Sinema Tarihinde O Kadar da İz Bırakamayan Edebiyat Uyarlamaları
Sinema salonlarında “The Hobbit” fırtınasının esmesiyle beraber, başta Yüzüklerin Efendisi hayranları olmak üzere birçok insan, filmin kitaba ne denli sadık kaldığını tartışmaya başladı. The Hobbit, kitaptan sinemaya uyarlanan filmlerin belki en başarılılarından biri ama bu türün tek örneği değil elbette. Gelin bir hatırlayalım, bugüne dek okumaya üşendiğimiz noktada sinema sanatı hangi filmlerle yetişip bize kol kanat germiş, hangi kitabın sadık okuyucularına saç baş yoldurulmuş, o fimlerde oynayan hangi masum kızlar şimdi büyümüş ve gerçek bir kadın olmuş. Seksi resimleri için tıklayın!
1- Ferrarisini Satan Bilge: Robin Sharma’nın ölümsüz kişisel gelişim kitabını sinemaya uyarlamak amacıyla yola çıkan proje, yapımcının “Aslında hazır ortada Ferrari varken birkaç aksiyon sahnesi eklesek iyi olacak” tavsiyeleri üzerine konudan gitgide saparak, bir Budist rahibinin Formula-1 Monaco Grand Prix’inde yaşadıklarını anlatır hale gelmiştir. Vizyona girmeden önce ismi “Amansız Takip” olarak değiştirilen film, ortalama gişe başarısıyla Ferrari’nin günlük kirasını çıkartmış, yapımcısının yüzünü güldürmüştür.
Güney Amerikalı Yıldız Eva Correa, ilk başrol deneyimi olan "Bilge"ye hazırlanırken...
2- Cin Ali ve Kınalı Kuzusu: Bir döneme damgasını vuran kitabın, sinemaya uyarlanma süreci oldukça sancılı geçmiştir. Cin Ali rolünü hakkıyla oynayabilmek için diyete başlayan dönemin ünlü aktörü Erman Termeler'in aşırı kilo kaybından vefatı nedeniyle ara verilen proje, sonraki 2 denemede de jönlerin aynı sebepten aramızdan ayrılmasıyla birlikte rafa kaldırılmıştır.
Cin Ali setinden bir kare. Merhum Erman Termeler'in anısına saygıyla...
3- Sofi'nin Dünyası: Felsefeyi çocukların bile anlayabileceği bir biçimde, eğlenceli halde anlatarak bir çok insanın favorisi haline gelen kitabın uyarlaması, çekimler sırasında birbirine gire Platon'cularla Sofokles'çilerin kavgası nedeniyle güçlükle tamamlanabilmiştir. Kaydı kesmeyen yönetmenin çabaları sayesinde kavga sahneleri 300 Spartalı'da kullanılmış, filmin geri kalanı direkt çöpe atılmıştır.
4- Savaş ve Barış: Sinemaya ilk uyarlama denemesinde 1.cildin ortalarına doğru yönetmenin çıplak bir biçimde “Bitmiyooor! Bitmiiiyoooor” diye bağırarak dağlara koşması sonucunda yarıda kalan proje, 1946 yılından bu yana tamamlanmaya çalışılıyor.
5- Meydan Larousse: Sinema eleştirmenlerince “Yüzyılın en gereksiz kitaptan uyarlama denemesi” olarak kabul edilen Meydan Larousse The Movie, “Aba-Bab” isimli ilk bölümünün yayınlanmasının ardından sessiz sedasız rafa kaldırılan bir başka proje olarak tarihteki yerini aldı.
6- Ana: Maksim Gorki’nin ölümsüz romanı, Ayşen Gruda’nın efsanevi oyunculuğuyla birleşince ortaya çıkan şaheser 90’lı yıllara damgasını vurmuştur. Kimi eleştirmenler tarafından kitaba tam olarak uyulmadığına yönelik tepkiler alsa da, gönüllerde önemli bir yer edinmeyi başardı.
Ayşen Gruda as Ana
7- Kürk Mantolu Madonna: Çekimlerin başlamasının ardından ortaya çıkan çeşitli aksilikler nedeniyle bir türlü tamamlanamayan film, yapımcısının parayı kurtarma çabaları sonucunda İstanbul Fashion Week açılış defilesi olarak sahnelenmiş, özellikle defile finalinde söz konusu kürk mantoyu tasarlayan Hakan Akkaya seyirciden büyük alkış almıştır.
Temsili resim
8- Yeraltından Notlar: Dostoyevski’nin en önemli eserlerinden olan Yeraltından Notlar’ın çekimleri esnasında ticari kaygılarla senaryoda ufak tefek değişiklikler yapan yapımcı firma, son olarak eserin adını da "Ninja Kaplumbağalar" olarak değiştirerek gişede önemli bir başarı elde etmiştir.
9- Anayasa Hukukuna Giriş: Allah razı olsun Ankara Hukuk 1976 mezunları tarafından nice imkansızlıklarla, tek planda, yalnızca bir kişinin kitabı okumasıyla da olsa filme alınan yaklaşık 1200 sayfalık bu eser, bugün halen elden ele dolaşarak nice finali kurtarmakta, uyarlama filmler arasında bugüne dek insanlığa en çok faydası olan yapıt ünvanını sonuna dek hak etmektedir.
Filmden nefes kesen kareler...
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et