Sektöre Giren Dev Kulüpler, TV Ekranlarına Taşınan Maçlar... Son 1 yılda eSpor Arenasında Akılda Kalan 5 Olay
2000'li yıllarda yapılan küçük çevrimdışı turnuvalardan televizyonlarda yayınlanan devasa bir sektöre... eSpor geçtiğimiz yıl Amerika'da ve Kore'de en hızlı büyüyen sektör olarak kabul görmüştü. Bu büyüme esnasında sektöre çok değer katan işler de yapıldı. Doğal olarak bundan 5 sene önceki algıyla bugünün arasında büyük farklılıklar oluştu. Bu süreçte akılda kalan bazı projeleri sizlerle paylaşmak istedik. İşte bir 2016 yılı eSpor için böyle geçti...
1. Philadelphia 76er’ın Dignitas’ın Haklarını Satın Alması
Geleneksel spor dallarından büyük kulüpler sağlı sollu espor takımlarının etrafında döne dursun, bunun gerçekçi adımlarını 2016 yılı boyunca duyduk ve okuduk. Ama yine de resmi olarak ilk adım Philadelphia 76ers’ın Eylül ayında Dignitas ve Apex’in haklarını alması ile atılmış oldu.
Dignitas amblemi altında yoluna devam edecek olan organizasyonun hiç şüphe yok ki arkasında artık büyük ve daha profesyonel bir ekip var. Nasıl mı? Bir NBA takımı sizin haklarını alıyor veya ortak oluyorsa bu size; yönetimsel, sponsorluklar, satışlar, marka tanıtım ve pazarlaması, yerelleşme ve tabii ki para anlamında çok büyük katkıları olacak demektir. Tabii bu yatırımlardan 1 sene içinde pek çok kulüp peşisıra yaptı fakat verimli olanların sayısı çok değil. Yani para ve kulüp tek başına faydalı bir şey değil, vizyonel ve doğru insanlarla çalışmak ayrı bir mezihet.
2. ELeague’in Turnuvaları TV üzerinden Canlı Yayınlaması
Esasen profesyonel oyun turnuvalarının TV üzerinden yayınlanması çok yeni olsa da burada farklı bir durum var. Ülkemizde LoL Türkiye Şampiyonası da geçtiğimiz yaz Lig TV üzerinden yayınlanmıştı. Daha önce Kablo Tv, ESPN, Direct TV , MTV üzerinden bazı organizasyonlar parça parça yayınlanmıştı fakat hiçbiri espor tutkunları için özel bir program yapıp bunu canlı yayınlamamışlardı.
ELeague 2016 yazında Amerikan TBS yayın kanalı ile anlaşarak hayata geçirilmiş bir profesyonel CS:GO ligi. ELeague dünyanın her yerinden 24 takım barındıran 10 haftalık bir lig maratonu. Lig tamamlandıktan sonra playoff ve şampiyonluk maçları oynanıyor. Hatta Valve 2017 yılının ilk major turnuvasını ELeague’in yapacağını duyurmuş ve organizasyon TBS üzerinden canlı olarak yayınlanmıştı. CS:GO dışında Overwacth’un bir sezonluk organizasyonlarını da yayınlandığını da söyleyelim. Uzun lafın kısası ELeague espor yayıncılığına farklı bir alandan girdi ve büyük başarı elde etti. Bizim buralara da bekliyoruz seni sevgili ELeague...
3. Dota 2 International'dan Rekor: Ödül Havuzu 20 Milyon $
2016 Dota 2 International Ağustos ayında yapıldı ve espor da tüm zamanların rekorunu kırmakla yetinmeyip resmen kırılması zor bir rekora imza attı. Oyuncu destekli ödül havuzu tam tamına 20,770,460 $ ‘a ulaştı ve tarihin altın sayfalarına girdi. Bu arada bir önceki sezon da ödül 18,429,613 $ idi. Tabii bunu şirket tek başına değil alınan kozmetik içeriklerle sağladığını da hatırlatalım. Ama günün sonunda bu havuz oyunculara bölündü mü bölündü.
The International 6 ‘nın galibi olan Wings Gaming 9.1 Milyon doları cebe indirmekle kalmadı, kırılan yeni rekor ile birlikte onlar da tarihe geçmiş oldu. Muhtemelen burada en çok dikkat çeken kısım, oyuncuların Dota 2 ‘ye ne kadar bağlı oldukları ve izleyen kitlenin turnuvaya yaptıkları bağışlar ile profesyonel arenada ter döken oyunculara ne kadar anlamlı bir destek verdikleri belli oluyor. Birinci gelen takım 9.1 milyon götürdü derken 2, 3 ve 4. takımlara ciklet verilmedi. 2. olan takım Digital Chaos 3.4 Milyon, 3. olan takım Evil Geniuses 2.1 milyon ve 4. takım da 1.4 milyon dolar alarak ortadan kayboldu. E hal böyle olunca The International 6 listemize 3. sıradan girdi.
4. Faker Reisin League Of Legends Dünya Şampiyonasını Domine Etmesi
Bildiğiniz gibi League Of Legends Dünya şampiyonası her senenin/sezonun en büyük organizasyonu. Her sene heyecanla 16 takımın önce gruplarda mücadele edeceği ve ardından playoff ve final bölümünden oluşan bu harika organizasyonu hepimiz dört gözle bekliyoruz. Bu yıl hemen hemen 1 ay süren ve ilk defa Dota’ya benzer Oyuncu Topluluğu bağışlarıyla ödül havuzu yükselen bir turnuva izledik. Bir ilginç yanı da oyuncular leylek gibi ver elini San Francisco, ver elini Chicago ordan oraya gezerek turnuvayı tamamladılar. Şaka değil yahu, turnuva San Franciso , Chicago ,New York ve Los Angeles’da yapıldı.
Bu sene gelen bağışlar ile beraber toplamda 5 milyon dolara ulaşan bir ödül havuzu oluştu ve bu paranın 2 milyon dolarını finalde Samsung Galaxy ile eşleşerek 3. Kez bu kupayı kaldırmayı başaran SKT T1 oldu. SK Telecom’un bir kez daha dünyanın en iyisi olduğunu ispatlamasının yanı sıra bizim aslan parçası “Faker” toplamda Dünya Şampiyonası Elemelerinde ve elemeler yolunda 203 kere maç kazaranak kırılması zor bir rekora imza attı. Kim istemez ki “Faker” ile takım arkadaşı olmayı?
5. Riot Games’in Yayın Haklarını Devretmesi
Son 2 yıldır yükselişe geçen canlı yayın platformları sayesinde turnuvaları ve oyuncuların kimi zaman eğlenceli kimi zaman öğretici yayınlarını keyifle hep birlikte izliyoruz. Bugüne baktığımızda belki de her gün düzenli olarak en yüksek sayıda izlenme sayısına ulaşan oyun League Of Legends diyebiliriz. Hali hazırda twitch.tv üzerinden yapılan LoL yayınları önümüzdeki dönemde tamamen farklı bir platform üzerinden yapılacak.
Riot Games gibi başka bir Amerika tabanlı şirket olan Bamtech yayın haklarını 6 yıl olmak üzere yıllık tamı tamına 50 milyon $’a devraldı. 10 yıl önce kurulan şirket yazılım geliştirme, web ve mobil çözümler üzerine faaliyet gösteriyor. İyi ki hamburgerci bir şirket devralmadı, çok şükür. Bamtech , MLBAM ( Major League Baseball Advanced Media) gibi çok büyük bir yayıncı kuruluşun da aynı zamanda %57 ortağı konumunda, bahsettiğimiz şirket bu arada Amerikan Baseball ligi, Amerikan Hokey Ligi, yabancı dizilerin vazgeçilmez kanalı HBO ve son olarak WWE (Profesyonel Güreş Karşılaşmalarını hatırlayın) olmak üzere bu lig ve kuruluşların yayın hakkına sahip. Şirket bu anlaşmayla birlikte espor dünyasına adım atmış oldu. Riot’un açıklamasına göre bu ortaklık tamamen profesyonel LoL sahnesini geliştirmeye yönelik olsa da neredeyse tamamen yayıncılığa yönelmiş bir şirketten çok daha iyi ve yüksek kalitede bekleyin derim. Yayınlar şu an için twitch.tv üzerinden devam ediyor ve yayınların kesilmesi ile ilgili şimdilik bir gelişme yok onu da söyleyelim.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et