Nasıl Yaratıldı, Kimleri Ne Kadar Zengin Etti? Pokemon Go Ekonomisi'ne Giriş-101
Dünya sanal gerçeklik teknolojisini konuşurken tüm bu muhabbetlerin içine edip şakkadanak gündeme oturan Pokemon Go “bırakın sanalı, AR (Zenginleştirilmiş gerçeklik) diye bi şey var çok acaip!" dedi ve sazı eline aldı. Peki tarihe geçen bu şahane oyun nasıl ortaya çıktı…
Pokemon Go nasıl yaratıldı?
Her şey bir şaka projesi ile başladı. Google’da haritalar yöneticisi olarak çalışan Tatsuo Nomura, Nintendo’ya “Pokemon Challenge” adında bir proje sundu. Sonra “Google haritasına sizin bücürleri entegre edebilir miyiz?” diye yola çıktılar. Fikir gelişti, büyüdü ve Tatsuo “ben ne yapıyorum burada arkadaş” deyip, bir aydınlanma ile Google’daki şahane kariyerini sonlandırarak Niantic Games’teki proje koltuğuna oturdu. 2013 yılının sonlarına doğru Nintendo ile oyunu geliştirmeye koyuldular. Tam gelişemese de bugün elimizdeki Pokemon oyununu yarattılar.
Peki ya rakamlar ne alemde?
Oyun resmi olarak sadece 3 ülkede çıktı; Avusturalya, Yeni Zelanda ve Amerika. Fakat veriler sadece 3 ülkeden gelmedi…
Çıktığı gün Amerika’daki tüm Android cihazların %5.16’sına yüklendi. Bu rakam Yeni Zelanda’da %16, Avusturalya’da %6.6
“Musaitseniz bu akşam bi sevişelim mi?” uygulaması olan Tinder’dan daha fazla indirildi
Amerika’daki tüm gençlerin %60’ı bu oyunu oynuyor.
Oyuncular günlük olarak ortalama 43 dakika 23 saniye Pokemon Go oynuyor. Bu Whatsapp, Instagram, snapchat ve Messenger uygulamalarının ortalama sürelerinden daha fazla
Oyuncuların yaş aralığı %22’si (13-17), %46’sı (18-29), %25’i (30-50) ve %6’sı (50+)
Bu büyük kitlenin %37’si erkek %63’ü kadın oyunculardan oluşuyor
Resmi bölgelerden kayıtlı 77 milyon kullanıcısı var. Buz dağının alt tarafının ise bunun birkaç katı büyüklüğünde olduğunu söyleyelim.
Günlük aktif kullanıcısı ise 25 milyon
Nintendo şirketinin hisselerinde oyun çıktıktan 5 gün sonra 9 milyar dolar artış oldu
Oyunun gelişim sürecinde 30 milyon dolar yatırım yapıldı
4.9 milyon dolar ile ilk 13 saatte ABD’de tarihin en çok hasılatını elde eden uygulaması oldu. Şuana kadar 200 milyon dolar gelir elde etti. Daha beta aşamasında ve 3 ülkede legalken…
Henüz 3 ülkede legal demişken, illegal tarafta işler nasıl?
Valla çok şükür iyi. Sağ olsun Niantic oyunu bir hayli eksik piyasaya sürdüğü ve önlem alma konusunda yetersiz olduğu için ortalıkta envai çeşit hilesi hurdası dönüyor. Yapımcılar kadar olmasa bile onlar da bu işten yancı kontenjanında nemalananlar…
Nox - Bluestacks
Android cihazlarınızdaki yani mobil aletteki işlerinizi bilgisayar başında yapabilmenizi sağlayan uygulamalar. Mobil oyunu minicik ekranda oynamak istemiyorsan burada bilgisayar oyunu gibi oynayabiliyorsun. Durum böyle olunca Pokemon Go oyuncularıyla onlar da tanıştı. Fake GPS falan derken 16 milyona yakın kullanıcıya ulaştılar. Evet, durduk yere zengin oldular…
FakeGPS Smooth IOS
Yok abi o kadar da değil deyip telefondan fakeGPS işine girenlerin 1 numaralı uygulaması. IOS’ta 2.69’a satılan bu uygulama bir anda popüler oldu. Allala? Neden acaba?
Powerbank üreticileri
Zaten hali hazırda telefon bağımlısı insanların imdadına yetişen bir teknolojiydi. Şimdi ise olmazsa olmazlar arasına girdi. Pokemon Go oynuyorsan ve hileci değilsen bunlardan bir tane şart oldu. Yani onlar da güzel iş yapıyor bu ara…
Pokesnipers, Pokevision, Poke ZZ gibi siteler
FakeGPS ve yukarıda bahsettiğimiz uygulamaların patlaması ile Google harita sistemi ilk kez bu kadar illegal bir işe alet oldu. Her yerde bu ve benzeri Pokespawn siteleri var. İstediğiniz Pokemon’un açık adresleri bulunuyor. Gidip evinden aldırabilirsiniz yani…
Central park esnafı
Amerika’nın ünlü yerlerinden biri. Pokemon yokken de duymuştuk buraları. Bizde de var Merkez park diye bi yer ama Bağcılar'da, çoluk çocuk mesken tutmuş. Velhasıl, ender Pokemon’ların ve Lure dolu Pokestop’ların mekanı. Günlük ortalama 250bin genç buraya Pokemon avlamaya geliyor. Yani anlayacağınız oralar hep hotdog’cı falan oldu. Türkiye’de de Göztepe parkı şahane…
Elo boost siteleri
FakeGPS ve bilumum hileleri bırakın adamlar bu işin botunu geliştirmiş. Veriyorsun hesabını, basıyorsun parayı bugün git yarın gel diyorlar. Alıyorsun 30 level hesabı. İçinde bir sürü ender Pokemon, sonra Ash Ketchum Esenyurt şubesi gibi havalara giriyorsun. Emekçilerin hakkını yediğin gibi durduk yere milleti zengin ediyorsun…
Nintendo
Yukarıda da bahsetmiştik. Pokemon Go’yu kendi yapmadı ama yapmış kadar oldu. Şirket değeri 5 gün içinde 9 milyar dolar arttı. Tatsumi Kimishima, bugün şirketi satıp gitse 3-5 tane daha Nintendo kurar yani.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et