''Altınlarınızı Getirin'' Çağrısına Beklediği Geri Dönüşü Alamayan Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Yeni Finansal Ürün: Kur Korumalı Böbrek Mevduat Hesabı
Geçtiğimiz hafta duyurulan Altın Tasarruf sistemine vatandaşların pek ilgi göstermemesi üzerine harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni finansal ürününü duyurdu: Kur Korumalı Böbrek Mevduat Hesabı
Kur Korumalı Mevduat sistemiyle 2 ayda toplam döviz hesaplarının ancak %5 civarında bir bölümünün TL'ye geçmesinin ardından duyurulan "Altın Mevduat Sistemi"yle vatandaşlara "Altınlarınızı bize verin, eritip hazineye koyalım, lazım olunca size TL olarak geri verelim" önerisini getiren Bakanlık, şu ana dek "Mal mıyım ben? Niye öyle bir şey yapıyorum?" dışında bir geri dönüş almayı başaramamıştı.
Kur Korumalı Böbrek Mevduat Hesabı'nın duyurusu için düzenlenen basın toplantısında bu kez oldukça ümitli olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati, "Anadolumuzda 'bu milletten canını iste, parasını isteme' diye bir söz vardır. Geçtiğimiz birkaç ayda yaşadıklarımız bu sözün ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Bir şey kazanmadıysak bile tecrübe kazandık ve bildiğiniz gibi ekonomide gözlerden sonra en önemli 2. şey tecrübedir" derken, yeni finansal ürünle hedefin deri altındaki 2 böbrekten fazla olan 1 tanesini ekonomiye kazandırmak olduğunu kaydetti.
Basın toplantısına Kur Korumalı Böbrek Mevduat Hesabı'na dair ayrıntılı bir powerpoint sunumuyla devam eden Bakan Nebati'nin sunumundan öne çıkan başlıklarsa şöyle:
Soru 1: Vatandaşlar finansal sistem dışında tuttukları böbreklerini sisteme nasıl dahil edecek? Hangi kanallara teslim edecek?
Cevap: 2 böbreği bulunan vatandaşların böreklerinden biri bağlı bulundukları il ve ilçelerde görevli uzman cerrahlar tarafından hijyenik koşullarda çıkarılarak Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulanslar tarafından kamu bankalarında bu iş için özel üretilmiş soğutmalı kasalara aktarılarak muhafaza edilecek.
Soru 2: Sisteme teslim ettikleri böbreklerin değerlemesi nasıl yapılacak? Mağduriyetler nasıl önlenecek?
Cevap: Derialtı böbreklerin ekonomiye kazandırılması için önem arz eden böbrek değerleme
sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla organ kaçakçılarına bir seferleğine mahsus af çıkarılarak bu konudaki uzmanlıklarına başvurulacak. Resmi Görevli Organ Kaçakçıları ve Üroloji Uzmanlarından oluşan bir heyet böbreğin sağlık durumu ile serbest piyasadaki asgari değerini ABD doları cinsinden belirleyecektir..
Satışı gerçekleşen böbreklerin döviz karşılığı tutarı Merkez Bankası'nın güncel döviz kuru üzerinden TL'ye çevrilerek böbreğin sahibi olan vatandaş adına açılacak mevduat hesabına yatırılacaktır.
Soru 3: Kişiler teslim ettikleri böbrekler sistemde nasıl değerlendirecek? Hangi yatırım araçlarını tercih edebilecek ve getirisi nasıl hesaplanacak?
Cevap: Vatandaşlar sisteme girmeleri halinde aşağıdaki hesap türlerini tercih edebileceklerdir;
Böbrek Depo Hesapları
Böbrek Katılım Hesapları
Böbrek Dönüşümlü TL Mevduat
Böbrek Dönüşümlü TL Katılma Hesabı
Vatandaşın elde edeceği getiriler; sistem dahilinde seçmiş oldukları yatırım aracı ve bankaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilecektir. Sağlanacak ek avantajlar, ilgili bankalarca ve oluşturulacak platformlarda vatandaşlara duyurulacak
Ayrıca Böbrek Dönüşümlü TL Mevduat veya Katılma Hesaplarında TCMB düzenlemesi uyarınca hesaplanan getiriler elde edilecektir.
Soru 4: Satıştan vazgeçilmesi ya da böbreğin satılamaması durumunda fiziki olarak böbrek geri alınabilecek mi?
Cevap: Vatandaşlar sistem dahilinde böbreklerini teslim ettikten sonra satış gerçekleşmediği sürece isterlerse yine böbrek ya da böbreğin güncel değerini TL olarak geri alabileceklerdir. Böbreğini tekrar vücuduna naklettirmek isteyen vatandaşların bu işlem için ödeyecekleri cerrahi operasyon bedeli kendileri tarafından karşılanacaktır.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et