Troller ve Akrabalar Gelmeden Tadını Çıkarın: Clubhouse
2021’e şimdiden damgasını vuran yeni nesil sosyal ağ Clubhouse, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de hemen taraftarlarını oluşturdu. Kimilerince “Sesli Twitter”, “leş bir pislik yuvası”, “bir nev-i tinder”, aslında tam bir “yalnızlar rıhtımı” olan Club House hakkında merak ettiklerini tek tek açıklıyoruz.
İlk kural: Herkese Club House davetiyen olduğundan bahsedeceksin
Clubhouse, insanların belli sohbet odalarında, belirlenmiş bir konu hakkında sesli mesajlarla iletişim kurduğu bir platform. Sesli Twitter benzetmesi kadar, kamerası kapalı Zoom toplantısı metaforu da kullanılıyor. Moderatörün söz vermesiyle saz ele alınıyor, özellikle ünlüler arasında tartışmalar başlıyor, dinleyicilerin de artmasıyla sohbet koyulaşıyor.
Club House’da Ne Var?
Bir yandan çok tuhaf, bir yandan çok tanıdık bir sistem… Katılımcıların fotoğraflarının görüntülendiği odalarda sohbete bazen Ahmet Davutoğlu katılıyor, bir bakıyorsunuz Gülben Ergen konuya girip “Bana hiçbir şey olmaz” dercesine bir öz güvenle görüş bildiriyor. Mustafa Sarıgül odalarda kliplerine ilham arıyor. Erol Köse, odanın dolmasını bekleyip sonra magazin bombasını ortaya atıp ortadan uzaklaşıyor.
Mecra, her konuda fikir beyan etmeyi kendine görev edinmiş bazı herbokologlar tarafından hararetli monologların sahnesi oluyor. Kimi zaman TEDX konuşmalarının benzerlerini duyuluyor, kimi zamansa bir oda dolusu insanın bir arada sustuğu görülüyor (muhtemelen deliler).
Bolca sexting pandemi yokluğunda oluşan yoksunluğu açık ediyor. Club House odalarında başka neler var merak ediyorsan, aslında merak edilecek çok bir şey de yok. Bazıları bir odada isim, şehir, hayvan oynuyor, bir grup derin analizlerle dünyayı kurtarıyor, bir odada filmler tartışılıyor, influencerlar odalarında yine reklam yapıyor.
Club House’da odaların bir de türleri var. Açanlar odayı herkesin girebileceği şekilde bırakabiliyor, yalnızca takip ettiği katılımcılar için açık yapabiliyor. Bir de kapalı odalar var. Oralar yalnızca davetlilerin girdiği özel sohbetlere tanık oluyor. Yalnız DM’den yürüme mevzusu yine instagrama taşınıyor. Clubhouse’da birinin fotoğrafını ve demecini beğenenler diğer ağlara transfer olup birbirlerine DM’den koşmaya başlıyor, çünkü CH’un chat kısmı yok. Bu arada uygulamaya kaydolan öyle bir tuşla çıkamıyor, üyeliği sildirmek için mail atmaktan başka yol görünmüyor. Unutmadan not düşelim, davetiyeyi onaylarken uygulama tüm rehberine erişim izni istiyor. Ek olarak, Stanford Gözlemevi'nden CH uyarısı geldi, metinde ses kayıtları Çin'e aktarılıyor dendi. Bunun üzerine Clubhouse, veri güvenliğini gözden geçireceğini açıkladı.
Önüne gelen veri satıyor, piyasayı öldürdüler mk
İlginç bir nokta daha var, Club House’a üye olan herkesin kimin davetiyle kulübe kaydolduğu yazıyor. Yani birinin sayfasına girdiğinde onu kimin davet ettiğini bulabilir, kimin kimle iletişimde olduğunu, zincirin kimlere uzandığını kısa bir stalking ile bulabilirsin. Bu zincir çok dedikodu çıkartır… Sistemin amacı dedikodu türetmek değil tabii, içeri fake hesapların, trollerin girmesini önlemek. Lakin burası Türkiye, trollün harman olduğu yer. Görücez bakalım ne kadar direnebilecekler...
Club House Türkiye’de rüştünü çoktan ispatladı. Boğaziçi protestoları hakkında yayın yapan üyelerden ikisi gözaltına alındı. Yani Türkiye’de sosyal medya platformu olabilmenin gerekleri karşılandı. Merak etmeyin, dünyada Club House’un devlet tarafından gözlendiği tek ülke değiliz. Hong Kong ve Tayvan’dan birçok kişinin siyasi tartışmalar için Club House’u kullanması üzerine Çin, uygulamayı yasaklama kararı aldı. Bu şimdilik bizimkilerin aklına gelmedi ama eli kulağındadır.
Neden Bu Kadar Tuttu?
Şimdilik sadece Apple kullanıcıları tarafından girilebilen, onların içinden de yalnızca davetiye alan bir grubun kendini seçkin hissederek sohbete girişebildiği “vip uygulama”, Türkiye'de minimum zenginlik işareti sayılan iphone 6 ve üzerindeki Apple cihazlar tarafından destekleniyor. Yani cebinde iphone 6 yoksa uygulamayı indiremiyorsun. Bu da yetmez bir de cep telefonu numarana özel gelecek bir davetiye bulman gerekiyor. Anlayacağın ayrıcalıklı bir deneyim olduğunu kayıt itibarıyla ilan eden Club House, şimdiden bir statü simgesi halinde. (Gençler bilmez eskiden Facebook’a da yalnızca edu uzantılı maillerle girilebiliyordu. Öyle meşhur oldu ve sonra herkese açıldı. Anlaşılan CH da abisinden esinlenmiş)
Davetiyem var kalacak mısın bu gece?
Uygulamanın popüler olmasının bir diğer nedeni ise pandemi olarak görülüyor. App’in özellikle pandemi tedbirlerinin uygulandığı Almanya, İtalya, Türkiye gibi ülkelerde popülerleşmesi, yabancı basında haber bile oldu. Evde oturan insanlar ne yapsın, iki kelam etmek için telefona sarıldı tabii… Üstelik bu yeni sosyalleşme aracında canlı iletişim olsa dahi güzel görünme gereksinimi yok. Evde pijamalarla otururken en güzel halini profil fotoğrafı yapıp sohbete dahil olabilirsin. Yazmanın zahmeti bile ortadan kalkmış durumda. Tek yapman gereken bir odaya girip dinlemen veya moderatörden söz istemen, sohbete dahil olman o kadar.. Hele bir de ses tonun güzelse, söz verildiğinde “mekanın sahibi geldi” naraları atabilirsin. Dinleyici bile olsan fotoğrafından birinin seni beğenip instadan yürüdüğünü görmen mümkün, anlayacağın piyasanin kalbi burada atıyor.
Bu odada sağlam kavga çıkar, çekirdekleri hazırlayın!
Club House’un kurucuları artık ses çağına girdiğimizi ilan ediyor ve başarının büyük kısmını buna bağlıyor. Siri ile konuştuğumuz, cihazlara sesle komut verdiğimiz, mesajları sesle gönderdiğimiz bir dünyanın geleceğinde klavyeler olmadığı ifade ediliyor. Haliyle Club House, gelecekten bir bakışla bugün sosyal medyada yeniliğe perde aralıyor.
Club House, canlı ve herkesin katılabildiği bir podcast türünü hayatımıza davet ediyor. Uygulamaya biraz göz gezdirirsen, birçok kişinin sadece dinleyici olarak odalarda durduğunu ve birkaç kişinin konuştuğunu görebilirsin. Bu durumda bir telefon konuşmasını dinlemeden alınacak şahitlik hazzının başarıda etkili olduğunu iddia etmek yanlış olmaz. Özel bir konuşmayı dinleyen sayılı kişiden biri olma, özel bir ana tanıklık etme isteği, içimizdeki röntgenciyi tatmin etmekten geri kalmıyor. Dipnot, konuşmayı kayıt alırsan uygulama seni uyarıyor, birkaç kez daha kaydetmeyi denersen banleniyorsun.
Aslında uygulama yeni çıkmadı, Mart 2020’de piyasaya sürüldü. Alpha Exploration Co. tarafından geliştirilen uygulama, 180’den fazla yatırımcıya sahip. Live’a çıkmasından aylar sonra sürpriz bir isimle beraber adını ana akım uygulamalar arasına yazdırdı. Bahsettiğimiz isim, tek bir hashtag yazarak bitcoin’e rekor kırdıran Elon Musk’tan başkası değil. Musk, Clubhouse'da Robinhood CEO'su ile sesli sohbete katılınca, buralar bir değerlendi. 1 Şubat 2021 itibarıyla, uygulamanın 2 milyon kullanıcısı olduğu açıklandı.
Club House’un rakipleri de harekete geçirdiği de biliniyor. Twitter, Club House benzeri Audio Spaces isimli yeni bir uygulamayı test ediyor. Facebook da sesli iletişim için geliştirmeler yapma çalışmalarına devam ediyor. Tabii Club House da boş durmuyor. Yeniliklerini duyurdu bile… Yakında yayıncılara bahşiş verme eklentisini, oturumlar için bilet satışını mümkün kılması bekleniyor. Ancak CH şimdiden birçok kişinin gelir kapısı oldu... Aramızda kalsın, davetiyeler sosyal ağlarda ücret karşılığında satılmaya başlandı, ikinci el iphone 7 ve üstü modellerin satışları yükseldi. İnsanlar sadece Clubhouse üyesi olabilmek için telefon değiştiriyor, davetiye satın alıyor.
Sen de merak ediyorsan Club House’a bir davetiye bulup ulaşabilirsin, ancak ilginç bir bağımlılık etkisi var. İnsan uygulamadan kolay kolay çıkamıyor aman dikkat!
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et