Enerji Bakanlığı, Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyreden Hava Sıcaklıklarının Kasım Ayı Faturalarına ''Küresel Isınma Hizmet Bedeli'' Olarak Yansıtılacağını Açıkladı...
Kasım ayının sonlarına doğru gelinmesine rağmen halen hava sıcaklığında kayda değer bir düşüş gerçekleşmemesi Enerji Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık, doğalgaz ve elektrik faturalarına eklenecek 'Küresel ısınma hizmet bedeli' ile oluşan gelir kaybını telafi etmeye çalışacak.
Faturalar mevsim normallerine çekilecek
Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, normalde en geç Kasım ayı ortasında doğalgaz ve elektrik kullanarak ısınmaya başlamaları gereken vatandaşların şu an neredeyse bedavaya ısındığına dikkat çekildi. Anormal mevsim koşullarının Bakanlığın gelir beklentilerine de olumsuz yansıyarak bütçe dengesini bozduğu belirtilen açıklamada, Kasım ayından başlamak suretiyle elektrik ve doğalgaz faturalarının tekrar mevsim normallerine çekilmesi için gereken önlemlerin alınacağı ifade edildi.
Uygulamayla birlikte elektrik faturalarına 60 TL, doğalgaz faturalarına ise 140 TL tutarında ek ödeme şeklinde yansıyacak olan 'Küresel Isınma Hizmet Bedeli', Mart ayı sonuna kadar sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği her ay için tüketicilerden tahsil edilecek. Sıcaklığın mevsim normallerine düşmesi durumunda ise uygulamaya ara verilecek.
Konuyla ilgili olarak basının sorularını yanıtlayan Enerji Bakanlığı müsteşarı Yavuz Barenler, küresel ısınmanın devlete bir maliyeti olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların bu şekilde ücretsiz olarak ısınmasının hazine üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu dile getirdi.
"Küresel ısınma su yakmıyor"
"Şimdi bu küresel ısınma dediğimiz şey öyle kendiliğinden olmuyor. Belli bir karbonmonoksit salınımının olması lazım ki atmosfer ısınsın. Peki o salınım neyle oluyor? İşte arabalardan çıkan egzoz gazıyla, fabrikalardan çıkan dumanlarla falan oluyor. O dumanların çıkması için de petrol başta olmak üzere karbon bazlı yakıt yakmak lazım. O yakıt da bedava değil maalesef. Velhasıl, su yakmıyor bu küresel ısınma" diyen Bakanlık müsteşarı, enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin küreyi ısıtabilmek için her yıl bütçeden milyarlarca dolar harcadığını belirtti.
"Oo ne güzel Kasım sıcak geçiyor, bu ay az fatura ödiycem" şeklindeki düşüncenin yanıltıcı olduğunu vurgulayan Barenler, "Bu, açık konuşucam, kaçak küresel ısınma kullanmak demektir. Kaçak elektrikten, doğalgazdan hiçbir farkı yoktur. Biz buna müsade etmeyiz." sözleriyle de uygulamadan kesinlikle geri adım atılmayacağını ifade etti.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et