Kayseri Yakınlarında Yapılan Kazıda Tarihin En Eski Beleşçisinin İzine Rastlandı...
Oxford Üniversitesi bilim insanları, Kayseri yakınlarında bir mezarda yapılan kazıda bilinen en eski beleşçinin kanıtlarını tanımlayan bulgulara ulaştıklarını duyurdular.
Profesör Tom Bootmaker ve Oxford İnsan Davranışlarının Kökeni Birimindeki ekibi, çok disiplinli bir şekilde işbirliği içinde çalıştı. Paleoantropolojik kayıtta daha önce tanımlanmayan bir parmak kemiğinden elde edilen genomdan yola çıkan bilim insanları, çok sayıda ve parçalanmış izmarit kalıntılarının analizine dayanarak beleşçinin profilini çıkardılar.
Bootmaker “ Mezarı ilk bulduğumuzda her şey normal görünüyordu, fakat izmaritlerin her birinin farklı sarım tekniklerine sahip olduğunu ve mezardaki insana ait olamayacağını keşfettik, ayrıca kafatasında göz çukurlarında sürekli tek göz kırpmaktan kaynaklanan bozulmaya rastladık ve bulduğumuz parmak kemikleri sürekli bir şeyler istemekten normal insan parmak kemiğinden %3 fazla eğime sahipti” dedi.
Bunlara ek olarak, Avustralya’daki Wollongong Üniversitesi’nden araştırmacılar, bulunan kemikler üzerinde yaptıkları Radyokarbon analizinde beleşçinin M.Ö 2300-2500 arasında yaşamış olabileceğini belirttiler.
Bootmaker “Mezarda derinlemesine yaptığımız incelemede beleşçinin mezara diriyken girdiği yönünde buluntulara rastladık; bu da boş mezar bulup fırsatı kaçırmadığının göstergesi bizim için” diye konuştu. Bootmaker ayrıca kazı alanında kemik ve izmarit kalıntılarının yanı sıra bir de tablet bulduklarını ancak şarjı olmadığı için gerekli incelemeyi yapamadıklarını ekledi…
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et