İstanbul, Tarihinin En Gerçekçi Fetih Şenliğine Hazırlanıyor
29 Mayıs tarihinde kutlanacak olan İstanbul'un Fethi'nin 557. yıldönümü bu yıl öncekilerden çok daha farklı görüntülere ev sahipliği yapacak. 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleriyle birleştirilen Fetih Şenlikleri kapsamında, AB'nin istekleri doğrultusunda geçmiş senelerden farklı olarak bu kez Bizans ordusunun cansiparane savunması ve fetih sonrası Osmanlı birlikleri tarafından gerçekleştirilen yağma olayları gibi ayrıntıların da sahneye konulması planlanıyor.
"Orijinal sayılara bağlı kaldık"
AB direktifleri doğrultusunda şenliklerin en önemli aktivitesi olan fethin yeniden canlandırılması etkinliklerinde, tarafların etnik yapılarını ve sayılarını gerçeğe en yakın şekilde canlandırmak için kapsamlı bir çalışma içine girildiğini anlatan İstanbul Fetih Şenlikleri Kutlama Komitesi Eşbaşkanı Mevlüt Sözkeser, "Biz de bazı şeyleri yeni öğrendik. Misal kuşatmaya katılan 200.000 civarı Osmanlı askerine karşılık İstanbul'u savunan Bizans askeri sayısı yaklaşık 10.000 kadarmış, onların da yarısı paralı asker. Osmanlı ordusunun bir kısmı da paralı asker. Aslında kimin ne olduğu da net olarak belli değil. Adam bir gün surları dövüyor; bakıyorsun kaynaklara, ertesi günü duvardan aşağı kazanla yağ dökerek geçirmiş. Bu tip paralı birlikler var. İnsan her devirde insan."Organizasyondaki en problemli konulardan birinin, kadrolar arasındaki uçuruma rağmen fethi görkemli bir zafer olarak sunmaya çalışmak olduğundan yakınan Sözkeser, "Mecburen orijinal oranlara sadık kalarak çoğunluğu gönüllü vatandaşlarımızdan oluşan 1000 kişilik bir Osmanlı ordusu ve yine çoğunluğu Yunan tiyatroculardan oluşan 50 kişilik butik bir Bizans gücü kurmayı uygun bulduk. Taraflar arasındaki kalite farkı ortada, ama o dönem artık güçsüz ordu yok; her muharebe bir final niteliğinde. Bizans ordusunun da başarılı bir çıkış yakaladığı haftalar. Yine de unutmamak gerek ki adamlar surun arkasında, korunaklı yerde duruyordu" derken, kendi sahasında, kendi taraftarı önünde savaşmanın da Bizans lehine çok büyük bir avantaj olduğunun altını çizdi.
Hiçbir masraftan kaçınılmadı
Projenin en zorlu bölümünün fetih sonrasını canlandırmak olduğunu söyleyen Sözkeser, bu süreçte yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: "Bu zamana kadar hep Fatih muzaffer bir şekilde atının üstünde şehre girer girmez bitiriyorduk canlandırmayı. Yapsak yapsak en fazla hocasının eteğine yüz sürmesi, oturup karşılıklı birer kahve içip soluklanmalarını yapıyorduk. Gerçekçi olsun diye bu sene bir de askere şehri yağmalatıp halkın bir bölümünü kılıçtan geçirtmek gibi işler çıktı başımıza.""Tabii bunlar aslında o dönem her savaşta olan rutin şeyler. Şehri alan, malları ve kadınları ganimet olarak iç ediyor. Normali o zamanında. Lakin oyuncularımıza bunu anlatmakta gerçekten zorlandık. Benim ecdadım yağma yapmaz diyerek seti terketmeye kalkanlar oldu, kıyım sahnelerini şanlı tarihimize leke sürmeyecek şekilde canlandırmak zaten apayrı bir iş, orada da bir sürü tatsızlık çıktı. Adama anlatamıyorsun." diye dert yanan Özkeser, sırf oyuncuları sette tutabilmek için yövmiyelerine 3 kere zam yapıldığını söyledi ve canlandırmanın maliyetinin ortalama bir fetih bütçesine denk hale geldiğini ifade etti.
Yüzyıllardır kutlanan tek fetih
Dünyada üzerinden yüzyıllar geçmiş bir işgal için düzenlenen tek kutlama olması sebebiyle çok özel bir yere sahip olan Fetih Şenlikleri'nin artık uluslarası arenada da hakettiği ilgiyi görmesinin sevindirici olduğunu belirten Sözkeser, "Savunma savaşında kazanılan zaferi kutlamak marifet değil, onu herkes kutlar. Bugün Lüksemburg bile işgalden kurtuluş bayramı kutluyor. Dikkat edecek olursanız, dünyada her ülkenin türlü türlü kurtuluş bayramları var ama bir tanesinde de fetihle ilgili bir şenlik göremezsiniz. Niye, bu adamlar hiç şehir almadı mı? Tabii ki aldılar, ama hiçbiri bunun için geleneksel kutlama yapmıyor; şehri zorla işgal ettikleri unutulana kadar sinsi gibi sessizce beklemeyi tercih ediyorlar. Biz farkımızı ortaya koymak istiyorsak, bildiğin saldırı savaşına sahip çıkmamız, onun arkasında duracak yürekliliği gösterebilmemiz lazım..." açıklaması ile fetih kutlamasının anlam ve önemine bir kez daha dikkat çekerek sözlerini noktaladı.facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et