Yargıda Reform Paketinin Ayrıntıları Netleşiyor: Her Hafta Kurayla Belirlenecek Bir Mahkeme, Tamamen Bağımsız Olarak Hukuka Uygun Kararlar Verecek...
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı ''Yargı reformu strateji belgesi'' kapsamında hazırlanan ilk yargı paketiyle ilgili çalışmada sona gelinirken, paketin ayrıntıları da kamuoyuna sızmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte yüksek yargıdan başlayarak en alttakilere kadar tüm hakim ve savcıların tamamen iktidarın emir erlerine dönüşmesiyle ilgili şikayetler dikkate alınarak hazırlanan reform paketinde en dikkat çekici maddelerden biri de bağımsız mahkemelerin kurulmasıyla ilgili.
Mevcut haliyle hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına can ve mal güvenliği garanti etmeyen, verilen kararların hukuktan bağımsız olarak yargılananın kimliğine, olayın sosyal medyada ne kadar yankı uyandırdığına ve tarafların iktidara ne kadar yakın ya da uzak olduğuna bağlı olduğu Türk hukuk sisteminde iyileştirmeler öngören reform paketi uyarınca, pilot uygulama olarak her hafta bir şehirde bağımsız bir mahkemenin kurulması hedefleniyor.
Siyasi davalar kapsam dışında
Mevcut 6500 civarındaki mahkeme içinden kurayla belirlenecek olan bağımsız mahkemeye işi düşen talihli vatandaşlar, 1 hafta boyunca tarafsız ve kanuna uygun olarak hüküm verecek hakimler tarafından yargılanma deneyimini yaşama şansı elde edecekler. Uygulamanın ilk aşamada siyasi davalar dışındaki yargılamaları kapsayacağını belirten Adalet Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Koçanlı, "Taraflardan birinin siyasi bir kimliği varsa orada yine hakim ve savcılarımız 'Sayın Cumhurbaşkanımızı ne kadar memnun edebiliriz? AK Parti'ye ne kadar hizmet edebiliriz?' kriterine göre karar vermeye devam edecekler. Orada bir değişiklik şu aşamada düşünmüyoruz" derken, bunun dışında kalan boşanma, veraset, adi suçlar gibi konularda ise mahkemenin kanunda ne yazıyorsa ona göre karar vereceğini ifade etti.
"Reform paketine göre atıyorum mesela çocuğunuz bir AK Partili Belediye başkanının yeğeni tarafından arabayla ezilmişse, belediye başkanı gözden çıkarılabilecek bir tipse ve şansınıza o hafta sizin bulunduğunuz bölgedeki mahkeme bağımsız seçilmişse zanlının ceza alma şansı bile var" sözleriyle kamuoyuna müjdeli haberi veren Koçanlı, uygulamadan olumlu sonuç alınması halinde bağımsız mahkemelerin sayısının kademeli olarak artırılabileceğini de sözlerine ekledi.
Adli personelin uyumu
Mevcut hakim ve savcıların bağımsız mahkeme uygulamasına uyum sağlayıp sağlayamayacağı yönündeki bir soruya yanıt olarak "Tabii yeni bir uygulama olduğu için başta biraz zorlanacaklardır ama zamanla oturacağına inanıyoruz" diyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı, hakim ve savcıların uyum sürecini hızlandırmak için atılacak adımları ise şöyle aktardı:
"Kurada o hafta bağımsız çıkan mahkemelerde görevli personelimize önden 3 günlük bir çalışma süresi vereceğiz. Bu süre, hukuk fakültesinde öğrendikleri bilgilerin tekrar üzerinden geçerek ona göre nasıl karar vermeleri gerektiğini hatırlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca internette de yurt dışından çok sayıda bağımsız mahkeme örneği içeren video mevcut. Ben de bazen gülmek için açıp izliyorum. Fazla gaza gelmemek kaydıyla onları da izleyerek çalışabilirler. Özellikle hakimlerimizin o an bağımsız da olsalar neticede 1 hafta sonra yine bizim kucağımızda olacaklarının bilinciyle hareket etmelerini bekliyoruz..."
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et