Beyin Göçünü Tersine Çevirme Planının Ayrıntıları Netleşti: Bu Şartlarda Dönmek İsteyenler Beyinsiz Oldukları İçin Elenip Geri Kalanların Peşine Düşülecek...
Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank tarafından bugün açıklanan ve tersine beyin göçünü hızlandırmayı amaçlayan ‘Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nın ayrıntıları da yavaş yavaş netleşmeye başladı.
Genç araştırmacılar için aylık 20.000 TL, deneyimli araştırmacılar içinse aylık 24.000 TL burs, aile yardımı ve 1 milyon TL'ye kadar araştırma bütçesi gibi teşvikler içeren programla yurt dışına göç etmiş parlak bilim insanlarının tekrar Türkiye'ye kazandırılması hedeflenirken, süreç ilk etapta bu teklife tav olup başvuru yapanların elenmesiyle başlayacak.
''Bu kadar ümtisiz durumdaki insanlara ihtiyacımız yok''
Konuyla ilgili olarak basına açıklamalarda bulunan Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Cahit Sumacılar, ''Bir defa gerçekten parlak akademisyenler yurt dışında zaten bu parayı rahat rahat kazanıyordur. En az bizim teklif ettiğimiz kadar araştırma bütçeleri de vardır. O yüzden maddi sebeplerle başvuranların bu işi hiç beceremeyenler olduğu sonucuna varmak çok da zor değil. Bizim bu kadar ümitsiz durumdaki insanlara ihtiyacımız yok'' sözleriyle başvuruların değerlendirilme süreciyle ilgili bilgi verdi.
Sumacılar, bunun dışında idealist davranıp ''daha az kazansam da olur, yeter ki ülkeme faydam olsun'' şeklinde yaklaşanların da Türkiye'deki akademik kurumlarda ve devlete bağlı diğer birimlerdeki liyakatsız kadrolaşma, mobbing ve birbirini ihbar etmeye dayalı kast sisteminde hevesle bir şeyler üretmeye inanacak kadar saf oldukları için eleneceğini belirtirken, ''Takdir edersiniz ki bu kadar saf bir insanın da ülkemize bilim ve teknoloji anlamında fazla bir katkısı olması beklenmez. İsmi, kariyeri ne olursa olsun bir isimsiz ihbarla, bir KHK'yla hayatının kararabileceğini henüz öğrenememiş birine biz geleceğimizi emanet edemeyiz. Adamın daha yaşadığı ülkeden haberi yok. Kendine hayrı olmayanın bize nasıl olsun?'' ifadelerine yer verdi.
Yeni enstitü müjdesi
Programa başvuranların elenmesiyle yurt dışında faaliyetlerini sürdüren diğer akademisyen ve araştırmacıların bir listesinin kendiliğinden oluşacağına dikkat çeken deneyimli Müsteşar, ''Onlara tabii teklif edeceğimiz rakamlar çok daha yüksek olacaktır. Ayrıca adi suçlar dışında göz altına alınmayacaklarına, tutuklanmayacaklarına ve pasaportlarına el konulmayacağına dair bir sözleşme de imzalayacağız. Kafaları rahat olsun istiyoruz'' derken, bu isimleri ikna etmek için Türkiye'nin liyakat esasına göre yönetilen ilk bilim enstitüsünün 2019'da faaliyete geçirileceğinin de müjdesini verdi.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et