Başka İşimiz Olmadığı İçin İkisini de Baştan Sona İzledik: Exxen mi Gain mi?
Türkiye’de dijital yayıncılığın iki yeni güzide üyesi geçtiğimiz günlerde izleyicilerle buluştu: Exxen ve Gain. Henüz izlememiş, nedir bunlar diye merak eden izleyiciler için iki platformun da projelerini izledik, sizler için karşılaştırdık. Çünkü neden yapmayalım...
Peki neden digital yayıncılık? Neden televizyon artık facebook misali bir yaşlı eğlencesi olarak görülürken Netflix ve türevlerini tercih ediyoruz? Bunun da yanıtını araştırmacılar veriyor. Çünkü İnternetle birlikte izleyici de artık sadece izleyici değil, aktif bir kullanıcı haline gelmeye alıştı. Ne izleyeceğini, ne zaman izleyeceğini, nereden izleyeceğini kendi seçmek istiyor. “Skip intro” tuşuna basmanın, sıkıcı yerleri 1.5 hızda geçmenin hazzını arıyor.
Netflix karlı ekran yayınlasa da övsek
Bir de işin kimyasal yanı var. Beyindeki ödül mekanizması keyif veren şeyler izleyince aktive oluyor. Oluşan merak duygusuyla devamını izleme isteği duyulurken her bitirilen bölümde başarı hissi dopamin salgısını tetikliyor. Bir nevi bağımlılık yani… Özellikle Netflix’in bir anda bir sezon yükleme stratejisi, binge-watching yani art arda izleme alışkanlığını hedefliyor. Gain’in sürekli yayın vadeden art arda kısa video geçişleri de aynı alışkanlığı pekiştirmek için tasarlanmışa benziyor. Her ne kadar dizilerde Blu TV, Puhu TV ve Exxen gibi haftalık yayın stratejisiyle ilerlese de, içerikler arasındaki trafik sistemi Gain’i rakiplerinden ayırıyor.
Exxen Acun’un, Peki Gain Kimin?
Exxen’in marka yüzünün, kurucusu Acun Ilıcalı olduğunu söyleyebiliriz. Seversin sevmezsin o ayrı ama adamın izleyiciyi ekrana bağlayacak eğlence programları işinde bir duayen olduğunu teslim etmemek haksızlık olur.
Gain ise Filli Boya’nın eski sahibi Gözde Akpınar tarafından kuruldu. Akpınar’ın adını Özgecan Aslan için tüm televizyon kanallarının aynı anda ekran kararttığı dönemde duymuştuk. Doğuş Grubu’nun üst düzey medya yöneticisi olarak tanıdığımız, daha sonraları sosyal medya analiz şirketi kuran Cem Aydın da, Gain’in direksiyonunda oturuyor.
TV8’de Exxen’in hem reklamları hem de dizilerinin pilot bölümleri tanıtım amaçlı yer aldı. Exxen, projelerinin reklamını yaptı. Gain’in stratejisi ise daha çok “dikkat çekmek” üzerineydi, Gaye Su Akyol’un İstikrarlı Hayal Hakikattir şarkısı eşliğinde İstanbul Boğazı’nın en lüks sahil şeridinden manzaralar platformu tanıttı. Görüntülerde projeler değil insanlar boy gösteriyordu.
Sırf reklamı yayınlasalar yine abone olunur
Gain ücretsiz yayına başlarken Exxen 9.90 TL’lik (reklamlı) üyelik ücretiyle kapılarını açtı. Basit ve kullanıcı dostu tasarımın puan topladığı internet dünyasında hem Exxen hem de Gain sınıfta kaldı.
Exxen’e Giriş Var Çıkış Yok
Exxen’de mobil uygulamaların piyasaya sürülmesi yayından bir hafta sonra gerçekleşti. Platform önce web sitesi üzerinden yayına başladı ancak siteye üye olmak tam bir işkenceydi. Şahsen iki farklı maille üye olup denedim, ikinci gün girebildim. Bir üyeliği iptal edeyim dediğimde ise sitede çalışan bir üyelikten çıkma adımı göremedim. Site ancak 3. gün üyeliğimi sildi. Derken Exxen’in kullanıcı sözleşmesinin Blu TV’den araklandığı ve onun bile tam becerilemediği ortaya çıktı Blu tv linklerini silmemişler (insert eliyle yüzünü kapatma emojisi here). Sitenin footerında yer alan tasarım için örnek cümlelerin ilk gün silinmemiş olduğunu da unutmamak lazım. Belli ki bir şeyler aceleye gelmiş.
Ya da bu çocuğun ahı tuttu. Bilemiyoruz...
Neden acele edildi ona da geleceğiz. Exxen’in içerikleri genç nesli kucaklarken arayüzü gençlerin beklentilerinin altında kaldı. Günler içinde sorunlar yavaş yavaş çözülse de özellikle videolara yerleşen Coca Cola reklamları “o zaman niye para veriyorum” diye düşündürttü. Platformun genel Acun duruşu gereği herhangi bir ideolojik yaklaşımdan azade olmak istediği de aşikar. Exxen, (yine Acun duruşu gereği) alabildiğine eğlence, reyting ve maksimum cukka odaklı…
Ve Melisa için sihir!
Gain, Mayın Tarlası
Gain ise Exxen’in aksine mobille hayatımıza girdi ancak Play Store’da Gain’i bulana kadar canımız çıktı. Uygulamada içerikler var ama izlerken eliniz değdi mi içerik değişiyordu, kaldığın yerden izleme ikonu asla tanınmazken videoların açılışı da oldukça çileliydi. Video oynatıcının kullanımı, ileri, geri sarma fonksiyonları da çağın gerisinde kalınca Gain için ilk izledim pek iyi olmadı. Neyse ki gelen güncelleme sorunları toparladı.
Unutmadan Gain’in hala web yayını yok. Bu da ister istemez bireysel kullanıcıların, tekil izleme serüvenlerinin hedeflendiğini akla getiriyor. Gain’in hedef kitlesinin bugünün para harcayan kesimi haline gelen 30+ şehirli izleyici olduğu aşikar. Hatta platformun basın bültenlerinde de içeriklerin yanında hedef kitleyi tavlamaya yönelik, “eşitlikçi”, “güçlü kadınları önemseyen” vurgusu yer alıyor. Yani Gain, Exxen’in aksine kendini özgürlükçü ve eşitlikçi bir yerde konumlandırıyor, tanıtımında Bebek sahilinin görünmesi boşuna değilmiş demek.
AB Grubu (temsili)
Neden Haldır Huldur Ocak’ta Yayına Girdiler?
Öncelikle Gain’in 30 Aralık’ta, Exxen’in 31 Aralık gecesinde yayına girdiğini hatırlatmakta fayda var. İki platformun da yeni yılda yeni başlangıç hedefli açılışının tesadüf olmadığı malum. Reklam fiyatlarındaki düzenlemeler gereği her yıl Ocak ayının ilk ve bazen ikinci haftasında dizilerin yayınlanmadığını biliyoruz. Bu nedenle izleyicilerin dijital platformlara yöneleceğini tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. İki platform da bir anlamda daha çok izleyici çekebilmek için bu tarihi seçti belli ki. Hatta TV8, boş kalan yayın akışını her akşam Exxen’in yeni dizileriyle doldurdu. Ancak, Exxen’in dizilerinin ekran karnesi bekleneni vermedi.
Yerli Hannah Montana!
Acun Ilıcalı, 900 milyon yatırım yaptığı Exxen’de iddiasını sürdürüyor. ilk 3 günde üye sayısının 500.000’i aştığını söyledi. Blu TV durur mu? Derhal “en çok üyesi olan biziz" açıklaması yaptı. Şu an Play Store’da popüler uygulamalarda Exxen 2., Gain 3. Sırada görünüyor, ikisinin de 100.000’den fazla indirildiği yazıyor.
Netflix’te 3000 civarı içerik olduğu kaynaklarda yer alırken, Blu TV’de bu sayı 600 civarında. Söz konusu yeni platformlarımız olduğunda ise henüz yalnızca iki basamaklı sayılarda olduklarını söylemek gerekiyor. İçerik sayısı az olduğundan olsa gerek, film ve dizilerde türe göre bir arama ve filtreleme yapılamıyor. Netflix üzerinde yapılan çalışmalar, Netflix Türkiye’deki içeriklerin %95’inin yabancı olduğunu gösteriyor. Blu TV’de ise yerli yapım oranı %46’yı buluyor. Exxen’de yer alan Kore dizileri ve yabancı animasyon filmleri dışında tüm içerikler yerli. Gain’de yabancı içerik oranı daha yüksek, zira kısa filmler, diziler ve belgesellerde yabancı içeriklere de rastlanıyor.
Exxen’de Ne Var Ne Yok?
Valla televizyonda, Youtube’ta ne varsa Exxen’de de o var. Televizyonda daha önce izlediğimiz Sihirli Annem dizisi ve TolgShow Exxen’de mesela. Masterchef’in çocuk yarışmacılarının bulunduğu versiyonu, moda yarışmaları, çizgi filmler ve yerli diziler platformu dolduruyor. Youtube’dan transferler de az değil. Fenomen birçok isim Exxen’de boy gösteriyor. Volkan Öge, Orkun Işıtmak, Enes Batur, Alper Rende, Ali Biçim, Mesutcan Tomay, yerli ve milli korelimiz Chaby, Hasan Can Kaya, Enis Arıkan, Feyyaz Yiğit Exxen’in kadrosunda.
Bağırmamalıyım bağırırsam ağlarlar, bağırmamlıyım bağır...
Hükümsüz heyecan uyandıran hikayesi, İşte Bu Benim Masalım ise yenilikçi rejisiyle platformun en iyi dizileri. Sihirli Annem eski havasını anımsatıyor, umut vadediyor. Şeref Bey ise dağınık anlatımına rağmen oyuncu kadrosuyla dikkat çekmeyi başarıyor. Yetiş Zeynep, komik olmayan esprileri ve Dadı’ya benzer hikayesiyle sürprizsiz bir seçenek yaratıyor. Exxen’in vasatlarından biri de şüphesiz Vahşi Şeyler. Komik deseniz değil, diyaloglar boşlukta sallanıyor, konu aldatma çevresinde dönüyor ancak korona da bu çemberi gereksizce sıkıştırıyor… En büyük hayal kırıklığı ise Öğrenci Evi. Bir gençlik dizisi ancak bu kadar sıkıcı olabilirdi herhalde.
Bunlar kesin YouTube'da falan ünlü ama tanımıyoruz...
Söz konusu programlar olunca Exxen’in eli daha güçlü. Katarsis, Konuşanlar, Tolgshow alışılan formatta devam ediyor, internetin kısmen özgür iklimi ara ara hissediliyor. Yine daha niş merakları olanlar için de seçenekler var. Garaj, Astrolojik Şifreler, Ayak Tenis ve Akıl Oyunları sırayla araba, astroloji, spor ve illüzyon meraklılarını karşılıyor. Eğer 15 - 25 yaş aralığındaysanız Exxen’de benden çok daha fazla eğleneceğinize emin olabilirsiniz. Ancak ağırlığı öğrenci ve işsiz olan bu kitlenin "10 lira ver bir de üstüne reklamlarımıza tahammül et" talebine nasıl yaklaşacakları konusunda şüpheliyim. Bana kalırsa Exxen hem biraz aceleye hem de acemiliğe gelmiş durumda. Bi ara toparlarlar diye umuyorum
Gain’de Ne Var Ne Yok?
Gain için en doğru tabir görüntülü podcast sanırım. Kısa videolardan ve bilgilendirici içeriklerden oluşan bir platform Gain. Platformun yerli dizilerinin sayısı henüz üçle sınırlı. Özelden Yürüyenler, Terapist ve 10 Bin Adım drama olarak karşımızda. Özelden Yürüyenler, sizi bir whatsapp konuşmasına seyirci olmaya davet ediyor. Ben gereksiz uzun buldum, komedi anlayışını da pek içselleştiremedim. Herkesin whatsapp gruplarını sessize aldığı bir çağda ne kadar ilgi uyandırır ondan da şüpheliyim.
WhatsApp ekran görüntülü kezo story'sinin biraz daha uzun versiyonu
Ancak Terapist ve 10 Bin Adım’ın Gain’in lokomotifi olacağından şüphem yok. Eskiden ekrandan olayları satın alırdık, malumunuz bu sezon dert satın alır olduk. Sorunların da pazarlanabilir olduğunu keşfeden televizyon dünyasında Gain de trendin izini sürenlerden. Terapist bir cinayetin gölgesinde farklı psikolojik rahatsızlıkları olan zanlıları inceliyor. Katilin kim olduğu gizemi projeye sürükleyicilik katıyor. 10 bin adım ise yalınlığı, diyalog merkezli komedi anlayışı ile kentli izleyicinin gönlünü çalıyor. Her bölüm daha da komik gelmesi projenin doğasından mı izledikçe sevmemizden mi bilemiyorum ama gerçekten “eski sevgili hikayesi böyle olur" dedirtiyor.
Nasıl bir ortama düştük mk?
Gain’in program kanadında, seri halinde işlenen Bir Şifa Bağımlısının İtirafları, İstanbul Hesabı, Güzel Sayılar gibi projeler var. Exxen’de ekran yüzlerinin yaş ortalaması 20’lere düşerken Gain’de herhalde 40’ları aşıyor. Gain’deki ünlü simalar arasında Ahmet Mümtaz Taylan, Bekir Ağırdır, Mirgün Cabas, Vedat Milor, İlber Ortaylı gibi isimler var. Gain’de “gece hayatım bitti kadehi yere attım” şarkısıyla babalıktan feragat eden Ferdi Tayfur misali 11-12’de yatıp spor yaptığını açıklayan Teoman’ın röportajını ve büyük duygusal MFÖ belgeselini de bulabilirsiniz. Söylemeden geçemeyeceğim Gain’de bazı programları izlerken insanın dizlerine battaniye örtesi geliyor.
Ne İzleyelim?
- Küfürlü esprilere gülerim ama hikaye de sarsın isterim, iyi oyunculuk da olsun diyorsanız Exxen’de Şeref Bey’e şans verin. Renkli evreniyle dikkat çeken dizi, yer yer ürün yerleştirme gibi duran küfürleriyle biraz kulak tırmalıyor ama uyarmadı demeyin.
- Çocuğumla izleyecek dizi yok mu diyorsanız Exxen’in Sihirli Annem’i, Yetiş Zeynep’i tam size göre.
Zamanı durduran parmaklar ve köpek koca Taci hala dizide
- Psikoloji meraklıları için Exxen’de Katarsis, Gain’de Terapist sizi kırmızı oda atmosferine davet ediyor. Cinayet gizemini çözmenin peşinde daha çok dizi isteyenler Exxen’de Hükümsüz’e yelken açıyor.
- 50 lirayla İstanbul’da ne yapılır diyenler Ahmet Mümtaz Taylan’la Gain’de İstanbul Hesabı’na çıkıyor. Havalı görünmenin yolları da yine Gain’de Vedat Milor’la ekranda.
- Görseli güzel olsun, Disney filmi gibi olsun, çerezlik lise entrikası lazım diyorsanız İşte Bu Benim Masalım sizi bekliyor. İnanmazsınız, Exxen’in en iyi dizilerinden biri kendisi.
- Sosyoloji ile ufkum açılsın diyorsanız Güzel Sayılar Gain’de. Ufkumun açılmasına gerek yok, sıra dışı özellikleri olan insanları görüp şaşırayım diyorsanız Şanslı mı Şanssız mı Exxen’de.
Maske, mesafe, kavga, polemik...
- Magazin sevenleri Exxen’de Kirli Çamaşırlar, Gain’de Şokopop karşılıyor. Skandallara hazırsanız çekirdekleri çıkartın ekran başına geçin.
- Yabancı dizi yok mu diyorsanız Kore dizileri için Exxen’e bir bakın derim. Gain’deki Collapse de ilk bölümüyle beni yakaladı. Gıda krizi kapıda söylentileri varken, sistemin çöküşünü dizi olarak izlemek distopya ile gerçeklik arasında bir korku hissettirdi.
- Haber takibi için konvansiyonel medyaya alternatif bir kanal bakıyorsanız Gain’den eliniz boş dönmeyeceksiniz. Mirgün Cabas’ın canlı yayınları, Türkiye ve dünya gündeminin nabzını tutan kısa videolar platformda izleyicilerini bekliyor.
- Şov programı izlemeyi sevenler Exxen’de Enis Arıkan ile konuklara ev sahipliği yapıyor. İnstagram’daki kadar komik değil tabii, işin içine kurgu girince samimiyet zedeleniyor ama “çabasına kurban” diyorsanız @enisarıkan’a da bakın. Kendisi en son “Melisa beni de izle ki programım sürsün. Ben de Barbie bebekleri çok seviyorum” diye yayında Acun Ilıcalı’nın kızına sesleniyordu...
- Eğer uzun metraj film istiyorsanız, özellikle Exxen’de çeşit çeşit çocuk filmi bulabilirsiniz. Gain’de ise kısa film alternatifleri var. Özellikle A Date in 2025 benim en sevdiklerimden biri oldu. Yerli yönetmenlerin kısa filmlerini de platformda görebilirsiniz.
facebook'ta Paylaş twitter'a yolla Allah'a havale et