Sokak Kedilerinden, Arkası Flu Dayıoğluna... Profesyonel Fotoğrafçılığa Giden Çileli Yolun 5 Temel Aşaması
Fotoğrafçılar, fotoğrafçılığa özenenler, bir heves makine alıp 15. gün saydığı paraya yüreği yananlar! Toplanın hele, anlatacaklarımız var. İster hobi, ister meslek niyetine olsun; eğer fotoğrafçılığı kafaya taktıysanız 5 adet çetin level sizi bekliyor! Bu yolda kah yorulacak, kah yanlış bilgilerle zehirlenecek ama asla pes etmeyeceksiniz. Dünya kadar para verdiniz o makineye, ne demek pes etmek!
Level 1: Makinesini Günah Gibi Boynunda Taşıyan Beginnerlar
Bir heves fotoğraf makinesi alındı, 14 gün boyunca boyna takılı halde sizinle birlikte her yere taşındı; çekmediğiniz çiçek, darlamadığınız martı kalmadı. Tüm bu aşamaların sonunda makinenizin karşısında iki yol açılacak. Ya dramatik düşüşe geçen hevesinizle birlikte bir rafta dekor olarak tozlanmaya terk edilecek ya da fotoğrafçılığa giden o çileli yolda can yoldaşınız olacak. İkinci yola saptıysanız bizimlesiniz! Tebrikler, bir diğer adıyla ‘‘Heves ettim makine aldım, o kadar da para saydım’’ level’ını kazasız belasız atladınız.
- Ben boynuma asıp poz vermek için aldım. Nereden açıldığını bilmiyorum
Level 2: Sümüklü Çocuk Kovalayan Pre - Intermediate’lar
Şunu kabul edelim, o güzelim çocuklar sizden tüm kalbiyle nefret ediyor. Olsun, siz bu yola baş koydunuz ve sanat için kesinlikle değer! Boynunuzda makinenizle yakın çevrede ufak fotoğraf gezilerine çıkıp, yıllar sonra baktıkça utanacağınız, utandıkça sırf yakabilmek için baskı alacağınız fotoğrafları tam olarak bu level’da çekeceksiniz. Bu kötü bir şey mi? Asla! Ne kadar çok pratik, o kadar çok tecrübe sevgili amatörler! Çamaşır asılı sokaklar, aşırı yaşlı ve kırışık amcalar, biraz Kız Kulesi, biraz pireli ve hırçın kedi… Klişe mlişe demeyin bol bol basın o deklanşöre!
Unutmayın, neredeyse her konuda olduğu gibi fotoğrafçılıkta da ustalaşmaya giden yol daha evvel başkaları tarafından ustaca yapılmış işleri taklitten ve mümkün olduğunca fazla hata yapmaktan geçer...
- Çekin, kulağımın arkasını da çekin zalımın oğulları...
Level 3: Yarın Yokmuşcasına Arkayı Flu Yapan Intermediate’lar
Enstantane, diyafram ve iso'nun anlamını öğrendiğiniz ve makinedeki bu ayarları biraz kurcalayıp simsiyah (ya da nur yağmış gibi ışıklar içinde boğulan) fotoğraflar çektikten sonra tekrar otomatik moda döndüğünüz aşamaya hoşgeldiniz. Bu aşamada en büyük hedefiniz, eskiden beri görüp heves ettiğiniz arkası flu portre fotoğraflarını çekmek olacak. ("Bari onu yapayım")
Bundan sonra size eş, dost, hala, emmi yok! Onlar artık bir model, onlar artık bir ekmek teknesi... Hepsinden faydalanın. Konu komşuyu netleyip kontrolsüzce arkayı flu yapmadan bu level’dan çıkış yok!
Dayıoğlu inanılmaz bi şey çektim. Yoğun bakımdan çıkınca bak mutlaka
Level 4: Manuel Mod Fetişisti Upper’lar
Yeteneğiniz, azminiz ve sabrınız sayesinde bir önceki level'da beceremediğiniz o bütün manuel ayarları da kurcalaya kurcalaya öğrendiyseniz bir level daha atladınız demektir. Resmen amatörlüğün yükünü omuzlarınızdan attınız. İyi bir fotoğrafçı olma yolu boylu boyunca önünüzde uzanıyor. Yalnız dikkat! Her kim ki profesyonellik mertebesine azcık meyil eder, dört tarafı heves büken bilmişler tarafından kuşatılır.
Birinci göreviniz ‘‘Ohoo, sen artık profesyonelsin manuel’de çekicen’’ zırvasına kulakları tıkamak. Zira profesyonel fotoğrafçılığa giden yol manuel mod değil… İşin aslı şu ki profesyoneller her zaman manuel mod kullanmaz. Hele ki sokak fotoğrafçılığı gibi doğru anı yakaladığınızda denklaşöre basmak için çok az zamanınız olan alanlarda mümkün mertebe hiç kullanmaz. O an hangi mod’a ihtiyacınız varsa ona abanın. (Bundan kastımız otomatik mod değil, sevinmeyin hemen.) Sırf artistlik yapcam diye güzelim pozisyonu kaçırmanın manası yok. Bak burda sakin sakin, tane tane anlatmış adam..
Level 5: Işığın Efendileri - Advanced
Fotoğraf ışık demektir, artık bunu bilecek level’dasınız. Fotoğrafta ilerlemek için ışığı yönetmeniz elzem. Işığın yapısını, davranışlarını, etkileşimlerini ve en önemlisi ışığı dönüştürmeyi hem doğal hem de yapay ışıklarla öğrenmelisiniz. Misal flaş, fotoğraflarınızın kalitesini artırmak için önemli bir enstrüman. Lütfen flaşlarımıza ‘‘az samimi arkadaş’’ muamelesi yapmayalım. Hatta dur, habersiz sınav yapcaz! Soru: Flaş sadece gece mi kullanılır? Yaaa işte, kalırsın öyle. Bakın yine aşağıda anlatılmış. Gece nasıl kullanacaksın, gündüz neden kullanmalısın hepsinin cevabı burada.
Işıkla ilgili bir diğer mevzu da yumuşak ışık - sert ışık kavramları. Burada da illa "abi sert ışık köttüdür, yumuşak ışık candır" muhabbeti karşınıza çıkacak. Ama o iş de öyle değil canlar. Diyelim reklam fotoğrafçısı oldunuz (ay hadi inşallah), sizden ahenkle dans eden saçlar çekmeniz bekleniyor. Yumuşak ışıkla çekerseniz 3 saniyede kovarlar sizi. Neden? Çünkü yumuşak ışığın karakter özelliği matlaştırması. Sizin bilakis, ışıltılı saçlara ihtiyacınız var. İşte bu noktada sert ışığa mecbursunuz. Dememiz o ki; yeri geldiğinde yumuşak ışık, yeri geldiğinde sert ışık yapmayı bilmeniz gerekiyor. Buyrun, konu anlatımlı - çözümlü videomuz da burada:
Yazımızı bitirken fotoğrafçılıktaki yanlış bilgileri tane tane düzelten ve verdiği bilgiler ile hem yazımıza hem bizlere ışık tutan Burak Bulut’a teşekkür ediyoruz. Amatörlerden profesyonele tüm fotoğrafçıların işine yarayacak Hemen Düzeltelim videolarını takip edin. Bedava bilgi kaynağı işte, babanız yapmaz böyle iyiliği...
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et