Binlerce Yürek Tek Bir Soru: Tatile Giderken Evcil Hayvanımı Nereye Bırakırım?
Evcil hayvan sahipleri iyi bilir ki, tatile çıkmak öyle ‘’Güneş yağımı-plaj havlumu-mayomu çantaya attım, biletimi aldım, hadi bana eyvallah’’ gibi bir olay örgüsüyle ilerlemiyor. Öncelikle, bakmak zorunda oldukları ve büyük olasılıkla kendileriyle birlikte götüremeyecekleri (ve çoğunlukla hayvancağıza da eziyet olduğu için pek götürmek de istemeyecekleri) o canlıyı kime, nereye, nasıl emanet edecekleri sorununu çözmeleri gerekir ki tatilleri zehir olmazın, plajda iki seksen uzanırken “ah yavrum evladım şimdi ne yiyor ne içiyor acaba :(” diye akılları evde kalmasın.
O halde, özellikle hayatına bir evcil hayvanı yeni almış ve onsuz ilk tatiline çıkacak olan acemiler için “ne etmeli, nasıl etmeli” rehberimizle karşınızdayız. Şimdiden ikinize de iyi tattiler...
1. Pet Oteller: Nasıl bir yer seçmelisiniz? Sizin kalacağınız yerden daha iyi olması sinirinizi bozar mı?
Öncelikle köpeğinizin ya da kedinizin özgürlüğünü kısıtlayacak kafes sisteminden uzak durmalısınız. Madem siz keyifli bir tatil geçireceksiniz, bunu onun için de eğlenceli bir zaman dilimine dönüşmesini sağlayın. Kontrollü şekilde sosyalleşebileceği ve sevgiyle bakılabileceği bir yer seçmek ilk adımınız olmalı. Bu yüzden tek kıstasınız fiyat değil, evcil hayvanınızla nasıl ve ne kadar vakit geçirileceği olsun.
Pet pansiyon ya da pet otel seçerken öncelikle köpeğinizin ya da kedinizin özgürlüğünü kısıtlayacak kafes sisteminden uzak durmalısınız. Siz tatil yapacaksınız, hayvancağız bir anda kendisini Prison Break’in yeniden çekiminin içinde bulacak, olmaz öyle şey. Köpeğiniz için öncelikle havuzlu olan pet otelleri değerlendirmeniz bizce onun baya hoşuna gidecektir Şaka değil, gerçekten var öyle yerler. Görseniz “Ya biz de beraber kalsak kaça olur?” diye şansınızı denersiniz.
- Hayır, bizimle takılamazsın...
2. Teftiş var!
Pansiyon işini son dakikaya bırakmış olsanız bile köpeğinizi bırakacağınız yere küçük bir ziyaret yapmanız iyi olur. Tatiliniz boyunca kafanızda soru işaretleri olmasındansa 1-2 saatinizi ayırıverin nolacak? Ha diyeceksin ki “ben daha kendi kalacağım otelin bile nasıl bir yer olduğunu bilmiyorum”. Sen de haklısın ama kaldığın yeri beğenmezsen cıngar çıkarma, en olmadı kendine başka bir yer bulma şansın var. Ya o hayvancağız n’apsın? Di mi?
3. Olmazsa olmazlar
Köpeğiniz ya da kedinizi bırakırken; mamasını, mama kabını, su kabını, sevdiği bir oyuncağı, varsa tarağını da bırakacağınız yere teslim edin. Günlük verilecek mama gramajınızı da ve beslenmesinin buna göre yapılmasını söyleyin (ki dönüşte bir deri bir kemik ya da yarım dünya olmuş bir halde bulmayın hayvanı). Bu detaylar hem dostunuzun kendini güvende hissetmesini hem de günlük rutininin bozulmamasını sağlar. Her ihtimale karşı aşı karnesini, kimlik veya pasaportunu götürmeyi ihmal etmeyin (Belki oradan Yunan'a geçerler). Düzenli olarak kullandığı bir ilaç varsa bunu yüzde yüz belirtin.
- Topları ben aldım, sen diğerlerine bak...
4. Bıraktığınız kişiyle iletişim
Dostunuzun fotoğraflarını, videolarını, günlük durumunu size bildirecek, sizin de iletişiminizin uyduğu biriyle beraber olması tercih sebeplerinizden biri olsun. Gün aşırı fotoğraf, video istemek ve bilgi edinmek sizin en doğal hakkınız. Abartıp köpeğinizle telefonda konuşmak isterseniz ona bir şey diyemeyeceğiz açıkçası ama dışarıdan bakınca hafiften kafayı sıyırmış gibi görünme ihtimaliniz var. Şimdiden uyaralım.
Bu arada 24 saat kamerayla izlenebilen oteller/pansiyonlar da mevcut. Onu tercih edip etmemek de size kalmış. Nicelerini biliyoruz ki kedisini köpeğini İstanbul’da bir otele bıraktıktan sonra Alaçatı’da televizyondan 24 saat izleyip denize bile girmeden geri döndüler.
- Hazır aramışken şu benim telefonu değiştirme işini de bi konuşsak mı?
5. Son detaylar, son kontroller
Yaz aylarında ne kadar önlem alınırsa alınsın pire mütemadiyen karşımıza çıkan bir sorun. Dostunuz kalacağı yerde hem diğer hayvanlarla iç içe, hem de çayır çimen geze geze oynayacağı için illa ki pire gelebilir. Hatta bir yerde kalmıyorsa bile siz rutin yürüyüşünüzü yaparken ya da kendi bahçenizde otururken bir yerden zıp diye atlayıverme ihtimali çok fazla. Özellikle yaz mevsiminde pire damlanızı ayda bir uygulamayı unutmayınız. Aşı karnesine son kez göz gezdirmeyi de unutmayınız, vakti gelmiş ve yapılmamış aşısı varsa size veteriner yolları gözüktü demektir…
- Şu pireleri ayak bileklerine doğru salayım da bi daha unutmazsın
6. Tasma güncelleme zamanı
Köpeğinizin veya kedinizin tasmasına adını ve numaranızı iliştirdiğiniz bir künye takın. Hayvan sahibi olmak olasılıkları da hesaplamayı beraberinde getirir. Bugüne kadar ertelemiş olabilirsiniz ama madem bir yere bırakacağız; yeri gelmişken bunu da aradan çıkartalım artık. Bu küçük detayın kaybolma esnasında ne kadar önemli hale gelebileceğini gözlerimizi kapatıp iki dakika düşünelim lütfen…
Bir tık daha büyük düşünüp mikroçip uygulamasını da araştırıp, değerlendirebilirsiniz.
İki tık daha büyük düşünüp, “24 saat kamere da yetmez, mikroçip de, ben sürekli onunla olmalıyım” noktasına varıp tatili komple iptal de edebilirsiniz. O “tık”lar arasındaki mesafe hakikaten çok kısa. O yüzden sakinleşin, rahat olun biraz. Hem biraz ayrı kalıp birbirinizi özlemek ikinize de iyi gelecektir. (Ne var onunki de can? O da sizden sıkılmış olamaz mı?)
7. BONUS: Satın Alma Sahiplen
Bu kadar hayvanlardan bahsetmişken şöyle genel bir hatırlatma yapmayı es geçmek istemedik. Görüldüğü üzere üç- beş günlük tatilimizi bile hayvan sahibi olduğumuzda ince ince detaylandırmamız gerekiyor. Dışardan bakınca kolay gözüken çoğu şey, bir hayvanı heyecanla sahiplendikten sonra birçok insanın bu sorumluluk karşısında şaşırıp, hayvanlarını sokağa atmasıyla sonuçlanıyor.
Henüz bir hayvan sahiplenmemiş ama bunu düşünüyor olabilirsiniz, bu yüzden; lütfen hayvan sahibi olmanın büyük bir sorumluluk ve özveri gerektirdiğini unutmayın. Bir hayvanla yaşamaya başladıktan sonra bazen sırf ondan ayrı kalmamak için tatile bile gitmek istemeyeceksiniz orası ise ayrı bir konu… Kafanızda her şey oturduysa ve bir hayvanla hayatınızı paylaşmaya hazırsanız ne yapıyoruz peki? Satın almıyoruz, barınağa gidiyoruz ve sahipleniyoruz…
(ecemerbek Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et