Kamu Atamalarında ''Kimin torpili daha güçlü?'' Karmaşası, Ağırlıklı Akraba/Tanıdık Katsayısı (AATK) İle Son Buluyor...
Kamu atamalarında sık sık belirsizliklere ve karmaşaya yol açan torpil sistemi, getirilen yeni düzenlemeyle iyileştiriliyor. Torpil için devreye giren her bir akraba ve tanıdığın AK Parti içindeki mevki ve etkisine göre puanlandığı Ağırlıklı Akraba/Tanıdık Katsayısı(AATK) Sistemi'nin pilot uygulaması ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek.
AK Parti bünyesinde kurulan çalışma komisyonunca geliştirilen yeni atama sistemi ile her türlü torpilin kontrol altında yürütülmesi ve torpil yaptırabilen vatandaşlar arasında yaşanan fırsat eşitsizliğine son verilmesi hedefleniyor. Konuyla ilgili olarak basına konuşan Komisyon Sözcüsü Levent Alimoğlu, “Adam ya da kadın, gitmiş ta yedi göbek öteden Bakanlık'ta çalışan bir torpil bulmuş, ona güveniyor. Sonra atanamayınca isyan ediyor. Her yerleştirme döneminde dile gelen buna benzer hakkaniyetsizlik tartışmalarına bir son vereceğiz. Artık herkes akraba/tanıdıklarının ederini bilerek ona göre hareket edecek. Böyle lüzumsuz beklentiler sonucu yaşanan hayal kırıklıkları ve küskünlükler de son bulacak” sözleriyle atama bekleyenlere müjdeli haberi verdi. Alimoğlu’nun açıklamalarından bazı önemli satırbaşları ise şöyle:
Nasıl çalışıyor?
“Yerleştirme öncesinde her aday için AATK (Ağırlıklı Akraba/Tanıdık Katsayısı) hesaplanacak ve başvurular bu katsayı temel alınarak yapılacak. Her akraba/tanıdığın (AT) mevkisine ve adaya yakınlık derecesine göre değişiklik gösteren standart iki katsayısı olacak. Bu iki katsayısının çarpımı ile her bir AT’ın ATK’sı (Akraba/Tanıdık Katsayısı) hesaplanacak. Bir adayın Ağırlıklı Akraba/Tanıdık Katsayısı da, torpil sürecinde devreye girmesi planlanan AT’ların ATK’larının aritmetik ortalaması hesaplanarak belirlenecek. Örneğin*:
Aday Ahmet torpil sürecinde Amcası olan AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı'nı ve teyzesinin eniştesi olan Tarım İl Müdürlüğü’nün çaycısını devreye sokacak olsun.
Amcalık Katsayısı = 9
İlçe Başkanlığı Katsayısı = 7
Teyzenin Eniştesi Katsayısı = 2
Tarım İl Müdürlüğü Çaycısı = 1
Aday Ahmet’in AATK = (9 x 7) + (2 x 1) = 65 olacak.
(*Standart tasarım aşamasında olduğundan rakamlar temsilidir, gerçeği yansıtmaz)
Hesaplanan bu AATK değeri yerleştirme başvurusu esnasında KPSS puanıyla toplanacak. Torpili olmayan adayların AATK’sı 0 (sıfır) olarak hesaplamaya dahil edilerek bu zavallıların da sistemin dışında kalmamaları sağlanacak. Ayrıca AT’ın iktidara yakınlığı, adayın mal varlığı yani taahhüt edebildiği maksimum rüşvet meblağı gibi kriterlerin de sistemde kendilerine yer bulması bekleniyor.
(situs inversus Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et