Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Batı'ya Açık Teklif: ''Yaşlılara bakamıyorsanız maaşlarıyla birlikte gönderin, biz onları başımızın tacı yaparız...''
Merkez Bankasının rezervlerinin erimesi, yaklaşan kısa vadeli dış borç ödemeleri, %40 düşen ihracat ve uçurumdan yuvarlanan turizm gelirleri nedeniyle kara kara düşünen ekonomi yönetimi, hem ülkeye döviz getirecek hem de prestijimizi yükseltecek planı basına tanıttı.
Heyecanları gözlerinden okunan ve müjdeyi verirken bir ara sesi de titreyen Hazine ve Maliye Bakanlığı Müşaviri Gönül Geçmiş tarafından, Sağlık, İçişleri, Kültür ve Turizm ile Ticaret Bakanlıklarından temsilcilerin de katıldığı çalışma grubunun tespitleri ve önerileri şöyle sıralandı.
- Zengin batı ülkelerinde nankör evlatlar, anasına babasına bakmadığından, 70 yaş üstü vatandaşlar, neredeyse maaşlarının tamamını vererek özel bakım evlerinde kalmaktadır. Bu ülkelerdeki koronavirüs kaynaklı ölümlerin büyük bölümü yaşlı bakım evlerinde gerçekleşmiştir. Yani batı birkez daha sınıfta kalmış, fesat renkli gözleriyle bu konuda da memleketimizi kıskanır hale gelmiştir.
- Yabancı yaşlılar bakım evlerine aylık ortalama 2.000 Dolar vermektedir. Kurdaki son dalgalanma sonucu bir yaşlının işletmeye aylık getirisi 14-15 bin TL'ye ulaşmaktadır.
- Turizm sezonu gelmesine rağmen çok sayıda tatil köyü boş kalmıştır. Sektörün içine düştüğü darboğazdan kalıcı bir şekilde kurtulmanın çaresi, yabancı yaşlıları ülkemize getirip tatil köylerini bakım evlerine çevirmek olabilir. Giderleri düşüldükten sonra bir yaşlıdan ayda 10.000 TL net kalabilir.
- Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre tatil köylerinde 2 milyon boş yatak bulunmaktadır. Yaşlı transferi projesi başarılı olduğu takdirde ülkemize yıllık 48 milyar Dolar döviz girdisi sağlanması mümkün olacaktır.
- Talep yatak sayısından fazla olursa, her işsiz aileye bir yabancı yaşlı kampanyası yapabilecek ve böylece cari açık kökten kapanacaktır. Üstelik aile üyeleri native speaker'dan ücretsiz dil dersi alabilecektir.
Geçmiş tarafından ayrıca, olası sorunların da çalışma grubunca ele alındığının altı çizildi. Maaşları için işsiz vatandaşlarımızın yabancılarla evlenmeye veya kendilerini evlat edindirmeye çalışması, bakıcıların ölen yabancı yaşlıların kılığına girip maaşlarını çekmeye devam etmesi, vadesi dolan yaşlıların cenazelerinin Akdeniz sahil şeridini komple mezarlığa çevirme ihtimalini dikkate alarak gerekli önlemlerin önceden alınacağı vurgulandı.
Projenin orta vadede başka getirilerinin de olması mümkün. Henüz bunamamış, altına kaçırmayan ve emeklilik öncesinde bilim adamı olanların TÜBİTAK projelerinde kullanılması, parmaklarını kullanabilenlere sosyal medyada ülkemiz lehine yabancı dilde mesajlar attırılması, göç nedeniyle nüfusu azalan illere sevk edilerek demografik yapının dengelenmesi, zengin ve kimsesiz olanların tespit edilerek vatandaşlığa geçirilmesi gibi fırsatlar beyin fırtınası yapan bürokratların aklına ilk gelenler arasında.
Suriye'de kontrolümüzdeki alanlara bakım evleri kurularak NATO ülkelerinin Suriye'ye daha fazla müdahil olmasının sağlanması teklifine ise yabancı yaşlıların YPG saflarına katılarak Türkiye'yi zor duruma sokabileceği düşüncesiyle İçişleri Bakanlığı temsilcilerinin karşı çıktığı bildirildi.
(North America Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et