Oscar 2017: La La Land'den Rekor Gelir mi? İran'a Ödül Gider mi? Uykusuz Kaldığımıza Değer mi?
89. Akademi Ödülleri sahiplerini bulmadan hemen önce siz sinema çılgınlarının geceyi daha net seçebilmesi, töreni izlerken kafaların öne düşmemesi için sırf dem ayarında bir Oscar 2017 kılavuzu hazırladık. Son 3 seneye göre eğlence beklentisinin yüksek olmamasının aksine Jimmy Kimmel sunuculuğunda koparız kokularının şimdiden hissedildiği gecede bir müzikal adayın olması sahnede (2012'de Les Miserables'in yer aldığı törendeki gibi) güzelim La La Land'dan veya eskilerden şaşalı bir kuple görebiliriz. Bunun yanında henüz Eurovision'da başarı seferberliği durumuna getirmediğimiz Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü -The Salesman kuvvetle ihtimal- komşuya giderken, "Abi ayarlı bunlar!" veya "Akademi çok da şey değil yani..." cümlelerinin duyulması kaçınılmaz olacaktır.
Bu arada şu ilk yazıdaki, yarışmamızın tören başlayana kadar devam ettiğini de tekrar hatırlatayım. Bu, İstanbul Film Akademi'den "Temel Yönetmenlik Atölyesi" kazanmak isteyenler için son çağrıdır...
Geceye Dair Soru İşaretleri ve Beklentiler:
Kırmızı Halı sırasında ortaya çıkan ünlüye itaf edilecek #ilik #şarapgibi etiketli "Abi bu kadın hiç yaşlanmıyo ya..." tivitlerinizi hazırlayın....
Alkışlanmaktan konuşamayacak ustalar, komik sunucu, buğulu gözlere yakın planlı çekimler ve mutemelen yerine ulaşacak sert göndermeler dışında:
Akademi Ödülleri tarihine All About Eve (1950), Titanic (1997) ile birlikte 14 dalda adaylık ile yazılan La La Land en az 11 dalda ödül kazanıp rekor kıracak mı?
Yine La La Land En iyi Film-Yönetmen-Senaryo-Erkek ve Kadın oyuncu ödüllerini kazanarak Big Five yapabilecek mi?
Son olarak; En İyi Ses Miksajı Ödülü verilen film En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü de kazanırsa veya En İyi Yardımcı Kadın Ödülünün yanında En İyi Kurgu Ödülünü kazanmadan sadece En İyi Kostüm Ödülünü En İyi Saç-Makyaj Ödülü ile süslerse En İyi Film Ödülünü kazanma olasılığı büyük ölçüde belirecek geyikleri yapılacak mı?
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Kahramanına en hayırlı yardımı yapana gitsin inş..
Bafta Ödüllerinde Dev Patel (Lion) ödüle uzanarak Oscar için umutlansa da, yaşlı kurt Jeff Bridges (Hell or High Water)-geçen seneki ölüm grubundan ödülü çıkaran Mark Rylance (Bridge of Spies)- gibi Akademi'nin öncelikli tercih olabilir. Mahallenin özenilen abisi Mahershala Ali (Moonlight) ise bu ikilinin öne çıkmasına içerleyip niza çıkararak sahneyi şenlendirebilir. -İlginçtir- Altın Küre'de aynı filmde Aaron Taylor-Johnson'ın arkasında bırakılıp aday gösterilmeyen, sıfırı tüketmeye yakın dedektifimiz Michael Shannon (Nocturnal Animals) ve travmalı ama ele avuca sığmayan, kanı kaynayan ergenimiz Lucas Hedges (Manchester by the Sea) süpriz.
Sıralamamız: 1) Jeff Bridges (Hell or High Water) 2) Dev Patel (Lion) 3) Mahershala Ali (Moonlight) 4) Michael Shannon (Nocturnal Animals) 5) Lucas Hedges (Manchester by the Sea)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Azimlisi, Cefakarı, Umursamazı ve Kötü Kaderlileri ile yardımcı 'Ana'lar
Fences'in tiyatro oyununda da yıllardır aynı rolü canlandıran cefakar anne Viola Davis ödülü kazandı gibi görünse de;Hidden Figures'teki zeki ve azimli karakteri başarıyla canlandıran Octavia Spencer, ana yüreğinin Hindistan'daki cızlamasını Avustralya'dan hisseden Nicole Kidman (Lion) takipte seyredecek. Diğer annelerimizden evlat acısını okkalı yaşamış Michelle Williams (Manchester by the Sea) ve kötü kaderli desek olur sanki deyip kalemimizi bozmadan tanımlayabileceğimiz son annemiz Naomie Harris (Moonlight) ise süprizde...
Sıralamamız: 1) Viola Davis (Fences) 2) Octavia Spencer (Hidden Figures) 3) Nicole Kidman (Lion) 4) Michelle Williams (Manchester by the Sea) 5) Naomie Harris (Moonlight)
En İyi Yapım Tasarımı - Dönem filmleri pahalıya geliyo ya, masraflı iş...
Bizde Yavuz Turgul dışında birkaç sinemacının üzerine titizlikle eğildiği yapım tasarımı alanını disiplin haline getirmiş, tiki-taka uygulayan Amerikan Sineması'nın bu alanında geçen seneye göre 50 milyon dolara yakın bir düşüş yaşandı. Bu kategorideki aday filmlerin toplam bütçesinin 400 küsür milyon dolarda kalması, bizim yerli yapımcıların "Kriz var abi baksana adamlara..." şeklinde ellerini kuvvetlendirerek zaten komik olan bütçeleri kahkaha seviyesine çekmiş olabilir.
Velhasıl Sıralamamız: Avni Anıl'ın Nihavend şarkısı 'Aşk Nedir Nasıldır Bilen Var Mı?'yı isim olarak çağrıştıran 1)Fantastic Beasts and where to Find Them hemen arkasından 2) Passengers 3) La La Land 4) Arrival 5) Hail, Caesar!
En İyi Film Kurgusu - Bunlar hep montaj...
Whiplash (2014) ile En İyi Film Kurgusu Akademi ödülünü kapan Tom Cross (La La Land), filmdeki müzikalitenin yanında olayları farklı gözlerden seyirciye sunan görkemli kurgusuyla bu sene de heykelciğe diğer adaylardan bir adım yakın. John Gilbert'ın Hacksaw Ridge'deki kurgusu onu makasa alabilir. Bu ikilinin hemen ardından uzaylıları rahle-i tedrisattan geçirirken alttan alta bir dram sunan Joe Walker (Arrival) ve öndeki adayların yanında daha sönük ve sade kalan kurgularıyla Jake Roberts (Hell or High Water) ve Nat Sanders ile Joi McMillon'ın(Moonlight)'ının ödüle uzanması daha düşük ihtimal...
Sıralamamız: 1) Tom Cross (La La Land) 2) John Gilbert (Hacksaw Ridge) 3) Joe Walker (Arrival) 4) Jake Roberts (Hell or High Water) 5) Nat Sanders ile Joi McMillon (Moonlight)
En İyi Uyarlama Senaryo - Malzeme bitince imdada yetişen kitaplar...
Bizim topraklarda ekonomik getirisi pek makul karşılanmayan bu kategoride; bu sene 3 kitap, bir kısa öykü ve bir tiyatro uyarlaması mevcut. A Long Way Home isimli gerçek bir olaydan kurgulanmış kitaptan, zaman içinde vücut yapan Saroo'nun evini hatırlayıp geri dönüş araştırmasına giriştiği Luke Davies'in uyarlaması (Lion)'; Kısacık bir öyküden dünyaya bir düzine vasıta inderen Eric Heisserer'in (Arrival); Dışa kapalı karakterin içine bize açan In Moonlight Black Boys Look Blue isimli kitaptan Barry Jenkins'in uyarladığı Moonlight; 3 Afro-amerikan, kafası zehir hatunun gerçek öyküsünün aynı isimli kitaptan Allison Schroeder ve Theodore Melfi'nin uyarladığı Hidden Figures ve son olarakAugust Wilson'ın aynı isimli tiyatro oyunundan yine kendisinin uyarladığı, ritmi özü bakımından düşük (çok kızmayın olur o kadar) "Zencisin sen zenci kal!" travmalı baba içeren Fences.
Sıralamamız: 1) Luke Davies (Lion) 2) Eric Heisserer (Arrival) 3) Barry Jenkins (Moonlight) 4) Allison Schroeder ve Theodore Melfi (Hidden Figures) 5) August Wilson (Fences)
En İyi Özgün Senaryo - Biraz unutulsun, biz bunları da uyarlarız...
Yorgos Lanthimos ve Efthimis Filippou'nun senaryosunu yazdığı The Lobster'ın bu ödülü kapması olası gibi görünüyor.Kenneth Lonergan'ın Manchester by the Sea'de yarattığı dünya ve öykünün doruk kısımları oldukça çarpıcı. Damien Chazelle'in müzikal ile hırslı iki karakteri harmanladığı La La Land'ı da potada... Taylor Sheridan'ın Hell or High Water ve Mike Mills'in 20th Century Women'ı bu üç filme göre daha geride kalmış durumda...
Sıralamamız: 1) Yorgos Lanthimos ve Efthimis Filippou (The Lobster) 2) Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea) 3)Damien Chazelle (La La Land) 4) Taylor Sheridan (Hell or High Water) 5) Mike Mills (20th Century Women)
En İyi Sinematografi (Görüntü Yönetmeni) - Bu müzikaldir, 480p' de izlesek olur demeyin...
Yönetmeninin kafasındaki atmosferi önce inşa edip sonra perdeye yansıtan adamların ödülü olan En İyi Sinematografi dalında bu yıl Lubezki'nin aday olmaması (Innaritu ile birlikte kesin manyakça bir iş peşindedirler) başlı başına bir heyecan yaratmış durumda ...
Sıralamamız: 1) Linus Sandgren (La La Land) 2) Greig Fraser (Lion) 3) Bradford Young (Arrival) 4) James Laxton (Moonlight) 5) Rodrigo Prieto (Silence)
En İyi Kadın Oyuncu - Emma dışındakiler çok çektiler...
Elle'de yerden yere sürüklenip gıkını çıkarmayan mağrur ve başarılı kadın Isabelle Huppert, renginden dolayı kocasından koparılıp sürülen (he ya yine aynı mevzular) ama kocasıyla hakkını söke söke alan Loving'deki performansıyla Ruth Negga; Leon'dan sonra takibe aldığımız, elimizde büyüyen Oscarlı Natalie Portman'ımızın First Lady dramı Jackie, La La Land'daki hırslı kadınımız Emma Stone ve assolistimiz, kıdemli Akademi Ödülleri adayımız (20 kez) Merly Streep; bülbül sesli Florence Foster Jenkins ile gençlerin önünü tıkamaya çalışacak.
Sıralamamız: 1) Emma Stone (La La Land) 2) Isabelle Huppert (Elle) 3) Natalie Portman (Jackie) 4) Merly Streep (Florence Foster Jenkins) 5) Ruth Negga (Loving)
En İyi Erkek Oyuncu - Ne Manchester'mış arkadaş...
Feci geçmişiyle sus pusluğa gömülüp, üstüne bir de yeni bir travmalı sorumluluk yüklenen karakteri giyen Casey Affleck (Manchester by the Sea), yaralı arkadaşlarını kurtarmak için Japon saflarını tentürdiyot kokusuyla dağıtan inançlı asker Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), başarılı caz piyanist, hayalleri uğruna cazını bozmayı göze alıp, hayaline kavuşan Ryan Gosling ( La La Land), sisteme siyah bayrak çekmekle kalmayıp ortasına kazık da diken baba rolündeki öz Çarşılı Viggo Mortensen (Captain Fantastic) ve son olarak "Zenci" aşağı "Zenci" yukarı, uzun uzun tiratlı bir de üstüne çapkın Denzel Washington (Fences).
Sıralamamız: 1) Casey Affleck (Manchester by the Sea) 2) Ryan Gosling ( La La Land) 3) Andrew Garfield (Hacksaw Ridge) - 4) Viggo Mortensen (Captain Fantastic) 5) Denzel Washington (Fences).
En İyi Yönetmen - 14 dalda adaylık rekoru falan tamam da bir de en genç yaşta Oscar kazanan yönetmen.... Olur mu?
Sabahın ayazında büyük ödüle doğru yaklaşırken kapanmak üzere olan gözlerin bir anda dikkat kesileceği beşe bölünmüş ekranda, 32 yaşında bir adamın (Bizim aynı yaştaki sinemacılar set ortamı solumak için cebelleşe dursun...) heyecandan titreyen gülümsemesine şahit olabiliriz.
Sıralamamız: 1) Damien Chazelle (La La Land) ve Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea) önde kaçarken peşinde: 2) Denis Villeneuve (Arrival) 3) Mel Gibson (Hacksaw Ridge) 4) Barry Jenkins (Moonlight)
En İyi Film - La La Land yazmaktan zılgıt atacak auruma geldik. Ödülü verin de kurtulalım artık!
Türkiye'deki saat mevzuyla bir saat daha geç başlayıp sabah 9'u bulacak olan 89. Akademi Ödülleri'nin büyük anından hemen önce çay-kahveden boğazımız iyice kuruduğu, ekrandaki yorumcuların perte çıktığı tam da o dakikalarda, 32 yaşına gelmiş bir adamın yaptığı 2 güzel filmde de caz kültürüne ve yozlaşmasına göndermeler yaptığı hatırlanacak."Ulan biz okkalı Türk Müzikli: Hüzzamlı, Hicazlı, Uşşaklı bir film yapıp gerçek müziğimiz bu desek, batmakla kalmayıp üstüne bir de taşlanırız." iç geçişirişi yapıldığı sırada Damien Chazelle'ın kendi ülke sinemasının tarihine ve tekniğine göndermeler yaptığı La La Land, büyük ihtimalle ayakta alkışlanıyor olacak.
Sıralamamız: 1) La La Land 2) Manchester by the Sea 3) Arrival 4) Moonlight 5) Lion 6) Hacksaw Ridge 7) Hell or High Water 8) Hidden Figures 9) Fences
89. Akademi Ödülleri'nin teknik kısımlarının dışındaki birçok büyük kategoriyi değerlendirdik. Değerlendirmeye almadığımız ses ve müzik ödülerinin kısmını da zaten La La diLalalalalal... yani işte o kazanacak, bizler huzurla yataklarımıza gitmeden önce yine geçen seneki yazıda da belirttiğimiz gibi 2005 Akademi Ödülleri'nin sabahında: "Biz elma sularımızı içip uyumaya gidiyoruz." deyip bizi uykusuz lise yollarına sürükleyen Banu Güven'e bu yıl da selam çakmayı bir borç biliyoruz.
90. Akademi Ödülleri yazısında görüşmek üzere...
Twitter: @frdsh
(kulakmidas Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et