Ekonomide Tehlike Sinyali: Pazar Günü Instagram'da Serpme Kahvaltı Fotoğrafı Paylaşanların Sayısı Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 42 Azaldı...
Ekonomik krizin en çok vurduğu sektörlerden olan serpme kahvaltıcılıktaki daralma endişe verici boyutlara ulaştı. TÜİK'in yayınladığı rapora göre pazar sabahı Instagram'da serpme kahvaltı masasının fotoğrafını paylaşanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 oranında azalırken, sektörün önde gelen isimleri hükümetten destek beklentilerini dile getirdiler.
Türkiye'nin önemli refah göstergelerinden biri olan "pazar günü eş dost serpme kahvaltıcıya gidip masanın kuşbakışı fotoğrafını Instagram'da paylaşmak"ta alarm zilleri çalıyor. TÜİK tarafından instagram'dan alınan veriler doğrultusunda hazırlanan rapora göre söz konusu paylaşımların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %42 oranında azalarak pazar günü başına ortalama 850.000 seviyesine geriledi.
Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaşanan sert düşüşün ana nedenleri olarak bu paylaşımların denyoluk olduğunu fark eden veya modasının geçtiğini düşünerek artık kahvaltı masası paylaşmayan vatandaşlar olduğu beliritilerek, sektörde endişelenmeyi gerektirecek oranda bir daralma yaşanmadığı kaydedildi.
Türkiye Serpme Kahvaltıcılar Birliği ise Bakanlığın dile getirdiği nedenlerin daralmada en fazla yüzde 5'lik bir etkisi olabileceğini iddia ederek, sektörün bir an önce desteklenmemesi halinde seri iflas ve konkordatoların art arda gelebileceği uyarısında bulundular.
"Biz düşersek gerisi çorap söküğü gibi gelir"
Birlik Başkanı İsmail Yurdun, "Valla bizim dükkana gelen 10 kişiden 8'i yine kahvaltıya başlamadan önce sofranın bir fotoğrafını çekip altına #kahvalti #pazar #mutluluk #afiyetolsun falan yazarak instagram'a atıyor. Hatta şöyle söyleyeyim, bu iş bir lüks olma noktasına doğru gittiği için eskiden paylaşmayanlar bile paylaşmaya başladı. O noktada bir sıkıntı yok yani." derken, esas sıkıntının gelen müşteri sayısındaki azalmadan kaynaklandığını ifade etti.
Serpme kahvaltı instagramcılığının ekonomide önemli bir psikolojik gösterge olduğuna ve çökmesi halinde Türkiye'de piyasalara olan güvenin ciddi zarar göreceğine dikkat çeken Yurdun, "Artık devlet bankaları konutta olduğu gibi serpme kahvaltı için de düşük faizli kredi mi verir, otlu peynir ve süzme çam balında ÖTV mi sıfırlanır, sınırsız çayda 2.'ci bardaktan sonrası hazineden mi karşılanır bilmiyorum ama bir şeyler yapılması şart. Biz düşersek gerisi çorap söküğü gibi gelir" sözleriyle ekonomi yönetimini uyardı.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et