Gurbet Elde Başınıza İş Açmayın: Sık Kullandığımız El-Kol Hareketlerinin Dünyanın Geri Kalanındaki Mealleri...
Günlük hayatımızda ister istemez kullandığımız ve nerden bulaştığını kestiremediğimiz çeşitli el-kol-kafa hareketlerimiz mevcut. Garsondan hesap isteme hareketi olsun, efendime söyliyeyim "eyvallah" hareketi olsun, "nası koyduk" hareketi olsun... Hepimiz tıpkı Türkçe'yi öğrenir gibi bunları da farkında olmadan öğrenip çok doğal bir şekilde karşımızdakiyle iletişim kurmak için kullanıyoruz.
FAKAT şöyle de bir gerçek var ki, bu işaretler ülkeden ülkeye farklı anlamlara gelebilmekte. Siz hesap istedim sanırken ecnebi garson bir adet kalem ve boş kağıt getirip masanıza bırakabilmekte ya da siz "yemek enfes olmuş" işareti yaptığınızı sanırken karşınızdakine atar yapıyor olma ihtimaliniz gayet mevcut (üstelik de yaban elde!). Velhasıl gurbet elde elinizi kolunuzu kullanırken doğru mesaj veresiniz, başınıza iş allmayasınız diye bu yazıyı şaaptım. Buyrun, hayrını görün…
1. ‘’Aferin hergele hehe’’ derken yapılan o başa hafifçe vurma hareketi
Hah çocuk karne mi aldı, vur kafasına usulca. Köpeğiniz terlik mi getirdi, yapıştır gitsin kafasına minik minik. "Good booyyy"u da yapıştır gitsin üstüne. Olay bizim ülkemizde pek kötü niyetli değil lakin g*tü yiyen bunu Hindistan’da yapsın. Neden öyle dedim? Çünkü o diyarda bu hareket biraz uygunsuz karşılanmakta. Yani ‘’aman ne cici bebeymiş’’ bu diyip, Hintli bir çocuğun başına bırakın hafifçe vurmayı, dokunmayın bile. Sebebine gelince, inançları çerçevesinde, çakra sistemine göre ruhun en güçlü olduğu yer sayılırmış orası falan filan... Neyse, Hindistan ve çevresinde kimsenin kafasını okşamayın işte. Maymun falan sevin.
2. "Nefis olmuş elinize sağlık" hareketi..
Bir ara yolunuz düşecek olursa İtalya’ya gidin ve oranın muhteşem yemeklerinden tadıp, aşçı yahut size yemeğin nasıl olduğunu soran garsona bu hareketi yapın. Tatlı niyetine de dayağınızı yiyin tertemiz üzerine. Onların diline ‘’birader hayırdır aq?’’ demek gibi bir şeymiş bu. İtalya’nın eşsiz lezzeti tiramisuyu sevmeyenlere tatlı önerim bu el hareketidir. Rica ederim, siz sağolun.
3. ‘’Call me maybe’’ hareketi
Baş parmak ve serçe parmak haricindeki parmakları kapatıp, baş parmak kulak hizasına gelmek sureti ile yaptığımız eşsiz telefon taklidi… Sen bunu İsmail Abi'ye yaparsın anlar. Peki ya Miamili David? David naapar biliyo musun? Kapar sörf tahtasını gelir. Atlatik’in seyrek dalgalarında kıyıya vurup, oturursunuz sonra. Ya İspanyol arkadaşın Luis Nazario Fernandez Pollo? Kapar 10 şişe birayı gelir çöker yanına. Telefonun başında çaresizce beklemekten kurtarır seni.
(Aynı zamanda Çin’de 6 rakamını temsil edermiş. Ne alakaysa mk.)
4. "Oturmaya mı geldik" hareketi
Dans etmeyi en bilmeyenimizin bile genlerinde yatar bu hareket. Hiçbir şey yapamayan bunu yapar. Bazı barzolar da garson çağırırken yahut birinin dikkatini çekmek adına bunu yapar lakin Fransa ve Belçika halkı bunu hiç hoş karşılamıyor. Hakaret niteliği taşıyan bir ortamın zeminini hazırlamak gibi bir şey işte bizim şıkıdım şıkıdım keyfimiz. Aslında varsa yürek yemiş biri, lütfen deneyebilir mi Fransız ya da Belçikalı birinin yüzüne yüzüne parmak şıklatmayı? Direk vururlar mı yoksa laf dalaşımı olur merak ettim…
5. ''Sen var ya sen bittin olm’’ hareketi.
Gözünüzün önüne imkanları kısıtlandığı için sadece parmak sallayabilen bir mahalle abisi geldi ise ne ala. Evet işaret parmağını sallamak bizim kültürümüzde ‘’hıı çok ayıp’’ ile de paralel giderken, Meksika, Vietnam ve Filipinlerde yine kavga temelini oluşturan yapı taşlarından biri. Ancak köpekleri bu şekilde çağırdıklarından dolayı bunu hakaret olarak üzerlerine alınabiliyormuş bu ülke vatandaşları. Singapur’da da ölüm işareti demek. ‘’sen öldün olum, sen bittin şimdi, ağzına zıçacağım’’ manasında sanırım. Singapura’a gitmişken ölümle alakalı bir boka bulaşmayın kısaca şunu yapıp.
6. Selffffieeee ‘’V’’si...
Bu hareket ülkemizde öyle başarısızlık fotoğraflarında yer aldı ki, kendi bile zafer işareti olduğunu unuttu neredeyse. Koskoca 2. Dünya Savaşı’nda, koskoca Winston Churchill bu hareketi zafer diye kullansın, Pelinsu da burada ağzını ördek yapıp bu hareketi yapıştırsın yanına. Bir de bunu elin dışı, karşıya dönük olarak yapan var ki zaferden ziyade sekse bir adım da yaklaşanlar onlar işte. Avustralya, İrlanda, İngiltere ve Yeni Zellanda’da elinizin içine dışına iyice dikkat edin. Farkında olmadan ‘’seni zükerim’’ gibi şeyler demeyin karşınızdakine. Risk budur diyenler buyursun elbette.
7. Çaprazlanan işaret ve orta parmak sorumluluk ister
Çocuklar küserken falan yapar ya. Boz der biri, diğeri de o parmakları bozar. Anneleri barıştırana kadar geçerli olan bir ciddiyet meselesine dönüşür o parmak. Alt tarafı veletlerden biri diğer veledin misketini çalmıştır mk. Kimi dangalak da yalan söylerken yapar bunu. Allah görüyo Allah! Nereye saklıyon parmaklarını? Neyse, bu işaret Vietnam’da kesinlikle yapılmaması gereken bir hareket. Sorgusuz sualsiz indiriyorlar adamı. Zaten sen Vietnamlı'yla ne ara o kadar samimi oldun da küsecek noktaya geldin?
8. Ülkücülükle Heavy Metal'i bir potada eriten hareket...
Evet evet bu işaret. Diyelim ki eşinizle beraber Latin Amerika taraflarındasınız. Biri geldi size ve bu hareketi yaptı. Hemen Rock and Roll kafasına girmeyin bebeyim. Öyle kafayı sallamayın. Eşinizin suratına yapıştırın bir tane. Boğa boynuzlarını temsil ettiğinden ‘’eşin seni boynuzluyor’’ manasına geliyor bu hareket çünkü. Ha, bir de Afrika’da bir Afrikalı çok mu gıcık? Baya kıl mı kaptınız o insana? Hemen bu işareti yapın. Lanetlendim sanıp kaçacaktır salak <3 Gidin hatta birilerini lanetleyin orda Rock On kalitesinde. <3
9. Başı sağa sola sallarken evet demeyi denesenize önce bi
Yurdum insanı bunu yaparken bir şeyi de reddettiğini yanında belli eder. Dümdüz istemiyom demek işte. Bulgaristan, Yunanistan ve Arnavutluk geziniz var ise şimdiden alıştırmalara başlayın çünkü birine ‘’evet’’ sinyali verecekseniz kafanızı sağa sola sallamanız gerekmekte. Hayır demek istediğiniz zaman da başınızı aşağı ve yukarı sallayacaksınız aynı zamanda. Sri Lanka da sevdaya dahil.
(Zor oluyo de mi la bu arada?)
10. Demek her şey yolunda…
Facebook'ta ekseriyetle yanlışlıkla gönderilmesinden tanıdığımız bu hareketi Batı Afrika ve bazı Arap ülkelerinde de bi yapsanıza azcık? Bakalım yolunda olmaya devam edecek mi hala? ‘’Bas git lan’’ manasına gelen bu onaylarken kullandığımız hareket, Avustralya ve Kuzey Yunanistanda’da başımıza bela olmaya aday gösteriliyor. Hele İran… Aman diyim. Kafanız karışacak gibiyse bir boka da onay vermeden yürüyün gidin derim ben.
Bonus - Kulak memesi okşama:
Söylemesi ayıp Roma’dayım bir gün. Akşam yemeği için otelin yakınlarındaki bir restauranta çöktüm. Her şey iyi hoş da, benim narin kulaklarım imitasyon küpelere karşı aşırı alerjik reaksiyon gösteriyor. Küpeyi de yeni aldım ve çok sevdiğimden çıkarmak istemiyorum o an. Ufak ufak elimle kaşıyorum kulak mememi. Hem kulak mememi kaşıyor hem şarabımı yudumluyorum kısaca. Her normal insan gibi de etrafıma da bakıyorum tabi. Bir anda masaya bir gölge düştü. Bir İtalyan erkeği gölgesi. Çapraz masamdaki bey kendisi. Masaya bir kart bıraktı, gülümsedi, ve gitti. Kartın üzerinde otelinin adı ve odasının numarası yazıyordu. Yani olabilirdi böyle bir olay ama bunu kulak mememi kaşıyarak yarattığımı hiç bilmiyor idim, taa ki İtalya’da kulak memesiyle oynamanın sekse davet olduğu gerçeği ile yüzleşene kadar.
Gitmedim gitmedim. Şarabımı yudumlayıp kulağımı kaşımaya devam ettim tabii ki...
(Mervously Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et