Mortal Kombat'tan CS'ye... Grafikleri Ve Mekanikleriyle Elimizde Büyüyen, Gözümüzün Önünde Evrilen 10 Oyun…
Oyun tarihi işlenmekle bitmeyen bir konu. Bu hafta ise şu eskimeyen oyun serilerine kısaca bir değinelim dedik. Çocukluğumuzda tanıştığımız “eşek kadar olduk hala oynuyoruz” dediğimiz şu oyunlar. Mortal Kombat, Need For Speed, Call Of Duty ve diğerleri… Kimisi çıktığı yıllarda bir devrim yaratmış kimisi de işlediği konuyla efsaneleşmiş. Sonra çok tutunca bir seri olarak 1-2-3-4 diye devam etmiş. 10 küsür yıllık serüvenlerinde değişen sadece konusu olmamış. Grafikleri, mekanikleri ve genel duruşu da epey bir değişmiş. Bugünkü konumuz, grafikleriyle canlı canlı gözümüzün önünde evrilen 10 oyun…
1. Mortal Kombat
Belki de bu listenin en çok gelişim kaydeden, ağızları açık bırakan oyunlarından biri. İlk çıktığı günlerde de oldukça sert bir dövüş oyunuydu. Diğer muadillerine göre Fatality’si, kanı, vahşeti bitmeyen bir oyundu. Ama grafiklerden çok bir şey anlamıyorduk. Şimdi gerçeğe bu kadar yakınken bazen midemiz kaldırmıyor… (Fakat iyi gelişti.)
2. Need For Speed
Bitmeyen yarış oyunu yapmışlar resmen. Tarihte eskimeyen ilk çıktığı günden beri sürekli zirvede kalmayı başarabilen bir oyun. Bunun da en büyük sebebi EA’nın oyun geliştirici stüdyolarında zaman zaman yaptığı değişiklik hamleleri ile rakiplerinin gerisinde kalmama savaşıydı. Forza, Grand Turismo gibi rakiplerin yanında 20 yıllık bir ismi korumak kolay değildi. Onca yol sonra Ghost Games ile Need For Speed eski ismine, özüne döndü. Eleştirilse de grafikleri ve mekanikleri ile hala bizleri heyecanlandırmaya devam ediyor….
3. Call Of Duty
Birisi eleştiri mi dedi? Sanırım bu kulvarda en çok eleştiriye maruz kalan isimlerden biri Call Of Duty. İşlediği konular ve dinamikleri ile CoD2 ile efsaneleşmiş, MW serisi ile modern dünyanın tadına varmamızı sağlamış sonra da kendisini yinelemekten, fazla modernleşmekten CoD ismini biraz hırpalamıştı. Uzayda geçen son oyunu ile de tarihin en büyük eleştiri yağmuruna maruz kaldı. Fakat grafik konusunda epey yol almayı başardı. Teknoloji gelişiyor tabii. Arkasında Infinity Ward, Treyarch, Activison var. O kadar da gelişsin bir zahmet…
4. GTA
Bir dönem internet cafecilerini zengin etmiş oyunlarından biri kendisi. İsmiyle, konusuyla, devasa dünyasıyla efsaneleşmiş serilerden biri. Her oyunun ayrı bir ivme ile büyümesine devam ediyor. Rockstar ismini en iyi temsil eden yapım. Yıllar içinde onun evrimi de gözle görülür bir artış gösterdi. 2008’e kadar Capcom ile yoluna devam eden seri sonrasında Toronto ofisinin de yardımlarıyla şahane bir eser dönüştü. Şimdi grafikleri ve mekanikleri ile geldiği nokta göz yaşartıcı. Yürü be GTA!
5. The Sims
Ailemizin gerçek yaşam simülasyonu Sims. Türünün ilk örneği mi emin değilim ama en iyisi olduğuna eminim. Yıllarca bug’ları ve saçmalıklarıyla uğraşmış olsak da bize gerçek hayatı bilgisayarda yaşatmak konusunda epey başarılıydı. 2000 yılından beri serinin geliştiricisi Maxis Studio. SimCity ile birlikte yıllardır gelişen mekanikleri ve grafikleri ile zirvede. Özellikle SimCity’nin 500 çeşit rakibi olmasına rağmen hala göz bebeğimiz SimCity. Geliş, büyü çocuklarımız da oynasın Sim’lerin dünyasını…
6. NBA Live
Basketbol oyunları tarihine en ön sırada yer alan bir seri. İlk oyununu 1995 yılında pixel pixel MS-DOS, Genesis, Super NES platformları için çıkarmıştı. Super NES’in patladığı oyunlardan biriydi. Grafik olarak şahane değildi belki ama o yıllarda basketbol bir başka şahaneydi. Kapakta da o senenin finali olan Knicks vs Spurs vardı. Bugün oyunun grafik olarak geldiği nokta “daha neyi geliştireceksiniz abiii” noktasında. Terleyen oyuncular, kişiye özel kas grafikleri, her oyunun kişisel atış teknikleri falan derken oyun bambaşka bir yere geldi. Bundan 10 sene sonrasını düşünemiyorum…
7. FIFA
Evet, FIFA sonunda tribün olayını çözdü. Daha mantıklı farklı farklı renklerde giyinebilen, duruma göre tezahürat edebilen yapay zekası biraz daha geliştirilmiş bir seyirci yapabildi. Konami ile devam eden savaşında her yıl üzerine bir şeyler katarak devam etmek zorundaydı. Doğal olarak bu grafiklerle başladı. Grafik işini hallettikten sonra oyun mekaniklerine de el attılar. Son 3 senedir de “piyasanın en iyi futbol oyunu” diyebiliriz kendileri için.
8. Battlefield
Listenin en çok gelişim gösteren serilerinden biri. 2004 yılında çıkan ilk oyunu CoD2 kadar iyiydi. BF 1942, serinin en sevilen oyunlarından biriydi. Pek çok savaş silahını, araç gerecini kullanabildiğin farklı bir oyundu. Sonrasında da gelişimi bambaşka bir hızda devam etti. FPS türünde bir simülasyona dönüşerek rakipleri ile arasındaki farkı hızla açtı. Bug’ları ve mantık hataları eleştirildiği en büyük husustu. Fakat son çıkan Battlefield 1 ile tarihin en iyi oyunlarından biri olmayı başardı….
9. Counter-Strike
Tarihin en çok oynanan ve aradan geçen onca zaman sonra bile hala dünyanın en popüler oyunlarından biri olmayı başaran bir başyapıt. Başyapıt deyince, orasında burasında bir sürü detay bekliyorsunuz biliyorum ama bu o kulvarda değil. CS, kendi halinde başka bir bir oyun. Neyse övgü seansını bitirelim ve konumuza dönelim. Half-Life’a bir mod olarak geldiği 1999 senesinde grafikleri ve Assault haritasında saçma bug’ları ile pek iç açıcı olmasa da 1.5 sürümü ile gönüllerde taht kurmayı başardı. Sonrasında Source ile zamane grafiklerine uyum sağlamak istedi ama kitleyi korumayı başaramadı. Millet 1.6 ile devam etti. Şimdiyse CS:GO ile bir milad yaşayan oyun, hem grafik olarak hem mekanik olarak yeni neslin gözdesi olmayı ve namını yürütmeyi başarıyor…
10. Medal of Honor
“Konsolda FPS mi olur kardeşim” diye serzenişlere maruz kalan ilk FPS oyunuydu sanırım. 2. Dünya Savaşı konulu yığınla oyun yapılırken aradan sıyrılıp kaliteli bir yapım olarak karşımıza çıkmayı başarmıştır. Serinin bir çok oyunu ilginç bir şekilde birbirine yakın bir başarı sağlamıştır. Airborne ise unutulmazlar arasında. Son çıkan Medal of Honor: Warfighter ise, daha giriş sahnesinde grafik konusunda bizleri doyurmayı başarmış bir yapım.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et