Bir Yıl Önce 7 TL'ye Aldığı Benzini Bugün 19 TL'ye Alan 25 Milyon Araç Sahibine ''Resmi TÜİK Enflasyonuna Muhalefet'' Soruşturması...
Hükümetin ''Enflasyonla Mücadele'' kapsamında hazırladığı yeni yasa tasarısıyla TÜİK tarafından onaylanmadan herhangi bir mecrada istatistiki veri yayınlayan kişi ve kurumlara 1 ile 3 yıl hapis cezası öngörülürken, açıklanan resmi enflasyona uymayanlar hakkında sıkı önlemler de şimdiden devreye alınmaya başlandı.
Uygulamanın ilk gününde geçen yıl 7 TL'ye aldıkları benzini bu yıl 19 TL'ye almak suretiyle TÜİK tarafından açıklanan %61 yıllık enflasyona aykırı bir şekilde %171 fiyat artışı bulan 25 milyon araç sürücüsü hakkında soruşturma açıldı.
"Onay almadan istatistik yayınlama ve devletin resmi kurumlarını itibarsızlaştırmaya çalışma" suçlamasıyla açılan soruşturmada, söz konusu 25 milyon araç sürücüsünün benzini nerelerden aldıklarının ve %171'lik fiyat artışı sonucuna hangi metodolojileri kullanarak vardıklarının tek tek inceleneceği belirtilirken, piyasadaki diğer ürünlere de %61'lik resmi enflasyona aykırı bir şekilde ücret ödeyenlerin belirlenmesi için soruşturmanın çapının ilerleyen günlerde daha da genişletileceği ifade edildi.
Konuyla ilgili olarak konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, enflasyonla mücadelenin psikolojik bir savaş olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Biz burada gecemizi gündüzümüze katarak enflasyonu düşürmeye çalışırken birilerinin çıkıp bu şekilde manuplatif fiyat artışları açıklamasıyla moral bozmasına sessiz kalmamız beklenmesin. TÜİK %61 enflasyon diyorsa o zaman vatandaşımız da o benzini geçen seneye göre o oranda bir artışla yaklaşık 12-13 TL'den alacak. Almayan hakkında da gereken işlem yapılacak.Satıcı farklı bir rakam isteyebilir. Ticaretin doğası böyledir ama o istedi diye sen tutup da benzine 19 TL verirsen o enflasyon tabii ki düşmez. Milletimizin de bu noktada biraz dirayetli olarak üzerine düşeni yapması lazım. Neticede pazarlık sünnettir..."
Enflasyona mücadelede esas önemli olan noktanın bir malı geçen seneye göre ne kadar pahalı olduğu değil, o pahalılığın sağda solda duyurulması olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan Nebati, son olarak şunları kaydetti:
"Diyelim ki pazarlık yaptınız ama karşı taraf geri adım atmadı. Geçen seneye göre 2-3 kat daha fazla para ödediniz. Bu benzin de olur, peynir de olur, domates de elektrik faturası da. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, eğer aradaki fark resmi TÜİK enflasyonundan fazlaysa o zaman sağda solda kaça aldığımızı söylemiyoruz. Çünkü senin o parayı verdiğini duyan bi başkası 'haa demek ki bunun fiyatı buymuş' diyip o da veriyor. Ondan sonra enflasyon %100 de olur 200 de olur. Biraz çenemizi tutabilirsek Allah'ın izniyle biz bu zinciri kıracağız da işte. Neyse hayırlısı..."
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et