Hay Allah, Canınız mı Çekti? İşte Size Birbirinden Keyifli Öykü Platformları...
Kendinizi bir an için Norveç’te sanmakta haklısınız. Zaytung olarak toplumumuzu dosta düşmana ezdirmeyecek bloglar hazırlamaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz, daha önce de adeta okumayı çok seven bir toplummuşuz gibi “Yeni Dönem Karantina Günlerinize ve Story'lerinize Renk Katacak 5 Şahane Öykü Kitabı” paylaşmıştık. (Sırf öykü denince aklınıza yalnız kız ismi gelmesin diye...) E, şimdi orada Instagram’ı kurtardık, tamam. Peki ya herkesin sıkış tıkış gittiği toplu taşıma vasıtaları? Sizin de gözünüze ilişmiyor mu, millet telefonunda ne saçmalıklarla uğraşıyor? Hah, işte sizin ne zırvalıklarla uğraştığınız da başkasının gözüne ilişiyor. Kedi videolarından tutun, DM skoruna, edepsiz stalklamalarınıza kadar aklın sınırlarını zorlayan her şey... Bu yazımızda toplu taşıma vasıtalarında kendinizi el aleme rezil etmemek için (hatta olduğunuzdan cool bile görünebilmek için) ekranda açık tutabileceğiniz birbirinden şahane öykü platformlarını sizlerle paylaşıyoruz! Hayır, Wattpad değil...
1. Aylık Öykü Seçkisi
Kayıp Rıhtım bünyesinde yayına hazırlanan Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi, bu sene yayın hayatının 12. yılını kutluyor. Düşünün, siz o kadar saat internette karı kız kovalarken, Mithatcan yine ne halt karıştırmış incelerken bu insanlar yememiş içmemiş size bu siteyi hazırlamış. Demek ki Facebook, Twitter, Instagram dışında da bir dünya varmış internette.
Aylık Öykü Seçkisi, adından da anlaşılacağı üzere bir seçki. Öykü seçkisi. Her ay yazar ve okurlarına birbirinden farklı temalar sunuyor ve bu tema ekseninde yazılan öyküler seçilerek yayımlanıyor. Bir nevi okul. Öyküleri okurken yer yer “Acaba bu çocuk yol yakınken dönse mi?” diye düşündürdüğü gibi “Kimleeer kimlerle beraber ne enfes öyküler yazıyormuş da haberimiz yokmuş yav!” da dedirtiyor. Hatta en çok bunu dedirtiyor. Zaten öykülere gelen yorumlar, en az öyküleri okumak kadar keyifli ve besleyici. Gelen yorumlarla insanlar kendilerini gömme -öhhöm!- görme ve geliştirme fırsatı buluyor. Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi; fantastik, bilim kurgu, polisiye, korku gibi alt türlere odaklanıyor. Ayrıca (yukarıda bir örneğini gördüğünüz gibi) her sayı için hazırlanan kapak çizimleri efsane!
2. Hişt! Hişt!
Ne kadar tatlı, ne kadar sempatik bir isim değil mi? Biraz hınzır, biraz muzip. Eee ne demiş öyküsünde büyük usta Sait Faik? “Bir 'hişt' sesi gelmedi mi fena. Geldikten sonra yaşasın çiçekler, böcekler, insanoğulları..."
“Öykülerle örülü bir dünya...” sloganıyla yayın yapan yeni nesil öykü dergisi ‘Hişt! Hişt!’, sizlerden gelen öyküler arasından bi' şeye benz... -öhhö! öhhö!- yani nitelikli olanları derleyip yayımlıyor. Yayımlanan öyküler arasında herhangi bir tür ayrımı yok. Okurken kendinizi bir anda Anadolu’nun ücra bir kasabasında da bulabilirsiniz, Uzay'ın derinliklerinde de, gerçekte hiç var olmayan bir evrende de... Hatta öyküyle beraber diğer kurmaca metinlerle de dirsek teması hâlinde... O yüzden zaman zaman masalsı bir evrene de uğrayabilir, belki bir gün roman, çizgi roman da okuyabilirsiniz. Zira burada yalnız klavyeyle anlatılan hikâyeler değil; kamerayla veya çizimlerle kendini anlatan hikâyeler de mevcut. (Hadi onu geçtim sesli öyküler bile var.) Eğer öykü yazıyorum diyorsanız yazarlık başvurusu yaparak öykülerinizi gönderebilirsiniz. Kim bilir, belki sizin öykünüz seçilir ve okuruz. (Tabi bir gün okumayla barışabilirsek ehehe...) Okumaya engel bahane bulanlar için sitede “Tadımlık” bölümünde tadı damakta kalan, okuması kolay, kısa öyküler mevcut. (Hap gibi.) Gelgelelim site seyrek güncelleniyor, az ve öz içerikler giriliyor, nicelikten ziyade niteliği ön planda tutuyor ama bence yine de Pendik-Beylikdüzü arası iş görür, kâfi.
3. Oggito Öykü
“Edebiyatın Onedio”su olarak da bilinen Oggito’nun içerisinde “Her güne bir öykü” mottosuyla sadece öykü yayımlayan bir sayfa bulunuyor. “Her güne bir öykü” dediğine bakmayın; yeri gelir üç öykü, yeri gelir beş öykü... Allah ne verdiyse o gün... Ahahaha şaka, şaka... :) Öyküyü kim kaybetmiş de Oggito bulsun? Bir ara insan öyle sanıyor ama zaman içinde aslında günlük veya iki üç günde bir güncellendiğini fark ediyor. Bu süreçte bazen oldukça muhteşem öyküler okurken bazen de “Bu öykünün burada ne işi var? Babam böyle pasta yapmayı nereden öğrendi?” sorgulamalarına düşüyorsunuz. Dolayısıyla kıstasları pek kestirilemiyor. Olsun. Okur olarak kendimiz seçeriz biz de. Öykü okuyacak mecralar olsun da gerisi kolay. Sonuçta herkesin ne okuyacağına kimse karışamaz. Eyyorlamam bu gadar. (Ha, bu arada ne olur öykülere görsel olarak yazarların fotoğraflarını koymayın, rica ediyorum.)
4. Post Öykü
Efendim, malumunuz öykücü Aykut Ertuğrul’un önderliğinde bol kaplanlı, bol ejderhalı bir öykü dergisi çıkıyor. Adı da Post Öykü. “Postumuzu serdik” diyorlar. (Acaba kaplan mı, ejderha mı?) Dergi, normalde basılı çıkıyor. Ancak gelgelelim bir süredir GZT mecrası üzerinden içeriklerini okura ücretsiz paylaşıyor. Evet, evet öykü de dahil. (Tabi ki post derken kast ettiği post modern öykü Pelinsu kardeşim, Talha Burak dostum, Berkecan biladerim...)
5. Trendeki Yabancı
Hayır, Hitchcock filmi değil... Can Yayınları tarafından (Bkz. Can Yayınları yani, dikkatinizi çekerim.) geçen yıl piyasa sürülen öykü uygulaması. İsmini Trendeki Yabancı fenomeninden alıyor. Nedir o fenomen, bir ufak değinelim: Düşünün ki trendesiniz, gidiyorsunuz. Doğu Ekspresi salgınına yakalandınız. Karşınıza bir yabancı oturdu. Karşınızdaki insan, en derin sırlarını ve en açık konuşmalarını bir daha göremeyeceğini düşündüğü size yaptı. (İnsanlar buna meyillidir.) İşte burada, trendeki yabancı sizsiniz. Trendeki Yabancı da pek çok öykücüsüyle her ay size öyküler anlatıyor. Yanılmıyorsam yaklaşık yirmi-yirmi üç civarı öykü bulunması gerekiyor. Tabi cüzi bir miktar karşılığında. Ancak ödemesiz kullanırken de birkaç öyküsünü açıp okuma şansınız oluyor. En büyük artısı sadece sayı güncellendiğinde internete ihtiyaç duymanız. Bunun dışında sayı güncellendikten sonra internetsiz okuyabiliyorsunuz. Sonra basılı gibi altını çizebilir, alıntılar kasabilirsiniz. (Var böyle özellikleri.) Basılıdan da öte hatta... Gece modu, gündüz modu; kafana göre font büyüt, küçült; olmadı fontu hepten değiştir. Seçenek bol. Öykücüler de birkaç istisna dışında genel olarak aşina olduğumuz yazarlardan oluşuyor. İstisna diyorum çünkü siz de öykü yazıyorsanız, öykü gönderebilir ve böylece bu istisnalardan biri olarak sevdiğiniz yazarlarla beraber aynı sayıda yer alabilirsiniz!
NOT: Sıralama alfabetik yapılmıştır.
facebook'ta paylaş twitter'da paylaş Allah'a havale et