92. Akademi Ödülleri: Global Moral Gecesi Etkinliği...
Memleketin morali sıfırın altında seyrederken sinemaseverlere ve töreni izleyecek hazırlıksızlara bir nevi rehber ayarında hafiften uzun bir yazıyla karşılık vermek yerinde olacaktı. Oscar gecesi sayesinde biraz neşelenelim, en azından eğlenen insanları seyrederken mutlu olalım diyeceğiz fakat gecenin köründe onlar da Kobe Bryant… Evet dünyanın da morali bozuk… Zamana kıyıp, 12 kategoriden 18 filmin tamamını izleyip değerlendirdiğimiz 92. Akademi Ödülleri yazısı, adaylar, favoriler, favorilerimiz şöyledir:
Kostüm Tasarımı: Hiçbir Şeyden Kaçınmamış Abiler ve Ablalar
Beş aday da dönem filmi. En yakın dönem Joker -80’ler- ve şansı burada daha az tabii. Döneminden değil, daha detaylı tasarıma sahip rakipleri olduğundan… İsminden mütevellit Little Women’da ablalar kumaşın her türlüsünü öyküdeki kıt kaynaklara rağmen alabildiğine kullanmışlar. Hemen arkasından Jojo Rabbit’te askeri üniformalar ağırlıkta olsa da, dönem kostümleri de fırsatını buldukça selam çakıyor. Once upon a Time Hollywood da bu kategoride epey şanslı zira hem sektör hem dönem atmosferinde kostümler etkiyici. The Irishman’de de çeşitli dönemlerdeki hem bireysel hem de kalabalık sahnelerde dikkat çekici.
En İyi Kostüm Tasarımı Akademi Ödülü:
Bizce: Little Women, Jojo Rabbit, Once Upon a Time…in Hollywood, The Irishman ve Joker
Prodüksiyon Tasarımı: Plan sekans savaş filmi mi? Delirdiniz mi kuzum?
The Irishman, Jojo Rabbit, Once upon a Time in Hollywood, Parasite... Sular seller gibi bir çok etkileyici sahneler var bu dört filmde. Gel gelelim 1917 savaş filmindeki hikayenin anlatılış tarzında yaratılan dünya, hepsinin önüne geçiyor. Bir savaş filminde tüm aksiyonu tek planla anlatmaya kalkınca ortaya çıkan sorunları bir de yönetmene sormak lazım. Bu yüzden şöyle:
En İyi Prodüksiyon Tasarımı Akademi Ödülü:
Bizce: 1917, The Irishman- Once upon a Time…in Hollywood-Jojo Rabbit ve Parasite.
Kurgu: “Film ne ara bitti ya?” diyorsak…
Ford v Ferrari, bu başlıkta belirttiğimiz tanıma uyduğundan sonuca yakın. Parasite de bu anlamda -evet- dedirtse de, -cık- olmaz sanki. Jojo Rabbit, Joker ve Scorsese dokunuşlu kurgusu apaçık belli olan The Irishman burada nal toplayacak gibi.
En İyi Kurgu Akademi Ödülü:
Bizce: Ford v Ferrari, Parasite, Jojo Rabbit, Joker ve The Irishman
Sinematografi: Yetmedi bi’ de siyah-beyaz film var, gel de çık işin içinden!
Karar vermesi güç bir kategori. The Lighthouse: Adam 35mm siyah beyaz, hem de ışık mışık hak getire sade bi’ fenerleri var. The Irishman, Hollywood ve Joker’daki görüntüler standart Amerikan sinemasında rastlanılacak işler olduğundan biraz gerideler sanki. Fazla methiye düzmeden 1917’deki işin zorluğundan dem vurarak hak verelim. O kadar saat yol yap, tünele gir-çık, akşam olsun falan… harbi zor iş. Şöyle diyelim:
En İyi Sinematografi Akademi Ödülü:
Bizce: 1917-The Lighthouse, Hollywood, Joker ve The Irishman
Uyarlama Senaryo: Şimdi neye bakıyoruz abi?
Bu uyarlama işinde romanla birebir örtüşmesi mi lazım yoksa biraz benzesin yeter mi diyoruz? Akademi’nin arada bi’ aydınlatması lazım bizi, olmuyor böyle. Gönlümüz The Two Popes’tan yana. Jojo Rabbit’i de sevdik lakin uyarlandığı eseri ve Akademi kriterlerini bilemiyoruz. Filmde apaçık uyarlama olduğunu belli eden Little Women’a vermesinler lan sakın! Olur mu olur! Ortalığı kasıp kavuran Joker ve The Irishman sessiz… Onların yeri burası değil sanki.
En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü:
Bizce: The Two Popes-Jojo Rabbit… sonra Little Women, Joker ve The Irishman sıralansın.
Özgün Senaryo:
Başlığa bakarsak Parasite’dan daha özgünü yok sanki; Knives Out da bir takım güzel numalara sahip fakat ne bileyim... Vasiyetin açıklandığı sahne Çarıklı Milyoner’deki vasiyet sahnesinden arak gibi, günahı boynuna... 1917 burada kusura bakmayacak, güzel hikâye ama işte özgünlük be abi… Hollywood’daki alternatif dünyalı final de hoş ama.. ama… diyeceğimizi dedik. Marriage Story: hıhı aynen müthiş özgün...
En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü:
Bizce: Parasite-Knives Out kapışır. Diğerleri sürpriz bekler ama zor be, çok umutlanmayın.
Yardımcı Erkek Oyuncu: Saygı duruşu yapıp 3’lü ödül vermesinler lan!
Burada Brad abi ödüle yakın ama belki Akademi Joe ve Al’a saygılarını sunmak isteyip ödülü Brad ile birlikte üç veya ikili verirlerse şaşırmam, hatta güzel de olur, keşke olsa!
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü:
Bizce: Brad Pitt-Al Pacino, Joe Pesci, Anthony Hopkins-Tom Hanks
Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülünde Kapışma Var!
Laura Dern, Altın Küre-Bafta ne varsa götürdü ama ben pek bi anlam veremedim. Richard Jewell’ın muhterem validesi rolünde Kathy Bates hanım teyzenin hakkı yenilmişti sanki. Orta yaşlı Scarlett dahi Jojo Rabbit’te Laura Dern’den etkileyiciydi. Margot Robbie de bir başka özeleştiri filmi olan Bombshell’de Laura’dan daha iyiydi. Küçük kardeş Florence Pugh da, kıskançlığını sanatkârlığının önüne koysa da, al işte Laura’dan yine iyi… Bu kategoride gıybetin, dedikodunun dibine vurduk ama öyle şimdi… Velhasıl:
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü:
Bizce: Kathy Bates, Scarlett Johansson, Florence Pugh-Margot Robbie ve Laura Dern. (Siz şimdi tutar yine Laura’ya verirsiniz ya, neyse. Allah affetsin!)
Erkek Oyuncu:
Phoenix: HER’deki performansı da muazzamdı ama Joker'de hem fiziksel gayreti hem de oyunculuğu zirveye vardı desek yalan olmaz. Ödül senin abi, al git. Amma ve lakin, The Two Popes’te Jonathan Pryce Papamız da ucundan göz kırptı. Keşke yardımcı erkek kategorisinde aday olsaymış be. DiCaprio kendi çizgisinde (ki adam zaten her zaman üst düzey performansçı). Banderas, Pain and Glory ile yine çizgi üstü performans. Yazık be… çok çekmiş adam...
En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü:
Bizce: (Malum) Joaquin Phoenix, Jonathan Pryce, DiCaprio, Banderas, Driver
Kadın Oyuncu: Judy Garland-Harriet Tubman Kapışması!
En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü:
Bizce: Renee Zellweger-Cynthia Erivo, Charlize Theron, Scarlett Johansson ve Saoirse Ronan
Yönetmen: Tür ve çekim olarak benzersiz!
Hitchcock’tan Innaritu’ya kadar birçok kez tek plan tasarlanan filmler izledik. Hatta Birdman Akademi’den ödülleri toplamıştı. Sam Mendes, bir yerde bariz bir şekilde görüntüye virgül koysa da, bu anlatım biçimini bir savaş filminde uygulama çılgınlığını göstermiş olması hasebiyle yüce Akademi tarafından ödüllendirilebilir (ki normal, ayrıca helal olsun!). Kalan dörtlüden (zor ama Bong Joon Ho); Scorsese, Tarantino ve Todd Philips ödülün sekmesini bekleyecekler. Ne yapalım abiler adam coşmuş!
En İyi Yönetmen Akademi Ödülü:
Bizce: Sam Mendes, Bong Joon Ho, Scorsese-Tarantino-Todd Philips
En İyi Film’de Sorulacak soru şu:
Bu dokuz filmden hangilerini yeniden izlerim diyoruz?
Parasite’ı tabii ki izleriz ama bugüne kadar yabancı bir film, en iyi film ödülü kazanmış mı ki? Yok sanki! Savaş filmi anlatım üslubu yeni bir şey olan 1917- valla yeniden izlerim diyeceğimiz bir film. Onun ardından Once upon a Time in Hollywood, Ford v Ferrari, The Irishman, Jojo Rabbit, Joker ve son sıralarda Little Women ve Marriage Story diye sıralayabiliriz. Yine de Akademi bu, her şey olabilir. Oscar'ların güzel tarafı da o zaten. Tadını çıkarmak lazım. Gerçi sabahın 8’inde yanık gözlerle neyin tadını çıkaracağız bilinmez ama avuntu işte.
En İyi Film Akademi Ödülü:
Bizce: 1917-Once upon a Time in…Hollywood, Parasite (vermezler!) Ford v Ferrari-The Irishman-Joker-Jojo Rabbit ve son ikide: Little Women ve Marriage Story
Yine elin filmlerinin şovunu izlerken sigara yakıp, kendi sinemamızı nasıl daha -sanatsal- hale getiririz tartışması açmadan kaçalım. Ha olur da yazının görsel anlatım videosu da olsaydı keşke diyorsak, o da var.
Yazının Videosu:
Twitter: @frdsh
(kulakmidas Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et