20 Soruda Vizesiz Avrupa: Kaç dönerciye daha ihtiyaç var? Almancı şivesi şart mı?
Yıllardır beklenen Avrupa Birliği ülkelerinde vizesiz dolaşım için nihai karar sonunda gelmek üzere ve tüm Türkiye bu tarihi dönemeç öncesi nefesini tutmuş bir şekilde bekliyor. Evet, büyük bir aksilik olmazsa o vizeler sonunda kalkacak ancak kafalardaki soru işaretleri henüz giderilebilmiş değil. 'Avrupa'da kaç dönerciye daha ihtiyaç var' veya 'Yurtdışına çıkmak için Almancı şivesi şart mı?' benzeri soruları sizin için derledik ve cevaplarını sıraladık. Buyrunuz:
1- Vize serbestisinden kimler faydalanacak?
Valla eskisinden farklı bir durum yok aslında. Yine Avrupa'ya gidebilecek kadar parası olan, orada Euro ile ödeme yapma imkanına sahip herkes, uçak biletini alıp tatile gidebilir. Bu durumda pek bir değişiklik gözükmüyor.
2- Metrobüsle gidebilir miyiz?
Metrobüsle Beylikdüzü'ne kadar gidebilirsiniz. Orası da en azından harita üzerinde yeterince Avrupa sayılır. Daha fazla Avrupa isteyenlerin Silivri Birlik otobüslerine aktarma yapması gerekecek. Oradan da Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar yürüyebilirsiniz. Çok bi mesafe kalmıyor zaten...
Vize yok ama oturacak yer de yok...
3- Türk turistlere yönelik check-in sınırlaması olacak mı?
En çok merak edilen konulardan bir tanesi de, yurt dışına gidecek olan Türk turistlere check-in sınırlaması yapılıp, yapılmayacağı idi. Bu konuda müzakerelerin henüz sürdüğünü ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, ilk aşamada seyahat başına 10 check-in sayısında anlaşma sağlandığını ve bu rakamın kademeli olarak artırılacağını müjdeledi.
4- Gidip de dönmemek var mı?
Gönül isterdi ki olsun fakat vizesiz dolaşım sadece 90 günlük bir süreyi kapsayacak. Ha, 91. günde "Eniştemin dönercisinin soğuk hava deposunda saklanırım ben" diyenler elbette çıkacaktır. Onları hoş sürprizlerin beklediğini söyleyebiliriz.
5- Bu siyasi iltica işleri nasıl oluyor şimdi?
Eskiden Türkiye'de fikirleriniz ve/veya etnik kökeniniz yüzünden baskıya maruz kaldığınızı belirtmeniz yeterliydi ama son dönemde ülkede bu yüzden baskıya maruz kalmamış toplam 150 kişi falan kaldığı için o işi daha sıkı tutuyorlar artık. Siz gene de bi deneyin. Elinizi çabuk tutarsanız erken rezervasyon fırsatından yararlanabilirsiniz...
6- Pasaportu yenilemek gerekecek mi?
Elbette gerekecek. Hatırlayın, bu ülkede herhangi bir gelişme olduğunda pasaport değişir. Demirel'in canı öyle istediğinden, Özal yeşil rengi daha sempatik bulduğundan yahut birileri mikroçip işine girdiğinden ötürü pasaport değişmişliği vakidir. Dolayısıyla bu defa da bu iş için pasaportlar yenilenecek. Türkiye... Pasaport koleksiyonerlerinin biricik adresi...
7- Karşı ülkeye vardığımızda kapıdan çevrilme gibi bir durum söz konusu olacak mı?
Belli koşullarda evet. O yüzden yanınıza sarı renk bir peruk, renkli lens, ten rengi açıcı almanızı tavsiye ediyoruz. Uçakta gerekli değişiklikleri yapıp hiç konuşmadan gümrüğü atlatırsanız sizi kendilerinden zannedebilirler
8- "Serbest dolaşım" derken ne kadar serbest?
Üstünüzü giyinin, o tarz bir şey değil. Henüz değil. Belki Amsterdam'a vardığınızda...
9- Vizeden eşim ve çocuklarım faydalanacak mı?
Eşiniz ve çocuklarınız Türk vatandaşı mı? Siz de tüm Türk vatandaşlarını kapsayan bir uygulamaya dair bu soruyu soruyorsunuz yani değil mi? Valla bravo, bi vize haberinde ne biçim g.tünüz kalktı belli değil. İsterseniz anlaşmaya ekletelim "Yalnız vatandaşlarımızdan Mert Günok, ekstra bir ihtimamla karşılanacaktır" diye?
Türk çekirdek aile yapısı...
10- Damsız alıyorlar mı?
Şimdilik evet ama yakında bi badigard dikerler gibi Bulgaristan sınırına. Apaçi dolma durumuna göre işte…
11- Serbesti ne zaman uygulanmaya başlanacak?
Suriyeliler bi gelsin de bakalım, kısmet...
12- Bu işin karşılığında ne kadar Suriyeli Türkiye'ye iade edilecek?
Kek yaparken güzel bir tarif vardır: "Alabildiği kadar un koyunuz" derler. Oradan kaba bir hesap yapabilirsiniz
13- Avrupa'da mülteci muamelesi görmemek için neler yapılacak?
Bu soru hakkında şu an için net bir yanıt vermekten kaçınan yetkili merciler, Türklerin şimdilik mülteciye benzetilmeye alışması gerektiğini belirtirken, çok İngilizce konuşmanın veya kılık kıyafetin çok da önemli olmadığını vurguladı. “Valla nasıl bir şeyse, surattan anlıyor adamlar, hiç boşa kasmayın” ifadelerini kullanan AB Bakanlığı'ndaki yetkililer, vatandaşların kendileriyle barışık olması gerektiğinin altını çizdi.
Kafayı göstermemeyi başarırsanız mülteci zannetmeyebilirler...
14- Tek bir ülkeye mi gidicez yoksa oradan oraya sekebilecek miyiz?
Schengen kapsamındaki ülkelerin içinde kah sabah orada kah akşam burada yapabileceğiz. Sınırlarından geçmek mümkün olacak. Ayrıca en kötü Suriyeliler gibi iner tren yolundan yürürüz ya. Yeşillik alanlar oralar hep, trekking gibi gelir en fazla...
15- Diyelim ki Hollanda'dan Belçika'ya geçmek istiyorum, yeniden kart basacak mıyım?
1 saat içinde geçerseniz 1.75 TL düşüyor, bizce değer. Basın, geçin.
16- İngiltere ne iş? Oraya da gidebiliyor muyuz?
İngiltere Schengen kapsamında değil, dolayısıyla bu uygulama da dahil değil. Çaresiz miyiz? Değiliz. Fransa kumsallarından birkaç bin kulaç mesafede bir kara parçasından söz ediyoruz neticede. Ciğerine güvenenler, Manş Denizi'nde tatlı bir yüzmeye açılabilirler.
İmkansız değil...
17- İtalyan veya İspanyollara benzetilmek popülerliğini koruyacak mı?
Vize serbestisinin gelmesi ile birlikte yavaş yavaş bu konunun gündem dışına çıkması beklenmekte. AB Dönem Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, tüm Avrupa halkının en geç 2017 sonunda Türklerin İspanyol veya İtalyan'a benzemediğinde hemfikir olacağını kaydetti.
18- Düğünümü Paris'te yapacaktım, akraba basar mı?
Hiç endişeniz olmasın, tamamı orada olacaktır. Çocukları pistten alalım lütfen. Paris burası, insaf...
19- Pasaportumdaki vize fotoğraflarını Instagram'a koyuyordum şimdi ne yapacağım?
Uçak bileti fotoğrafları ve check-in'lerle idare edeceksiniz maalesef...
20- Peki bu ülkelerin hangileri dış mihrak? Yanlış bir yere gitmeyelim?
O konuda gerekli açıklama bir sonraki muhtarlar toplantısında yapılacak. Biz de haber bekliyoruz...
Dış mihraklar haritası (Temsili)
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et