Olimpiyatlardaki Başarısızlığın Tekrar Etmemesi İçin Harekete Geçen Spor Bakanlığı, Parklardaki Spor Aleti Sayısını Kademeli Olarak Artırmaya Hazırlanıyor
Rekor sayıdaki sporcuyla katılım sağlanan Londra Olimpiyatları'nda hiç ummadığı derecede başarısız olan Türkiye, önümüzdeki yıllarda tekrar bu tablonun yaşanmaması için şimdiden çözüm arayışına girdi. Önceki gün acil olarak toplanan Spor Bakanlığı Londra'daki hezimetin nedenini şanssızlığa bağlarken, 2016 Rio De Jenario Olimpiyatları için parklardaki spor aletlerinin kademeli olarak artırılmasından, tüm ülkenin her sabah zorunlu spor hareketleri yapmasına kadar bir dizi önlem alınmasını kararlaştırdı.
Şanssızlıktan yakındı
Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki toplantının ardından basın mensuplarının karşısına geçen Müsteşar Orhan Uysal sözlerine, olimpiyatlardaki kötü sonuçlar nedeniyle tüm Türkiye'den özür dileyerek başladı. Londra'da şannsızlıkların bir türlü yakalarını bırakmadığını ifade eden Uysal, "Gerek ülkemizin içinden geçtiği sıkıntılı süreç, gerek Londra'nın kasvetli havası, gerekse de Merkür'ün geri çekilmesi falan derken maalesef sporcularımız beklentilerin uzağında kaldı" diyerek, başarısızlığın altında yatan gizli nedenleri sıraladı.
"Gençlerimiz spordan soğutuldu"
Ülkedeki bütün parklara spor aleti koyarak başlattıkları altyapı hamlesinin meyvesini alamadıkları için üzüntülü olduklarını dile getiren deneyimli Müsteşar, her şeye rağmen kademeli olaran spor aleti sayısının daha da artırılacağının altını çizerek sürdürdüğü konuşmasında, bu aletlerin kullanımında bazı kısıtlamalara gidileceğini şu sözlerle anlattı:
"Tabii işin şanssızlık boyutu bir tarafa ancak halkımızın da bazı kusurları olduğunu söylememiz gerekli. Biz üşenmedik her parka bu aletlerden yaptırdık, gençlerimiz spor yapsınlar kendilerini geliştirsinler diye ama aletlere 50 yaş üstü kadınlarımız daha çok ilgi gösterdi. Afedersiniz poposunu eritmek isteyen mahalleli doluştu aletlere. Gençlerin büyük bölümü zaten o manzarayı görünce spordan soğudu. Kalanları da teyzelerden kendilerine sıra gelmediği için yararlanamadı aletlerden. Bundan böyle parklardaki aletlerden 25 yaş üstü kimsenin yararlanmaması için kanun teklifi verdik. Kusura bakmayın ama ülkenin haysiyeti birilerinin basenlerinin erimesinden çok daha önemli..."
Devrim niteliğinde projeler
Sporda devrim yapmak için artık her yolu deneyeceklerini sözlerine ekleyen Bakanlık Müsteşarı Uysal, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın çok ses getirecek diğer projelerini de basın mensuplarıyla paylaştı:
Etiyopya Modeli'ne geçiş: Özellikle maratonlarda önemli başarılara imza atan Etiyopya'da, sporcuların küçükken çıplak ayak okula koşarak gitmesinden etkilendiklerini belirten Bakanlık, ilköğretim okullarında servisleri kaldırarak öğrencierin okula depar atarak gitmesini planlıyor.
Atletizm şike davasına eklenecek: Türk halkının atletizme ilgisini uyandırmak isteyen Bakanlık, belli başlı bazı sporcuları şike davasına dahil ederek, toplum ilgisinin bu spora çekilmesini sağlayacak.
Spor salonlarına yakın markaj: Spor salonlarına yazılıp, sadece bir iki kere giden kesimin çocuklara kötü örnek olduğunu belirten Orhan Uysal, bu isimlerin Bakanlık tarafından yakın takibe alınacağını ve gerekirse zor kullanılarak salonlara teslim edileceğini belirtti.
Sabah sporu zorunluluğu: Bir diğer projelerinin de, tüm Türkiye sathında vatandaşlara sabah sporu yaptırmak olduğunu açıklayan Müsteşar, "Şu an için uygulamanın tam olarak nasıl olacağı hakkında bir karar vermedik." derken, en azından tüfeksiz hareketler serisinin yaptırımına olumlu baktıklarını vurguladı.
Yeni Naimler yolda: Yeni Naimler'in yetişebilmesi için Bulgaristan'la mübadele için çalışma halinde olduklarını belirten Müsteşar Uysal, "Burdan minik yavrularımızı 18 yaşlarına gelene dek Sofya'ya yollayıp sonra geri almayı planlıyoruz. Bu tür bir uygulama dünyada bir ilk! Beden eğitimine bir tür "Erasmus" programı getireceğiz... Ve elbette ismi "Erasmus" değil, misal veriyorum "Yaşar Doğu öğrenci değişim programı olacak" diyerek, bir diğer önemli projeyi açıkladı.
Belediye spor aletleri branşı olimpik spor mu oluyor?
Olimpik başarısızlıkların önüne geçebilmek için toplumun her ferdinin spora yöneltileceği tüm bu planların yanı sıra Uluslararası Olimpiyat Komitesi içerisindeki lobi faaliyetlerinin de arttırılacağı gelen haberler arasında. Olası bir İstanbul 2020 olimpiyatları öncesinde bu kapsamda “Belediye Spor Aletleri” branşının olimpik spor sayılması için çalışmaların başlatıldığını bildiren Uysal “Biz gerekli temasları kurmaya başladık bile. O aletlere en azından bir isim bulabilirsek, atıyorum bir 'kulplu beygir' veya 'asimetrik paralel' gibi, olimpiyat komitesinin kabul etmemesi işten bile değil. İşte asıl o zaman görün siz o zaman nasıl altına doyuyoruz" şeklindeki umutlu açıklamaları ile sözlerini noktaladı.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et