Bir Müjde de Adalet Bakanlığı'ndan: Kadın Cinayetlerinde Zanlının Tutuklanması İçin Gereken 400.000 Tweet Şartı 250.000'e İndiriliyor...
Adalet Bakanlığı'ndan özellikle kadın cinayetleri ve taciz vakalarında sık sık eleştiri konusu olan 'zanlının tutuklanması için en az 400.000 tweet' şartıyla ilgili değişiklik müjdesi geldi. Değişiklikle, tutuklu yargılanma için 400.000 tweet şartının kademeli olarak önce 250.000'e, ardından da 100.000'e indirilip zamanla tamamen kaldırılması planlanıyor.
Son olarak Siirt'te İ.E isimli genç kıza 18 gün boyunca tecavüz edip ölümüne neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasıyla birlikte tekrar gündeme gelen 'tutukluluk için minimum 400.000 tweet' şartı, bir süredir eleştirilere konu oluyordu. Konuyla ilgili olarak basının sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, hukukta tutuksuz yargılamanın esas olduğunu, bir hukuk devleti olarak Türkiye'nin de gazeteciler, akademisyenler ve üniversite öğrencileri gibi her an başka bir suç işleyebilecek tehlikeli sanıklar dışında bu ilkeye mümkün mertebe uymaya çalıştığını belirterek şunları kaydetti:
''Bunun dışında cinayet, gasp, taciz gibi adi suçlarda tutuklu yargılama için bazı şartlar gerekiyor. Bunların başında da biliyorsunuz Trending Topic şartı var. Hakimlerimiz de neticede yasalara göre karar vermek durumundalar. Önlerine bir dava geldiğinde önce girip bir twitter'a bakıyorlar. TT'de olaya karışanların ismiyle ilgili bir hashtag yoksa mecburen tutuksuz yargılanma yönünde karar veriyorlar. Varsa da ne kadar zamandır TT'de olduğuna ve toplam kaç tweet atıldığına bakıyorlar. 24 saat içerisinde 400.000 tweet şartını sağlamıyorsa yine tutuklama kararı çıkamıyor. Orada kimse kafasına göre bir iş yapmıyor. Bu noktada hakim ve savcılarımızın eleştirilmesi doğru değil. Bizlik bir durum yok...''
''Artık 250.000 tweet de atılmıyorsa...''
Yasa değişikliğini gündeme getiren AKP Adana milletvekili Faruk Oyhan ise, yasanın bu haliyle meclisten geçmesi halinde gelen tepkilerin de bir nebze azalacağını ve adli mercilerin de rahatlayacağını belirtti.
İlk etapta gündeme gelen 250.000 tweet şartının da oldukça olumlu bir adım olduğuna işaret eden Oyhan, ''Yani bugün afedersiniz en tırt bir konu bile 5.000 tweet'le TT listesine girip twitter'ın sol tarafında görünebilir. Olmadı biraz bütçe ayrılarak da bu iş halledilebilir. Ben görüyorum adam 300 TL'ye TT satıyor mesela. Bir insanın ölümünden sonra bu kadarcık bir süre için dahi hashtag olamıyorsa zaten birilerini bunun için tutuklu yargılamak da biraz insafsızlık olur.'' ifadelerine yer verdi.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et