Instagram, Beğenileri Saklama Özelliğini Fareler Üzerinde Test Etmeye Başladı. İlk Gelen Sonuçlar Kaygı Verici...
Bir süredir hazırlıklarını sürdürdüğü beğenileri saklama özelliğini fareler üzerinde test eden Instagram yönetimi, ilk denek grubundan gelen sonuçları kamuoyuyla paylaştı.
Şirketin California'daki araştırma tesislerinde 400 fare üzerinde sürdürülen deneylerden alınan ilk sonuçlar, bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Instagram AR-GE Direktörü Michelle Favor tarafından düzenlenen basın toplantısında, testlerde kullanılan farelerden 117'sinin like eksikliğine bağlı yetersiz beslenmeden yaşamını kaybettiği, 211 farede aşırı hareketsizlik nedeniyle eklem kireçlenmelerine rastlandığı, farelerin tamamında ise major depresyon belirtileri görüldüğü bildirildi.
Favor, deneyde izlenen metodolojiyi ise şu sözlerle aktardı.
"Öncelikle bütün fareler için birer normal instagram hesabı açarak işe başladık. 1 ay boyunca farelerin farklı lokasyonlardan çektiği her selfie, yediği her yem, kafeslerindeki tekerlekte çevirdikleri her tur, labirente saldığımızda buldukları her peynir için onlara birer like verdik. Her günün sonunda en fazla like alan fareleri de ekstra yemle ödüllendirdik. Böylece beyinlerindeki endorfin salınımıyla aldıkları like'lar arasında bir ilişki kurulmasını sağladık. Kısa sürede duruma adapte olan fareler, daha fazla like elde etmek için daha fazla gıda tüketmeye, daha fazla gezmeye, kameraya daha orjinal pozlar vermeye ve daha önce hiç görmediğimiz hünerlerini sergilemeye başladılar. 1 ayın sonunda ise hesaplarındaki like özelliğini birden bire kaldırdık. Ne olduysa ondan sonra oldu..."
Hayata karşı motivasyonlarını kaybettiler
like'ların ortadan kaybolmasıyla birlikte farelerin gezmek, oyun oynamak, yemek yemek ve spor yapmak gibi daha önce rutin olarak yaptıkları aktivitlere karşı bütün motivasyonlarını yitirdiğini belirten Favor, "Daha önce zevk aldıkları şeyler onlar için adeta anlamsız bir hale geldi. 1 ay önce hiçbirisinin instagram hesabı bile yokken birden bire sanki hayatları boyunca like almak için beslenip hareket ediyorlarmış gibi bir hale büründüler. Maalesef deneklerin bir kısmını da bu süreçte kaybettik" sözleriyle gelinen noktanın kendileri için de sürpriz olduğunu ifade etti.
Gezme ve yemek yeme aktivitlerinde görülen düşüş nedeniyle fare kolonisi içerisindeki ekonominin de çöktüğünü işaret eden Favor, ilk gelen sonuçların ardından şirketin beğenileri saklama özelliğini insanlara sunma kararını bir süre erteleyebileceğini ifade etti. "En büyük tesellimiz bu özelliği insanlar üzerinde test etmeden önce fareleri kullanmayı akıl etmek oldu. Yoksa çok daha büyük bir trajedi yaşanabilirdi" diyen Instagram AR-GE Direktörü, deneyi bir de daha gelişmiş memeliler olan şempanzeler üzerinde tekrar etmeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi.
Protestolar sürüyor
Instagram tarafından yürütülen deneye hayvan hakları savunucularının tepkileri ise sürüyor. Basın toplantısının yapıldığı bina önünde toplanan bir grup aktivist, Instagram yönetimine fareler üzerinde testler yapmaya derhal son verilmesi çağrısında bulunurlarken, kendilerini binanın giriş kapısına zincirleyen 4 gösterici farelerin like'ları geri verilene kadar süresiz açlık grevine başladıklarını açıkladılar.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et