‘‘Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz’’ Sözlerinin Ardından ‘‘Paşam bu öğleden sonra tatil mi?’’ Sorusunu Gündeme Taşıyan 1. Meclis'in Cesur İsmi Nejat Bey, Mezarı Başında Anıldı...
Türkiye, bir 28 Ekim’de daha yarım gün çalışmanın coşkusunu yaşarken vatandaşlar kendilerine bu tatili hediye eden 1. Meclis’in cesur ismi Bilecik Mebusu Nejat Kerim Bey’i unutmadı. 1972 yılında kaybettiğimiz kıymetli devlet adamı Bilecik’teki mezarının başında dualar ve “Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Nejat Kerim Bey!” sloganlarıyla anıldı.
Ona borçluyuz…
28 Ekim’in yarım gün tatil olması için verdiği mücadeleyle bugünlere ışık tutan 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önemli siması Nejat Kerim Bey’in anmasında torunu Hikmet Kerimoğlu ilk konuşmayı gerçekleştirdi. “Rahmetli dedem, Cumhuriyet tarihinin batılı anlamda ilk üşengeci olmasının yanı sıra Atatürk’ün sofrasında kimilerine göre densiz gelen cesurca konuşmalara da imza atmış mühim bir şahsiyettir” diyen Kerimoğlu, bugün Türkiye’deki birçok resmi tatilin fitilini de Nejat Bey’in ateşlediğini kaydetti.
Gururu yüzünden okunan Hikmet Kerimoğlu'nun “Belki bu ülke dedeme hakettiği kıymeti çok geç verdi ama olsun, biz küskün değiliz. Bugün şu yarım gün tatille birlikte birçok resmi tatili ona borçlu olduğumuzu bilenlerin hayır duaları bize yeter” sözleri de anma töreninde hazır bulunan yakınları ve sevenleri tarafından uzun süre alkışlandı.
Karanfil bıraktılar
Hikmet Kerimoğlu’nun konuşmasının bir miktar uzaması üzerineyse kitlenin içerisinde yavaş yavaş “Birader tatil yarım gün zaten, anlattıkça anlattı bu da… Ohoo bak meşrutiyet diyor hala” mırıldanmaları yükselmeye başladı. Akıllıca davranarak mezarlık çıkışına yakın saf tutan vatandaşlar bir bir ayrılırken, öndekiler de mezara karanfiller atarak çıkışa yöneldiler. Haber yayına hazırlandığı esnada Kerimoğlu’nun “Buradan dedemin müzeevine geçicez, mevlütümüz var… Yer miyiz birer kıymalı pide?” şeklindeki ısrarları sürmekteydi.
İşte Nejat Kerim Bey’in mücadelesi
Tüm Türkiye’nin saygıyla andığı Nejat Ekrem Bey’in verdiği 28 Ekim mücadelesiyse tarih kitaplarına girecek cinsten. İşte o gün ve sonrasında yaşananlar:
28 Ekim 1923 günü Atatürk'ün Çankaya Köşkü'nde topladığı bir grup mebusa yarın cumhuriyeti ilan edeceğini açıklamasının ardından söz alan Nejat Kerim Bey, “Paşam o zaman bugün yarım gün di mi? Öğleden sonra tatildir heralde?” sorusunu yöneltti. Bu öneri ilk anda Mustafa Kemal tarafından “Efendiler onu sonra düşünürüz, seneye falan artık. İlk günden ne tatili çocuk? İşimiz gücümüz var” sözleriyle reddedilse de Nejat Kerim Bey yılmayarak 1924 yılında 29 Ekim'den 1 hafta önce konuyu bir meclis oturumunda tekrar gündeme getirdi.
Meclis kürsüsünde söz alan Nejat Kerim Bey'in "Sayın Reis-i Cumhur'um, kıymetli mebus arkadaşlar. Bizim bir tatil işi vardı. Unutmadan onu da bir konuşsak mı?" sözleriyle gündeme getirdiği konu, başta pek fazla ilgi çekmezken, 28 Ekim'in o yıl perşembeye denk geldiğinin fark edilmesiyle birlikte teklif alkışlar arasında oybirliğiyle kabul edildi.
Fikirleriyle ışık oldu
Bu hamlesinin kabul görmesiyle birlikte kendine güveni iyice yerine gelen Nejat Kerim Bey, mebusluk süresi boyunca 19 Mayıs, 23 Nisan için de yarım günlük tatiller kopararak vatana hizmet etmeyi sürdürdü. Salı gününe denk gelen ilk Ramazan Bayramı tatilinin pazartesiyle birleştirilmesi için verdiği mücadelede o dönem başarılı olamasa da, ilk kıvılcımlarını yaktığı bu fikir daha sonra 1953 yılında Demokrat Parti döneminde hayata geçirilebildi.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et