Sizi Birkaç Saat İçinde Çiftçi, Pilot Ya da Kamyoncu Yapabilecek En Eğlenceli 5 Simülasyon Oyunu
Hepimizin çocukken hayalini kurduğu meslekler vardı. Kimimiz büyüyünce pilot olacaktı, kimimiz futbolcu, kimimiz kamyon şoförü. Lakin evet, önemli bir kısmımız kendimizi bir ofiste, ekran karşısında excel'e bakaren bulduk. İşte tam bu noktada simülasyon oyunları devreye girdi ve "alın biraz nefsiniz körelsin" diyerek bize yapamadığımız işler için ufak bir teselli verdiler… Bu hafta sizlere muhtemelen hayatınızın geri kalanı boyunca yapamayacağınız işleri deneyimleme fırsatı sunan bu oyunlara bir bakalım dedik. İçinizdeki kamyoncuya selam eder, detaylı ve gerçekçi sunumları ile en eğlenceli 5 simülasyon oyununu gururla sunarız...
1. Euro Truck Serisi
Bir kamyoncunun hikayesi adlı eserimizde yok yok. Gerçek hayatta bir kamyoncu olsanız bile karşılaşamayacağınız türden pek çok şey bu oyunda var. Kamyonculuk biraz sıkıcı ve zor bir meslek olarak görünse de American Truck belgesellerini izleyince “vay be kamyoncu mu olsam” diyor insan. Velhasıl oyunda kamyoncu olmaya öncelikle şoför olarak başlıyoruz. Anlaştığınız şirketlerin kamyonları ile yük taşıyıp karşılığında para alıyorsunuz. Beğenmediğin kamyoncu senin benim 1 ayda kazanamadığımız paraları alıyor orası ayrı. Sonra kredi çekip kendi kamyonunuzu alıyorsunuz. Biz ona çekici diyoruz. Sonra daha çok para kazanıp daha büyük bir kamyon, daha büyük bir hangar, kamyonları sürecek işçi falan derken "bir şirket kurmuşum aklın oynar" durumuna geliyorsunuz.
Trafik kurallarına uymak, taşıdığın yüke göre hassas taşımacılık yapmak, uzun yolculuklarda uykunun gelmesi, haritaların gerçeğe dayanılarak ölçekli yapılmış olması, kamyonların genel mekaniği ve görüntüsünün gerçeğe çok yakın olması başlıca detayları. Ve evet, bir kamyoncu olmak isteseydiniz önce bu oyunu oynamanız gerekebilirdi. Bir de kolsuz beyaz atlet tabii. Onsuz olmaz…
2. Microsoft Flight Simulator Serisi
Pek çok insanın çocukken pilot olmak hayallerini süslemiştir. Yıllardır kendileri için "ne paralar kazanıyordur olum bunlar” gibi pek çok söylenti dolaşsa da işin içinde olmanın ne kadar zor olduğunu kimse bilmez. Bu yüzden bir pilotun maaşını düşünmekten önce pilot olma hissini ve tecrübesini en iyi yaşatan oyun olarak Microsoft Flight Simulator X’i oynamanızı tavsiye ederiz. Zira 250 kişilik bir yolcu uçağını kaldırırken yaşadığınız sitres biraz fazla gelebilir...
Oyunda yer alan pek çok model uçaktan biriyle uçmanız mümkün. Her farklı modelde öğrenmeniz gereken teknikler ve kullanmanız gereken kabin farklı. En basitinden başlayıp havada durmayı öğrendikten sonra, işin en zor kısmı olan iniş kalkış mekaniklerine geçiş yapıyorsunuz. Hava şartları, cephelerden esen rüzgarın şiddeti, kanattaki flapların ne kadar indirileceği, hızınızı ne kadara sabitlemeniz gerektiği, dünyanın doğusuna giderken tek rakamlı irtifada, batıya gidiyorsanız çift rakamlı irtifada uçmanız gerektiği, bir boing 747’nin kaç ton yakıt alabildiğini vb pek çok detayı en gerçekçi şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Ağır İngilizcesi ile biraz zorlasa da uçak tutkusu olan bir adam tüm bu zorlukların üstesinden gelebiliyor. İşin ürkütücü kısmı; bu oyunu tam teşekkürlü oynayabiliyor iseniz birkaç uygulamalı dersten sonra küçük bir uçağı gerçek hayatta uçurabilecek seviyeye gelebiliyorsunuz. Çünkü o kadar detaylı!
3. Farming Simulator Serisi
“Çiftçi olmayı kim ister abi” demeyin. Farmvill’in kaç milyon kullanıcısı olduğunu biliyor musunuz? Ya da Farming Simulator’ün başarılarını? Sonuçta bugün karnımız doyuyorsa toprağı işlemesini bilen çiftçiler sayesinde. O yüzden gelip şu tırpanın ucundan bir tutu verin bakalım…
Evet, tarım ve hayvancılık oyunları üzerine yapılmış en iyi oyun olabilir. Oyunda pek çok detay bulunuyor. Bu detayları, incelikleri öğretmek konusunda oyun biraz zayıf kalsa da kör topal ilerliyoruz bir şekilde. Oyunun size verdiği bir alanda çiftçilik yapmaya başlıyor, kazandığınız para ile küçük ve büyük baş hayvanlık işine girebiliyorsunuz. İşleri her geçen büyüterek araç gereç satın almaya başladığınızda keyifli dakikalar başlıyor. Çeşit çeşit sebze, meyve, çeşit çeşit hayvan ve biraz da emek ile koca bir çiftliğin sahibi olmanız mümkün.
Oyun gerçek zamanlı ilerlemese de bir zamanlama sistemi var. Bunu hızlandırmak ya da kısaltmak elinizde. Aldığınız tarım araçları ile daha hızlı para kazanabilir zamanı iyi kullanarak memleket topraklarının yarısına sahip olabilirsiniz. Tabii amacımız kapitalist bir yaklaşım değil. Çiftçiyiz, emekçiyiz, işimiz torpakla… Velhasıl her yeni oyunda kendini geliştiren bu simülasyon ile oldukça gerçekçi deneyimler yaşamanız mümkün. Yeni grafikleri de şahane. Oyun sonunda balkona bir saksı ayarlayıp domates ekmeye başlayabilirsiniz benim gibi…
4. Car Mechanic Simulator Serisi
"Tulumları giyip bir araç tamir etmediğimiz kalmıştı" diyorsanız onu da yapıyoruz arkadaşlar. Car Mechanic serisi ile araç motorları ve mekanikleri konusunda gerçek hayatta öğrenemeyeceğiniz kadar bilgiyi öğrenebilirsiniz. Bildiğiniz gibi araba sürmek ayrı bir tutku, araçtan anlamak ayrı bir tutku. Burada modifiye spor otomobiller, mini etekli kızlar, cam gibi pistler yok. Birkaç tulum, bir sürü yağ içinde alet edevat ve zamanında teslim edilmesini bekleyen kıl müşteriler var. Allah’tan tamirhane şıkır şıkır…
Bir tamirhanemiz var ve biz de tamirciyiz. Telefonla iş geliyor ve işi inceledikten sonra kabul ediyor ve reddediyoruz. Araç geldiğinde nesi var nesi yok şöyle bir bakabileceğiniz arayüzle karşılaşıyorsunuz. Sonra tek tek ilgili bölümleri söküp çıkarıyoruz. Araçta gereken parçalar, sende mevcut mu, kaç adet kalmış, ne kadar sürede yapman lazım falan her şey yazıyor. Her yeni görevde bir eğitim bölümü var. Bu eğitimlerden geçtikten sonra tam olarak tamir işine girebiliyorsun. Bir şeyler tamir etmek ve tüm bu detayları öğrenmek müthiş keyifli. Hele yeni oyundaki şahane grafiklerle bu iş oldukça gerçekçi bir hal almış. Türkçe dil desteği ve indirilebilir lüks araba seçenekleri ile CM15 gayet hoş bir simülasyon diyebiliriz. Ayrıca gerçek hayatta lazım olacak bazı bilgileri buradan öğrenmeniz de mümkün. Her erkek biraz arabadan anlaması lazım mantığından yola çıkarsak oyunun sizin üzerindeki emeği bir hayli fazla olacak…
Bonus: Bu hayatta ben ne yapıyorum lan acaba diyenler için: Sims
Sims dünyasını duymayanınız kalmamıştır di mi? Bir de bunun Simcity olanı var. Envai çeşit sürümü çıkarıldı. Çok sevildi çok oynandı. Gerçek yaşam simülasyonu sınıfında en iyisi diyebiliriz. Bug’ları biraz fazla olsa da içeriği oldukça detaylı. İster insanlardan uzakta ister sevimli bir mahallede kurduğunuz hayat üzerine işleyen bir konu var. Tabii başkasının yanında da yaşayabilirsiniz fakat tahmin edeceğiniz üzre öylesi pek hoş olmuyor.
Önce bir eve taşınıyor, kıt kanaat geçinme telaşı içinde kıvranırken internette gördüğünüz iş ilanları ile hayatınız değişebiliyor. Oradan kazandığınız para ile evi geçindiriyor, sevgili yapıyor, ev araba olaylarına girebiliyorsunuz. Evin iç dizaynından bahçesine kadar binlerce detay bulunmakta. Her bir malzemeyi, parçayı tek tek satın alıyor evinizi daha yaşanabilir bir yere çeviriyorsunuz. Hayatını sürdürmede yardımcı olduğunuz karakterinizin temel ihtiyaçları da gerçek hayattaki gibi. Aşık oluyor, mutlu oluyor, üzülüyor, oraya buraya işiyor (biz yapmasak da o yapabiliyor), evinde partiler veriyor… Kısaca temel duygularını yaşayabilmesi için ve mutlu olabilmesi için epey bir detayla uğraşıp onun mutluluğu için her şeyi yapmanız gerekiyor. Sosyal çevre, evlenince başkasının evine taşınma, eşyaları komple yenileme, eve gelen faturalar falan her şey dahil oyuna. Gerçek hayatta bakkala gitmeye üşenen arkadaşlar Sims dünyasında harikalar yaratabiliyor ya en çok onu seviyorum. Simülasyon gibi simülasyon yani…
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et