Sağlık Bakanlığı En Son İsveç'te Görülen Maymun Çiçeği Virüsünün Türkiye'ye Gelmesini Beklemiyor: ''Virüs olması geri zekalı olduğu anlamına gelmez..."
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da hızla yayılan yeni maymun çiçeği virüsü (mpox) türü nedeniyle “küresel acil durum” ilan ederken, son olarak İsveç'te görülen virüsle ilgili Sağlık Bakanlığı'ndan da kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama geldi...
Maymun çiçeği virüsünün Türkiye'den önce İsveç'te görülmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Mülteciler için bir geri kabul anlaşmamız var evet ama bildiğim kadarıyla virüsleri kapsamıyor o antlaşma" derken, bu durumda virüsün ancak kendi rızasıyla İsveç'ten Türkiye'ye gelebileceğini, onun da normal şartlar altında pek mümkün olmadığını ifade etti.
"Virüs de olsa yine de kendine göre bir bilinç yapısı var. Tek hücreli bir canlı olması geri zekalı olduğu anlamına gelmiyor yani" diyen Bakan Memişoğlu, asgari bir bilişsel sisteme sahip herhangi bir canlının Avrupa'dan hele de İsveç'ten kalkıp da Türkiye'ye gelmeyeceğine dikkat çekti.
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aycan Cemilgen de Türkiye'nin maymun çiçeği virüsü konusunda endişelenmesine gerek olmadığının altını çizerken, "Ülkemizin anayasal düzeni olmayan, her alanda terör ve mafyanın hakim olduğu, ekonomisi çökmüş, yargısı çürümüş, dört bir yanı alev alev yanan, mülteci işgali altında bir uyuşturucu cenneti olması bu noktada büyük bir avantaj haline gelmiş olabilir" sözleriyle kamuoyunu rahatlatacak mesajlar verdi.
Virüslerin en önemli özelliğinin hayatta kalma içgüdüsü olduğunu söyleyen Cemilgen, "Bu virüs de Afrika'dan çıkarak doğrudan en yakın medeniyet olan Avrupa'ya ulaşıyor. Afganistan'dan ya da Suriye'den ya da Ortadoğu'daki herhangi bir diğer bok çukurundan çıkmış olsa ilk rotası mecburen can ve mal güvenliğinin bulunmadığı Türkiye olurdu ama çok şükür ona gerek kalmadan kendini İsveç'e atmış." derken, kendisinin de benzer bir içgüdüyle 3 yıl önce ailesini de alarak Almanya'ya göç ettiğini, o yüzden virüsle empati kurmakta zorlanmadığını dile getirdi.
Cemilgen, gelinen noktada Türkiye için tek bir risk bulunduğunu belirtirken "Tabii bu söylediklerim maymun çiçeği virüsünün aynı zamanda bir uyuşturucu baronu olmadığı kabulune dayanıyor. Tıpta çok sık rastlanan bir durum değil ama küçük bir ihtimal de olsa öyle bir durum varsa virüs vatandaşlık satın almak yoluyla Türkiye'ye gelebilir." sözleriyle çok da fazla rehavete kapılmadan gereken önlemlerin alınması konusunda uyarılarda bulundu.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et