GS-FB Gerginliği Nasıl Başladı? 1920'lerde İstanbul'da En Populer Spor Hangisiydi? Türk Spor Tarihine Dair Gereksiz Bilgiler...
Bu yazıyı okuduktan sonra ülke futboluyla ilgili tüm bildiklerinizi unutacaksınız. ''Erman Toroğlu'yu da mı unutacağız?'' Evet onu da unutacaksınız. Bilhassa Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile ilgili bir sır gibi saklanan bazı gerçekleri duymanızın zamanı geldi! Aslında o kadar önemli bilgiler vermeyecek olsak da, en azından sizler için, dolmuşta, otobüste, metroda oturacak yeriniz ve özgüveniniz olmadığından, hem ayakta hem de kafanız öndeyken okuyabileceğiniz yarı değerli bilgiler derledik.
1. Beşiktaş Jimnastik Kulübü hangi yıl kuruldu?
Bugüne dek bildiğimizin aksine Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kuruluş yılı 1903 değil 1909 imiş! İşin daha da hüzünlü tarafı ise, 1903 yılında kurulan kulübün ismi yine BJK imiş fakat açılımı Bereket Jimnastik Kulübü imiş. Direkten dönülmüş mü dersiniz, güler misiniz ağlar mısınız sabaha mı bırakırsınız ne yaparsanız yapın...
Bereket Jimnastik Kulübü'nü kuran Ahmet ve Mehmet Fetgeri Kardeşler, Beşiktaş'ın kuruluş aşamasında da rol alınca, 1909 yılında kurulan Beşiktaş Jimnastik Kulübün'ün kuruluş tarihini 1903 senesine çekmekte bir beis görmemişler. Şimdi doğru soru şu: Bereket Jimnastik Kulübü'ne ne oldu? Belki de sportif faaliyetlerine gıda sektöründe devam ettiler. Kimbilir...
2. Fenerbahçe-Galatasaray gerginliği ilk nasıl başladı?
Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki ilk maç 17 Ocak 1909'da oynanmış (her halt 1909 senesinde vuku bulmuş). Efendim, o günlerden bugünlere kadar gelen, muhtemelen birkaç bin yıl sonra da yaşanacak olan Galatasaray - Fenerbahçe gerginliği ise ilk olarak Fenerbahçe'nin Galatasaray'a şampiyonluk şiltini vermemesinden çıkmış.
Şöyle ki:
Fi tarihinde günlerden bir gün, ligin ilk iki yılını Kadıköy kazanır. Üçüncü sene şampiyon Moda olur. Fakat Kadıköy, şampiyonlukla birlikte el değiştirmesi gereken şilti Moda'ya vermez. Dördüncü sene ise şampiyonluk Galatasaray'a geçer. Ali Sami Yen de gidip Kadıköy'den şilti alır (''hacı şilt sende mi ya? ha, tmm geliyorum. öptüm. bay.''). Ali Sami Bey, öyle fair-play ruhuna sahip bir zat-ı muhteremdir ki, şilti alıp önce Moda'ya götürür, 'sizin de isminizi buraya yazalım' der.
Şilt üst üste üç sene Galatasaray'da kalır, sonra Fenerbahçe şampiyon olur, şilti Galatasaray'dan alır. Araya Balkan Savaşı girer (araya Balkan Savaşı'nın girdiği bir lig). Akabinde şampiyon yine Fenerbahçe olur fakat sarı lacivertliler bir sonraki sezon, önce lige katılmama kararı alır, sonra ise fikir değiştirip katılmaya karar verir. Fakat lig başlamıştır, Fenerbahçe'yi lige dahil etmezler. Sarı lacivertliler de, "Madem öyle, ben de bu şilti Galatasaray'a vermiyorum" der ve uzun yıllar sürecek bir gerginliğe, rekabete zemin hazırlar. (Bugünkü GS-FB tartışmasının seviyesini düşünürsek gayet mantıklı bir çıkış noktası aslında...)
3. 1920'ler İstanbul'u ve kriket gerçeği
Kriket Ligi, İstanbul'da öyle muntazam düzenlenmiş ki, kulüpler belli, herkesin kendi sahası var. Hünkar İskelesi-Beykoz, Moda Çayırı, Bakırköy Çayırı, Bebek, Tarabya. İstanbul'un her yerinde kriket sahası var ve lig deplasmanlı, boğazın iki tarafında oynanıyor. Gemilerle seyirci gidiyor. Muazzam bir organizasyon ve yıllarca sürüyor. O zamanki gazetelerde kriket istatistikleri yayınlanıyor (Bayern üst biter!).
Kupalara ambargo koyan efsane kadro...
Kriketin yanı sıra İstanbul'da ragbi de oynanıyor (yok ebenin örekesi!). Tenisin şampiyonası var. Evet Osmanlı İmparatorluğu Tenis Şampiyonası var. Tarabya, Beyoğlu, Moda kortlarında oynanıyor. İstanbul'da bir sürü de kort bulunuyor. İstanbul'da oynanan ilk tenis maçları muhtemelen Kırım Savaşı dolayısıyla şehre gelen İngiliz subay ve eşleri tarafından Selimiye Kışlası civarında oynanmış. İlk tenis turnuvası ise Kadıköy Çim Kort Tenis Turnuvası adıyla 14 Eylül 1883 tarihinde düzenlenmiş.
Efendim, görüldüğü gibi spor tarihi türlü gereksiz bilgilerle dolu. Üç beş dakikanızı çalıp beyninizi biraz daha lüzumsuz bilgiyle doldurabildiysek ne mutlu bize. Sağlıcaklar kalın...
(Son lahmacun bükücü Brüksel'den bildirdi)
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et