Altı Nokta Körler Derneği'nde "Otantik Müzik Eğitimi" Günleri
Halkın artık eskisi gibi kendilerine ilgi göstermediğinden yakınan Altı Nokta Körler Derneği, daha fazla dikkat çekmek adına üyelerine "Otantik Müzik Aletleri Eğitimi" vermeyi kararlaştırdı. Buna göre görme engelli vatandaşlarımız artık sokaklarda sadece org, flüt ve saz değil; sitar, sipsi ve santur gibi aletler de çalabilecekler.
Sokakta müzik yapan görme engelli vatandaşlarımızın gelirlerinin artırılması için uzun zamandır çalışmalarını sürdüren Altı Nokta Körler Derneği Kültür Kolu Başkanı Ersin Özbükey, dün öğlen saatlerinde yaptığı basın açıklamasıyla derneğin bu konudaki faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
"İtiraf Edelim, Biraz Sinir Bozucu Olmaya Başlamıştık"
Konuşmasına, dernek bünyesinde faaliyet gösteren görme engelli sokak müzisyenlerinin artık çağa ayak uydurması gerektiğinin altını çizerek başlayan Özbükey, "Öncelikle şunu kabul etmek gerekiyor; sokaktaki vatandaş orga, blok flüte ve saza doymuş durumda, halkımız artık yeni bir şeyler duymak istiyor" sözleriyle köklü bir değişim zamanının çoktan geldiğini vurguladı. "Vatandaşlarımız ayıp olmasın diye bize belli etmemeye çalışsalar da hislerimiz kuvvetli olduğu için anlıyoruz, uzun süredir basbayağı sinir oluyorlar yaptığımız müziğe. E ama yani olunmayacak gibi de değil, sene olmuş 2010 daha ne blok flütü artık?!" diyen Özbükey, görme engelli sokak müzisyenlerinin gelirlerinde son yıllarda yaşanan trajik düşüşün de bu konuda önemli bir gösterge olduğunu belirtti.
Kıyafetlerde de Revizyona Gidiliyor
Değişimin sadece yeni müzik aletleriyle sınırlı kalmadığının da üzerinde duran Kültür Kolu Başkanı, yeni enstrümanlara uygun giyim tarzını üyelerine benimseterek görme engelli müzisyenlerimize birer Kemalettin Tuğcu karakteri havası veren, kumaş pantolon ve ceket üzerine kurulmuş eski geleneksel tarzın da terkedileceğinin müjdesini verdi. Üyelerine özellikle Taksim, Tünel civarında otantik müzik yapan sokak müzisyenlerininkine benzer şekilde, doğal, hafif ve rahat kumaşlardan yapılmış işlemeli pantolonlar, şile bezinden gömlekler ve bandanalar içeren yeni bir giyim tarzı benimsetmeye çalıştıklarını belirten Özbükey, saçları musait durumda olan görme engelli müzisyenler için rasta seçeneğinin de gündemlerinde olduğunu söyledi."Değişimin Sancılarını da Yaşadık"
Konuşmasında değişim sürecinin zorluklarına da değinen Özbükey, gelenekçi bazı görme engelli müzisyenlerin orga dahi geçmeyi reddedip blok flüt çalmakta ısrar ettiklerini de üzülerek ifade etti. Ancak her şeye rağmen kayda değer bir ilerleme sağladıklarının altını çizen Özbükey, "üyelerimiz özellikle Şile bezini giydikten sonra o kadar ferahladılar ki, 40 yıllık otantik sokak müzisyenleri gibi rahat tavırlar sergilediler, sonra da sitar ve santur öğrenmek için sıraya girdiler. Hatta şunu da söyliyeyim, pandomim yapmaya bile hazır olan hem yetenekli, hem yeniliğe açık üyelerimiz var." diyerek önümüzdeki günlerde sokakların çok daha renkleneceğine dair ipuçları verdi.facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et