaten çok yemiyorum. Sahur da olur, ona da gelirim" diyen Karatay, bu Ramazan geleneğinin kaybolmaması için hayırseverlerden destek istedi.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et