Hangi Taşı Kaldırsan Altından Ayrı Bir Dolandırıcılık, Zimmet, Mafya, Rüşvet, Kara Para Aklama Hikayesinin Çıktığı Türkiye'nin Ekonomide ''Kör Tuttuğunu Öper (KTÖ) Modeli''ne Geçtiği Açıklandı...
Güzellik merkezlerinden futbol kulüplerine, sosyal medya ünlülerinden belediyelere, yargıdan emniyete kadar her taşın altından ayrı bir dolandırıcılık, rüşvet, zimmete para geçirme, mafya ve kara para aklama hikayesinin çıktığı Türkiye'nin ekonomide "Kör Tuttuğunu Öper (KTÖ) Modeli'ne geçtiği netlik kazandı...
Hemen her gün farklı sektörlerden farklı dolandırıcılık, haberlerinin geldiği, hakimler ve savcıların birbirlerini rüşvetçilikle suçladığı, İçişleri Bakanlığı'nın günde 2-3 kez "şu çeteyi çökerttik" şeklinde açıklama yaptığı, belediyelerin deprem yardımlarına, mafyanın iş insanlarının malına, hükümetinse canı istediği herkesin malına çöktüğü Türkiye, bugün de güne Arda Turan ve çok sayıda ünlü futbolcunun bir bankacı tarafından dolandırıldığı davanın hikayesiyle uyanırken, henüz birileri tarafından dolandırılmamış ya da birilerini dolandırmamış kişi sayısı da toplam nüfusun %6'sına kadar gerilemiş durumda.
Konuyla ilgili olarak ekonomi uzmanları tarafından yapılan açıklamada ise gelinen durumun çöken adalet sistemi ve yüksek enflasyonla birlikte yaşanan fakirleşmenin doğal bir sonucu olduğuna işaret edilerek, bunun da bir çeşit ekonomik model olarak kabul edilebileceğine ifade edildi.
Ekonomik literatüründe "Kör Tuttuğunu Öper (KTÖ) Modeli" olarak geçen sistemin ilk bakışta kaotik bir durum olarak algılanabileceğini ancak bunun yanıltıcı olduğunu dile getiren uzmanlar, yakından bakıldığında ise Türkiye'de vahşi doğadakine benzer bir doğal seleksiyon süreci yaşandığının net bir şekilde görülebileceğini belirtiyorlar..
"Ekonomi sınırlı kaynakları var olan nüfus için en verimli şekilde kullanma sanatıdır. Peki herhangi bir anayasal düzen ya da can ve mal güvenliğinin bulunmadığı vahşi doğada bu süreç nasıl işliyor? Yaşadığı ortama daha iyi adapte olan ve rakiplerinin zaaflarından faydalanmayı başaran türler diğerlerini elimine ederek bu kaynaklardan faydalanmaya hak kazanıyor. Doğada dolandırmak ya da suç işlemek diye bir kavram yok. Gidip de et yiyen bir bitkiye 'sen renkli çiçeğinle bu böceği kandırıp yemişsin' diye dava açamazsınız. Doğal seleksiyon der geçersiniz. Ülkemizi de artık eski alışkanlıkları bir kenara bırakıp bu anlayışa göre değerlendirmek gerekiyor" diyen uzmanlar, bu açıdan ortalama bir Amazon ormanından farkı olmayan Türkiye'nin de benzer bir ekonomik modelle yoluna devam etmesinin son derece normal bir gelişme olduğuna dikkat çekiyorlar.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et