Hayatta Kalma Şansınızı Yükseltmek İçin Bilmeniz Gereken 5 Temel Trafik Kuralı
1. Geçiş Üstünlüğü
Geçiş üstünlüğü sayısal olarak ifade edilebilen trafik kurallarından birisidir. Hacimsel olarak daha büyük olan araçlar, kendisinden daha küçük hacimli araçlara göre geçiş üstünlüğüne sahiptirler. Buradaki mantık son derece basittir. İki araç bir kavşakta karşı karşıya geldiklerinde sürücülerin kafasında şu soru belirir: Durmazsam ne olur? Bu sorudan kısa bir süre sonra küçük hacimli aracın sürücüsü frene basar. Eğer iki araç aynı hacme sahipse, bu durumda sürücülerin hacmine bakılır. Burada da eşitlik olması durumunda, tarafların ellerinde tuttukları levye, değnek, cop, zincir gibi malzemelerin büyüklüğüne bakılır. Bu durumun tek istisnası sürücülerin cinsiyetidir. Bir kadınla bir erkeğin karşı karşıya geldiği her durumda, geçiş üstünlüğü erkek sürücüye aittir.
Büyük olan her türlü geçer...
Bu durumu bir sonraki maddede ayrıntılı olarak ele alacağız ancak son olarak yayalara da kısaca değinelim: Yayalık bir yoksunluk ifadesidir. Arabası olmayan sürücülere yaya denir. Bunlar, araçları yerine bedenleri ile yol aldıklarından genel olarak kambur ve ezik bir duruşları vardır. Yayaları ne erkek ne de kadın sürücüler sikine takar. Yayalar, araçların arasından geçiş yapmaları durumunda ezilirler. Zaten ezik olduklarından kimse ezildiklerini fark etmez.
Yaya: Arabası olmayan ezik...
2. Cinsiyet Üstünlüğü
Erkek sürücüler kadın sürücülerden daha iyi araç kullanır: Bu nedenle çok cinsiyetli bir kaza olması durumunda, erkek sürücünün haklı olduğu kabul edilir. Erkek sürücüler, çükleri olması nedeniyle, araçlarına daha fazla hakimdirler. 7.500 denekli bir araştırmada, çükü kesilen sürücülerin, yorum yeteneklerini de yitirdikleri gözlenmiştir. Kesim işleminden sonra, çok sayıda deneğin, sorgulamadan her kırmızı ışıkta durmaya başladığı belirlenmiştir.
Çük: Usta şoförlüğün temel taşı...
3. Siren Üstünlüğü
Sireni olan araçlar sireni olmayan araçları sıkıştırabilir: Eğer aracınızda siren veya en azından ışıldak varsa, sıkışık trafikte son gaz gidebilirsiniz. Bu düzeneklerin olmaması durumunda havalı korna da işe yarayabilir. Aracınızda ışıklı, sesli hiçbir alet yoksa da üzülmeyin. Özellikle hastanelerin yakınında bir yerdeyseniz, sireni çalan bir ambulansın ardına takılıp, hızlı biçimde, aracı yakından takip edebilirsiniz. Bu durumda aranıza başka bir araç giremez. Öndeki araçta can çekişen kişiden az da olsa bir kazanç sağlarsınız. Yakın takip ettiğiniz ambulansa arkadan bindirmeniz durumunda, ambulansta can çekişen kişi öleceğinden geçiş üstünlüğünüz de kaybolur.
Bunlardan varsa çalıştırın, yoksa olanın arkasına takılın...
4. Hayatta Kalma Üstünlüğü
Trafikte ölünür ama katil olunmaz: Trafikte kaza nedeniyle ölüm olayına sebep olabilirsiniz ama bu sizi katil yapmaz. 6 ay yatar sonra çıkarsınız. Ölen kişi ise bir daha dirilmez. Dolayısıyla kaza durumunda her türlü risk ölene girer. Kalana bir şeycik olmaz.
5. Türsel Üstünlük
Hayvanlara çarpmak serbesttir: Ülkemizde hayvanlar ile bitkilerin sahibi yoktur. Dolayısıyla bunlara çarpmanız durumunda kaçmanıza gerek kalmaz. Kimse “Frene neden basmadın lan kavat?” diye sormaz. Bir hayvana çarpınca, sırasıyla yapmanız gerekenler şunlardır: 1-Aracınızı hemen sağa çekin
2-Tampona bir zarar gelmiş mi diye bakın;
3-Can çekişen hayvanı kaderine terk edin;
4-Sikt'rolun gidin.
Bunlara gönül rahatlığı ile çarpabilirsiniz...
(calakalem Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et