OHAL Döneminde Okunacak 8 Kitap...
Evet, OHAL ilan edildi. Kimse ne olduğunu, neler olacağını bilmese de, OHAL döneminde sokağa çıkma yasaklarının olacağı söylentileri, evinde oturmakta olan insanlara kitap tavsiye etme yükümlülüğü uyandırdı. Zaytung Kitap olarak bu zor günlerde büyük bir yükün altına girdik ve sizler için en iyi OHAL kitaplarını derledik.
1. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
Tek kelimeyle muhteşem, iki kelimeyle çok muhteşem. Elime aldım ve bir türlü bırakamadım. OHAL dendiğinde, Orhan Pamuk’tan Kemal Varol’a herkesin aklına birçok yazar gelmiş olmalı. Fakat ben biraz daha nostaljik takılmayı seviyorum. Oğuz Atay olsun, Sait Faik olsun, 1982 Anayasası olsun... Gittim bir kitapçıya 1982 Anayasası'nı aldım ve inanın ilk okuduğumdaki hazzı bir kez daha aldım. Asimov’a selam çakarcasına değiştirilemeyen ve değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk üç madde, kitabın sonunda yazarın mükemmel bir dönüşle her şeyi yerli yerine oturtması... Tek kelimeyle harika. OHAL günlerinizi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'yla eğlenirken, öğrenerek geçireceksiniz.
2. Benim Hayatım Hep Böyle mi Geçecek – İbrahim Bilgen – Epsilon
Psikiyatr/Psikoterapist İbrahim Bilgen tarafından yazılan bu kitap, panik atakla, stresle, kaygıyla başa çıkmak için bir kılavuz niteliğinde. Tamam, OHAL ilan edildi ama bu o kadar da panik yapılacak bir mesele mi? O kadar da panik yapmaya gerek var mı arkadaşlar neler oluyor nefes alamıyorum allahım offf bir ki üç burundan nefes ver... HAYIR. Tüm bunları unutun. Endişe duyduğunuzda bu kitabı elinize alın ve okumaya başlayın. Hayır, hayatınız hep böyle geçmeyecek allah aşkına bi sakin olun ya gidin Xanax falan alın ayıp ya al şu kitabı kardeşim titreme iki dakka offfff.
3. 1984 – George Orwell – Can Yayınları
1984. Tam da bu günleri anlatan kitap. CHP iktidarda, o günleri anlatıyor; Kolasiyon geliyor, o günleri anlatıyor; AKP iktidarda, o günleri. Sevgilinden ayrıldığında oku, yine o günleri anlatıyor. Mucizevi bir kitap. OHAL döneminde bu kitabı elinizden düşürmeyin. İlk okuduğunuzda fark edemediğimiz çokça şeyi –mesela kitabın yazarının GEORGE ORWELL adında İngiliz bir yazar olduğu gibi- tekrar okuduğunuzda fark edecek ve çok şaşıracaksınız.
4. Kapital Üçüncü Cilt – Karl Marx – Yordam Kitap
Kapital okumak için bundan daha güzel bir zaman olamaz. Türkiye’de ilk defa bir OHAL ortamında Karl Marx okumak bu kadar tehlikesiz. Bu yüzden bu üç aylık süre Kapital okumak harika bir fırsat gibi görünüyor. Özellikle üçüncü cilt. Türkiye’de Kapital’in üçüncü cildini okuyan insan sayısı şu an parmakla gösterilecek kadar az. Ufuk Uras ve Baskın Oran dışında, Kapital’in üçüncü cildini henüz okuyan olmadı. (Bir dönem Gün Zileli’nin ikinci cildin ortalarına kadar geldiği dedikodusu dolaşırdı ama eeeh yani, bilemiyorum doğruluğu tartışılır.) Gidin, kendinize bir güzellik yapın ve üçüncü cildin keyfini çıkarın. Kitap seri gibi olmadığı için direkt üçüncü ciltten başlayabiliyorsunuz hikâyeyi pek kaçırmıyorsunuz yani. İşçiler falan var işte. Emek sömürü. Kapitalizm. Böyle şeyler ya öyle pek zor da değil yani.
5. Sağlam İrade – Tahir Fatih Andı – Hat Yayınevi
OHAL zamanlarında okumasanız bile sokağa çıktığınızda kapağı dışarıdan görünecek şekilde elde taşımanız, hadi en kötü polis çevirmesi falan olduğunda çantanızda bulunması size hayatı oldukça kolaylaştırabilecek harika bir kitap. Zaten edebiyatın da en temel amaçlarından biri hayatı kolaylaştrmak değil midir? Kitap bu yönüyle ciddi bir edebi değer de taşıyor. Kimi yörelerde, herhangi bir kafeye gittiğinizde masaya SAĞLAM İRADE koymanın size şans getireceğine de inanılır.
6. Karamazov Kardeşler – Fyodor Dostoyevski – İletişim Yayınları
Kardeşim, okuyun şu kitabı artık be. Dilimde tüy bitti. Dostoyevski ya, en ünlü kitabı ya, oku arkadaşım artık şu kitabı. OHAL ilan edilmiş, sokağa çıkma yasağı yolda, artık yani sen de bi taşın altına elini koy. Yeter valla bıktım bu kaçıncı öneri hâlâ bakıyorum kitap baskı yapmıyor. Napalım yani illa bağıralım mı rencide mi edelim insanların yanında Aleksey’i bilir misin Karamazov Kardeşler’deki deyip yüzünüze mi vuralım anlamıyorum ki.
7. Yılmaz Özdil – OHA-L
Bu kitap henüz yazılma aşamasında. Hissediyorum. Yılmaz Özdil bir yerlerde tam da bu adla bir kitap yazıyor. Kitap önümüzdeki iki üç ay içinde yayımlanacak. Özdil hicivle ve kelime oyunlarıyla OHAL’i eğlenceli bir hale getirmiş fakat gülümsetirken düşündürmeyi de ihmal etmiyor :) Anlaşılan o ki bazılarına yine feci dert olacak :)
8. Büyük Kapatılma – Michel Foucault – Ayrıntı Yayınları
Yani bunu zaten okumanız lazımdı. Çok açık söylüyorum, Büyük Kapatılma’yı okumamış olup Zaytung Kitap’ta dolananlar derhal bu sayfayı kapatsın. Yahu sen Foucault okumamışsın, hâlâ nasıl bir yüzsüzlükle gelip burada kitap önerisi okuyorsun? Bu nasıl bir cehalettir ya? Şimdi hemen gidiyorsun bir sahafa, önce kimliğini cebine koyuyorsun tabii, sonra bu kitabı okuyup özetini çıkarıp haftaya buraya geliyorsun. Hoşçakal. Bak ya, hâlâ ekrana bakıyor. Hadi canım, hadi bi zahmet çık meşgul etme insanları cehaletin ekrana yansıdı yeminle offf.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et