Haftanın Kitapları: '...Ve Susam Taneleri Vardı Klavyede', 'Tutunur Gibi Olanlar', 'Pişmaniye Günlükleri'...
1 - ...Ve Susam Taneleri Vardı Klavyede
Onat Çalefe, Şiir, Aydınlar Ozalit&Fotokopi Merkezi
Türk şiirine yeni bir soluk getirmek isteyen şairin 3. kitabı, sosyal medyada ünlü olamayan, arkadaşlık teklifleri bir bir geri çevrilen günümüz modern insanının dramı üzerinde yoğunlaşan şiirlerden oluşmakta. "7 kara gecenin sonunda yalnızca 3 RT", "Icq'ya geri dönüş", "Bu adam bu kadınları nasıl tavladı?" isimli eserlerin özellikle ön plana çıktığı kitap, şairin önceki yayınları gibi yine kendi çabasıyla 150 kopya halinde Beşiktaş Aydınlar Ozalit&Fotokopi Merkezi'nde çoğaltılmış. Dış kapağınıysa, şairin kendi çektiği "Balat'ta sümüklü çocukların arkasından görünen ağlayan palyaço" fotoğrafı süslüyor.
2 - Hürrem Sultan'ı Kim Öldürdü?
Ahmet Bahtiyar Tomaç, Tarihi Roman, Kalafat Yayınları
Tarih öğretmeni Ahmet Bahtiyar Tomaç'ın Osmanlı, Hürrem Sultan ve saray entrikalarını anlatan kitapların trend olduğu dönemde "şu işten biraz da biz ekmek yiyelim" gazıyla yazmaya başladığı eser, aslında 2012 Şubat ayı gibi baskıya girmiş olmalıydı. Lakin gerek yazarın iş bilmezliği, gerekse de yayınevinin basiretsizliği gibi nedenlerle ancak bu hafta raflarda olabildi. Gündemi 2 sene geriden takip edip hala bu konuda bir şeyler merak edenler ya da yazarın öğrencisi olup sınıfta yalakalık etmek isteyenler için ilgi çekici olabilir...
3 - Tutunur Gibi Olanlar
Erinç Kumbay, Roman, Demlik Yayınları
Oğuz Atay'ın ölümsüz eserinden ilhamla kaleme alınan roman, ne tam tutunabilmiş ne de tutunamayıp “kaybeden” tribinin ekmeğini yiyebilmiş iki arada bir derede 4 karakterin bir kuruyemişçide kesişen öykülerini anlatıyor. Futbol, ülkenin hali, emlak piyasası, askerlik anıları, karı kız meseleleri ve gündeme dair sığ siyaset üzerine 800 sayfa okuyacak sabrı olan varsa buyursun. Meraklısına...
4 - Prusya'da Feodal Toplum, Tarım Sistemi, Ataerkil Görüngü ve Ben
Huebert von Shadeling, İnceleme-Araştırma, Tarihçelik Yayınevi
1800'lerin yoğun siyasal yazın ortamında 'ben de varım' demek için yola çıkarak geniş bir sosyolojik çözümleme yapma hevesinde olan Shadeling'in tek ve baş yapıtı sayılan eser, ilk birkaç sayfadan sonra yazarın konudan sıkılarak uzaklaşmasıyla beraber Prusya'nın en güzel mangallık piknik alanları, Prusya'da şahane balık nerede yenir, Prusya'nın kısıtlı gece hayatı gibi önemli konulara temas ediyor. Von Shadeling'in Paris'e taşınmasıyla beraber "Ooo esas ortam burdaymış abicim" sözleriyle biten kitap, sosyolojik yazında az görülen bu sürpriz sonuyla da hayli etkileyici.
5 - Pişmaniye Günlükleri
Edip Karalan, Roman - Otobiyografi, Bozuk Satıh Yayınları
26 yıl boyunca Düzce civarında küçük bir dinlenme tesisinde tezgahtar olarak çalışan Edip Karalan’ın kendi gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak yazdığı yarı otobiyografik roman, okuyucuyu pişmaniye, “canım eltim” havlusu ve üzerinde isim yazılı tahta anahtarlıkların büyülü dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. 20 dakikalık molalarımızın o isimsiz kahramanlarını daha yakından tanımak, dışarıdan huzurlu görünen dinlenme tesislerinin arka planında yaşanan kan ve gözyaşıyla dolu iktidar mücadelesini birinci ağızdan dinlemek isteyenler için kaçırılmaması gereken bir eser.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et