Yazın Yediğin Hurmaların Kışın Kitap Olarak Karşına Çıkması: Disclaimer
Ödüllü yönetmenlerin, sinemadan ithal ettiği yıldız oyuncular ile çektiği dizilere bir halka daha eklendi. Disclaimer izleyeni de dahil ettiği bulmaca ile karşımızda. Dizi başrollerindeki Cate Blanchett ve Kevin Kline ile izleyiciye “gel gel” yaparken erotik fragmanıyla tüm seyircileri kendi kurgusunun içine çekiyor. Son bölüme kadar bulmacayı çözmek için tek tek açılan kapılar, 7. bölüm itibarıyla suratımıza tokat atarcasına ardı ardına kapanıyor.
81. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde prömiyer yaparak bizlere “merhaba” diyen Disclaimer’ın konusu: Başarılı bir kariyere ve herkes kadar sorunlu ilişkilere sahip olan sıradan bir kadın Catherine Ravenscroft, tesadüfen eline ulaşan bir kitabı okumaya başlar. Kitapta anlatılan hikayenin başrolü olduğunu fark eder. Kitap, 20 yıl önce gittiği İtalya tatilini anlatmaktadır. Catherine’in bilinen “sıradan kadın” imajına tamamen aykırı; acımasız, haz odaklı ve cani bir kadın olduğunu anlatan bu kitap, onun için bir şantaj unsuru haline gelir.
Seren Serengil - Nefret
Çevresindeki herkese tek tek ulaşan kitap; evliliğini, işini ve anneliğini hedef alır. Şantajın mimarı, söz konusu İtalya tatilinde Catherine’in yolunun kesiştiği ergen Jonathan Brigstocke’un ailesidir. Stephen Brigstocke (Kevin Kline), karısının hırkasını giyerek ve oğlunun parfümünü sürerek ettiği intikam yeminini bozmamaya kararlıdır. Bir intikam savaşının içinde kalan Catherine, gerçek ile kurgunun birbirine karıştığı bu süreçte, 20 yıldır sakladığı sırrın ağırlığı altında can çekişir. Suçun, suçlunun, masum ve failin birbirine karıştığı dizi, Renée Knight’ın 2015 tarihli aynı adlı romanından uyarlandı. Dizinin senarist hanesinde de yine yönetmen Cuaron’un adı yazılı.
Yarın gel Duman klibi yaşlısı olarak başla
Alfonso Cuaron sinemasının Cihangir’deki meyhanelere meze olan metaforları bu dizide de bolca var. Özgün kamera hareketleri, ışık seçimleri, tekrarlanan motifler ile Disclaimer’ın ekmeği entelektüellerimiz tarafından uzun süre yenecek gibi. Eğer Alfonso Cuaron ismini hemen çıkaramadıysanız; siyah beyaz ve tek plan çekimli Rome ile nirvanaya ulaşan, öncesinde Gravity ile aklımızla oynayan, Children of Men ile parmak ısırtan, Y Tu Mama Tambien ile bir dönemin ergen sinemaseverlerine bir klasik armağan eden yönetmen olduğunu hatırlatalım.
İtalik kule | bold boyun
Dizinin eleştirmenleri ve izleyicileri ikiye ayırdığını da söylemeden geçmeyelim. Benim gibi sayıca çok olmayan eleştirmen ve izleyici Disclaimer’ın senenin güçlü projelerinden biri olduğunu düşünüyor. Hemen hemen aynı orandaki diğer taraf ise dizinin varış noktasına kadar izleyiciyi çok oyaladığında hemfikir. Disclaimer, doğası ve anlatım tarzı ile yakın zamanın dizilerinden The Undoing’i anımsatıyor. Eğer o diziyi sevdiyseniz Disclaimer’a da bir şans vermelisiniz. Ama hemen 1 bölümde sıkılıp pes etmeyin. (Dizinin imdb puanı 7.5 dolaylarında, bölüm puanlarının son episode’da yükselmesi sabrın sonunun selamet olduğunun ispatı.)
Başak burçları 1 puan da yamuk abajurdan kırdı
Gördüğümüz gerçeğin ötesini hedef alan Cuaron, sunduğu 6 bölüm ile tam da gerçek hayattaki gibi “geçmişin flu bir yansımasını” köpürtüyor. Tutkulu seks sahneleri, olgun bir kadının genç bir erkeği tahrik eden uyarıcı hamleleri ile dolu flashbackler içinde bugün yıkılan bir hayatın güncesini tutuyor.
Gerçek seksin pornografi endüstrisinde sunulandan çok daha farklı olması gibi 7. bölümde ise izleyiciyi sıradanlığın kıyılarına sürüklüyor. Bulmacaları sevmeyen, psikolojik gerilimden keyif almayan aksiyon meraklılarındansanız şimdiden Disclaimer’ı izlemeden geçin. Dünyanın en sıkıcı dizisi gibi gelebilir. Ancak karakter psikolojilerini tahlil etmeyi seven dedektif yanınızın bu diziyi seveceğini düşünüyorsanız hemen pilot bölümden başlayın. Bir sis bulutu içinde başlayan macera, sonunda izleyeni kendi haklılık savaşlarının cephelerine çıkarıyor. İş hayatında, ilişkilerde, ebeveynlik veya trafik kavgalarında verdiğiniz haklılık savaşının yorgunluğunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
--- Çok değil de BİRAZ SPOİLER ---
Peki Alfonso Cuaron Disclaimer’da neler yapmış dersiniz?
-
Öncelikle her bölümde izleyiciye olayları, karakterleri anlatan dış sesler eşlik ediyor. Cuoron dış sesler vasıtasıyla izleyiciyi adeta inandırmak istediği yöne doğru itekliyor. Karakterlerin diyaloglar içinde uzun uzun kendini anlatması yerine dış ses adeta bir mahalle dedikodusunu kulağımıza fısıldar gibi bizi dolduruşa getiriyor.
Alfonso Cuaron imzalı boyun fıtığı
-
20 yıl önce neler olduğunun irdelendiği bölümlerde seçilen sıcak ve pastel tonlar, ters ışıklar, bu romantik düş manipülasyonun bir parçası. Günümüz Londra’sının kırmızı otobüsleri, gri teması ise gerçeğin keskinliğini hissettiriyor.
-
Gerilim dolu bu yolculuk için seçilen mekanlar anlam yüklü. Catherine’in cam tavanlı evi, onun kırılgan evliliğinin bir sembolü. (Oğlunun cam tavana tükürdüğü sahneyi izlerken daha da somutlaşıyor.) Stephen Brigstocke (Kevin Kline)’un Catherine’i köşeye sıkıştırdığında, bir böceği cam bir bardağın içine hapsetmesi de izleyiciye göz kırpan detaylardan.
-
Catherine’in korunaklı hayatından çıkışı ve her an bir müdahaleye açık korumasız hissetmesi, otobüsteki halleri ile sembolize edilmiş. Güçlü görünen kadının kalabalığın içindeki ürkekliği yargılanma korkusunun tezahürü.
Yoksa beslenme çantanda otlu peynir kokusu muydu baban?
-
“Görünen gerçeğin” içinde bir yaşam umudu bulan Stephen’ın ölen oğlu için sosyal medya hesabı açması bir hayaleti adeta yeniden canlandırıyor. Hesabı silerken gözlerine dolan yaşlar, karakterin zaafının inanmak olduğunu ele veriyor. İnanmak istediğine, sorumlusu olmadığı bir gerçeğe inanmak…
-
Catherine’in kocası Robert, dizide toksik maskülenitenin modern dünya tarafından az biraz yontulmuş bir heykeli gibi. Jonathan, yani erkekliğini sonsuze dek hadım eden bir hayalet, ile savaşı hepimizin sırtına yüklenen “erkeklik” kamburuna okkalı bir küfür etmemiz için zemin hazırlıyor.
-
Hemen her sahnede dolanıp duran kediler, gerçeğin sessizliğinin göstergesi. Her olaya tüm çıplaklığı ile tanık olan “efendilerimizin” dilsizliği ve yargısızlığı, gerçeğin en büyük düşmanının insan olduğunu ilan ediyor. Modern dünyanın “tanık olma teknolojileri” ile (fotoğraf, sosyal medya vs) gelişen “sanma hali”, bilmenin lanetinin yanına, gerçeğin sırtına, bir bıçak daha saplıyor.
- Ben sadece yaş mama bekliyorum ama neyse...
--- Çok değil de BİRAZ SPOİLER ---
Disclaimer, Kasım’da yayınlanan 7 bölümü ile ekran macerasını tamamladı. Apple TV projesi olan diziyi, hz. google yardımıyla bularak izleyebilirsiniz. Adeta bir gıybet tövbesi olacak Disclaimer’ı mahallenizin dedikoducu teyzelerine övebilir, tüm akrabalarınıza zorla izletebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler.
(gizemkaboglu Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et